Meksika-Saint Vincent ve Grenadinler ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meksika–Saint Vincent ve Grenadinler ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Mexico ve Saint Vincent and the Grenadines

Meksika

Saint Vincent ve Grenadinler

Meksika–Saint Vincent ve Grenadinler ilişkileri, Meksika ile Saint Vincent ve Grenadinler arasındaki diplomatik ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Karayip Devletleri Birliği, Amerikan Devletleri Örgütü ve Birleşmiş Milletler üyesidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Meksika ve Saint Vincent ve Grenadinler, 31 Temmuz 1990'da diplomatik ilişkiler kurdu.[1] Diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana; her iki ülke arasındaki ilişkiler öncelikle çok taraflı forumlarda gerçekleşmiştir. Mart 2002'de, Saint Vincent ve Grenadinler Başbakanı Ralph Gonsalves, Meksika'nın Monterrey kentinde Monterrey Mutabakatı'na katılmak üzere Meksika'ya bir ziyarette bulundu.[2] Nisan 2005'te Başbakan Gonsalves, Meksika'ya resmi bir ziyarette bulundu ve Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox ile bir araya geldi. Ziyaret sırasında liderler bilimsel ve teknik işbirliği için bir anlaşma imzaladı.

Nisan 2008'de Başbakan Gonsalves resmi bir ziyaret için Meksika'ya döndü. Meksikalı Felipe Calderón ile birlikte, her iki lider de kısa bir röportaj yaptı ve uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçla mücadele alanındaki ilişkiyi yoğunlaştırma sözü verdikleri bir basın açıklaması yaptılar.[1]

Şubat 2014'te Meksika Dışişleri Bakanı José Antonio Meade, Aralık 2013'te şiddetli yağışların neden olduğu zararları gözden geçirmek için Saint Vincent ve Grenadinler'i ziyaret etti.[1] Dışişleri Bakanı Meade, ziyareti sırasında Başbakan Ralph Gonsalves ve Dışişleri Bakanı Camillo Gonsalves ile bir araya geldi ve röportaj yaptı.[3] Nisan 2014'te Meksika, fırtınalardan etkilenen bölgelerin yeniden inşası için kullanılan 500.000 ABD doları bağışta bulundu. Mayıs 2014'te Saint Vincent ve Grenadinler Dışişleri Bakanı Camillo Gonsalves, Mérida'daki Meksika-Karayip Topluluğu zirvesine katılmak için Meksika'ya gitti. Haziran 2017'de Saint Vincent ve Grenadinler Dışişleri Bakanı Camillo Gonsalves, Cancún'daki 47. Amerikan Devletleri Teşkilatı Genel Kurulu'na katılmak üzere Meksika'yı ziyaret etti.[4]

Meksika hükûmeti her yıl Saint Vincent ve Grenadinler vatandaşlarına Meksika yüksek öğrenim kurumlarında lisansüstü eğitim almaları için burslar sunmaktadır.[1]

Üst düzey ziyaretler[değiştir | kaynağı değiştir]

Meksika'dan Saint Vincent ve Grenadinler'e üst düzey ziyaretler

Saint Vincent ve Grenadinler'den Meksika'ya üst düzey ziyaretler

  • Başbakan Ralph Gonsalves (2002, 2005, 2008)
  • Dışişleri Bakanı Camillo Gonsalves (2014, 2017)

Ticaret[değiştir | kaynağı değiştir]

2018'de Meksika ile Saint Vincent ve Grenadinler arasındaki ticaretin toplamı 1,6 milyon ABD doları oldu.[5] Meksika'nın Saint Vincent ve Grenadinler'e ihraç ettiği başlıca ürünler şunlardır: silindirler; kontrol birimleri ve adaptörler; hamur; selüloz; ve makine ve sobalar. Saint Vincent ve Grenadinler'in Meksika'ya ihraç ettiği başlıca ürünler arasında piller ve elektrikli piller; ve kalemler bulunmaktadır.[1] Meksikalı çok uluslu şirket Cemex, Saint Vincent ve Grenadinler'de faaliyet göstermektedir.

Diplomatik görevler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "México-San Vicente y las G. (in Spanish)" (PDF). 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  2. ^ "Monterrey Consensus". 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  3. ^ "Mexican foreign affairs minister visits St Lucia, Dominica and St Vincent". 6 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  4. ^ "Short-lived CARICOM unity collapses at OAS summit". 6 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  5. ^ "Mexican Ministry of the Economy: Saint Vincent and the Grenadines (in Spanish)". 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2019. 
  6. ^ "Embassy of Mexico in Saint Lucia". 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021.