Mars Exploration Rover

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mars Keşif Gezgini sayfasından yönlendirildi)
Mars yüzeyindeki MER keşif aracının sanatsal bir tasviri

Mars Exploration Rover (MER) (Türkçesi: Mars Araştırma Aracı), NASA'nın Mars gezegenini inceleyen Mars keşif araçları, Spirit ve Opportunity'yi içeren robotik bir uzay göreviydi. 2003 yılında Mars yüzeyini ve jeolojisini araştırmak için iki keşif aracının fırlatılmasıyla başladı. Her iki araç da Ocak 2004'te farklı konumlarda Mars'a indi. Her ikisi de beklenen 90 sol'luk çalışma sürelerini çok aştı. MER-A Spirit 22 Mart 2010'a kadar faalken,[1] MER-B Opportunity 10 Haziran 2018'e kadar faaliyetini sürdürebildi.[2]

İniş alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Mars'ın haritasıAcheron FossaeAcidalia PlanitiaAlba MonsAmazonis PlanitiaAonia PlanitiaArabia TerraArcadia PlanitiaArgentea PlanumArgyre PlanitiaChryse PlanitiaClaritas FossaeCydonia MensaeDaedalia PlanumElysium MonsElysium PlanitiaGale krateriHadriaca PateraHellas MontesMareotis FossaeMareotis TempeMargaritifer TerraMie krateriMilankovič krateriNepenthes MensaeNereidum MontesNilosyrtis MensaeNoachis TerraOlympica FossaeOlympus MonsPlanum AustralePromethei TerraProtonilus MensaeSirenumSisyphi PlanumSolis PlanumSyria PlanumTantalus FossaeTempe TerraTerra CimmeriaTerra SabaeaTerra SirenumTharsis MontesTractus CatenaTyrrhen TerraUlysses PateraUranius PateraUtopia PlanitiaValles MarinerisVastitas BorealisXanthe Terra
Yukarıdaki resimde tıklanabilir bağlantılar bulunmaktadır Mars'ın küresel topografyasının etkileşimli haritası. Mars iniş ve keşif araçları, iniş alanı konumlarıyla yerleştirilmiştir. 60'tan fazla önemli coğrafi özelliğin adlarını görmek için farenizi resmin üzerine getirin ve bunlara erişmek için tıklayın. Temel haritanın rengi, NASA'nın Mars Global Surveyor'undaki Mars Orbiter Laser Altimeter'den alınan verilere dayalı olarak göreli yükseklikleri gösterir. Beyazlar ve kahverengiler en yüksek rakımlardır (+12 ila +8 km); ardından pembeler ve kırmızılar (+8 ila +3 km); sarı 0 km'dir; yeşiller ve maviler daha alçak kotlardır (-8 km'ye kadar). Eksenler enlem ve boylamdır; Kutup bölgeleri belirtilmiştir.
(   Aktif Keşif Aracı  Pasif  Aktif İniş Aracı  Pasif  Gelecekteki )
Beagle 2
Bradbury Landing
Deep Space 2


InSight Landing
Mars 2
Mars 3
Mars 6
Mars Polar Lander
Challenger Memorial Station
Mars 2020
Green Valley
Schiaparelli EDM
Carl Sagan Memorial Station
Columbia Memorial Station
Tianwen-1
Thomas Mutch Memorial Station
Gerald Soffen Memorial Station
2005 yılı Kasım ayı sonunda Mars Exploration Rover Spirit'in Husband Hill'in zirvesinden inerken çektiği Mars'ın panoramik fotoğrafı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ mars.nasa.gov. "Rover Update: 2010: All". mars.nasa.gov. 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2019. 
  2. ^ Strickland, Ashley (13 Şubat 2019). "After 15 years, the Mars Opportunity rover's mission has ended". CNN. 13 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2019.