Mariza

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mariza
Mariza, 2015
Genel bilgiler
DoğumMarisa dos Reis Nunes
16 Aralık 1973 (50 yaşında)
Lourenço Marques, Mozambik
Başladığı yerLizbon, Portekiz
TarzlarFado  • dünya müziği  • Adult contemporary müzik
MesleklerMüzisyen  • Şarkı yazarı
ÇalgılarVokal
Etkin yıllar1997–günümüz
Müzik şirketiWarner Music Group

Marisa dos Reis Nunes profesyonel adıyla Mariza (d. 16 Aralık 1973, Maputo), Portekizli fado şarkıcısı ve şarkı sözü yazarı.[1][2]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Mariza, Portekiz Mozambik Lourenço Marques'te Portekizli bir baba José Brandão Nunes ve Mozambikli bir anne olan Isabel Nunes'in çocuğu olarak dünyaya geldi.[3] Üç yaşındayken ailesi Portekiz Metropolü'ne taşındı ve Lizbon'un tarihi mahalleleri Mouraria ve Alfama'da büyüdü. Çok genç yaşta gospel, soul ve caz gibi çok çeşitli müzik tarzlarında şarkı söylemeye başladı. Babası onu fadoyu benimsemeye şiddetle teşvik etti; geleneksel müziğe katılmanın Portekiz toplumunda daha fazla kabul görmesini sağlayacağını hissetti. Mariza dünya çapında 1 milyondan fazla plak sattı.[4]

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılında fadonun en ünlü ve sevilen tercümanı Amália Rodrigues öldü. Bunu takip eden toplumsal anma ve yas döneminde, fado eski popülaritesinin büyük bir kısmını yeniden kazandı ve Mariza'dan Rodrigues'in anısına bir yayın yapması istendi, bu da arkadaşlarının onu bir fado müziği albümü kaydetmeye teşvik etmesine neden oldu. Öyle yaptı ve 2001'de Fado em Mim piyasaya sürüldü. Şaşırtıcı bir şekilde 100.000 kopya sattı (bir fado diskinin 4.000 kopyası başarılı sayılırdı). Bundan sonra plak şirketi diski dünya çapında satışa sundu ve satışlar sonunda 140.000 kopyayı aştı.

Mariza'nın hit şarkılarından biri olan Transparente, Afrikalı büyükannesine bir saygı duruşudur.

Mariza, 2002 FIFA Dünya Kupası'nda ev sahibi takımın (Güney Kore ) Portekiz ile karşı karşıya geldiği maçta Portekiz milli marşını söyledi.

Mariza'nın ikinci albümü Fado Curvo 2003 yılında piyasaya sürüldüğünde, Rodrigues gibi müzik formunun geleneksel divalarını anımsatan sesiyle Yeni Fado hareketinin bir üyesi olarak kabul edildi. Fado standartlarına ilişkin yorumları, uluslararası alanda hızla tanınmasını sağladı ve Mart 2003'te BBC Radio 3'ün Dünya Müziğinde En İyi Avrupalı Sanatçı ödülünü almasına yol açtı. Britanya'daki ilk televizyon çıkışı Daha sonra Jools Holland ile oldu. 2004 Atina Olimpiyat Oyunları için Sting'le düet olarak "A Thousand Years" şarkısını söyledi. Fado'nun İngilizce ve Portekizce söylendiği Atina Olimpiyatları'nın resmi pop albümü Unity'de yayınlandı.

2004 yılında Mariza EBBA Ödülü'nü kazandı. Avrupa Sınırları Aşan Ödülü (EBBA), her yıl, geçen yıl içinde uluslararası alanda yayımlanan ilk albümleriyle kendi ülkeleri dışındaki izleyicilere ulaşan on yeni sanatçı veya grubun başarısını ödüllendirir.

Mariza'nın üçüncü albümü Transparente Brezilya'da kaydedildi ve 2005'te piyasaya sürüldü. Live 8'de sahne aldı; Cornwall'daki Eden Project'te şarkı söyledi ve ardından Avustralya'dan Finlandiya'ya, Amerika Birleşik Devletleri'nden Arjantin'e kadar Portekiz kültürünü tanıtmak için dünya çapında konser ve etkinliklere davet edildi. Bu albüm sonunda Hollanda, İspanya ve Finlandiya'nın da dahil olduğu ülkelerde İlk On'a ulaştı. Lizbon'un lüks Alcântara liman bölgesinde yaşayan Mariza, Danimarka, Avustralya, Kanada, Almanya, İngiltere, Gine-Bissau ve Ekvator Ginesi gibi ülkelerden birçok ödül aldı.[kaynak belirtilmeli]

New York'ta Carnegie Hall ve Central Park, Walt Disney Concert Hall, Barbican, Hollywood Bowl, Londra'da Royal Albert Hall, Union Chapel, Royal Festival Hall, Lizbon'da Centro Culture de Belém, Frankfurt'ta Alte Oper, Paris'te Théâtre de la Ville, Madrid'deki Teatro Albéniz, Barselona'daki Teatro Grec, X Kahire Uluslararası Şarkı Festivali 2004, Centro Culture de Macau, Moskova Uluslararası Müzik Evi, Toronto'daki Massey Salonu, Sidney Opera Binası ve Şubat 2010'da Dublin'deki Ulusal Konser Salonu gibi mekanlarda sahne aldı.

2007'de Lisboa Konçertosu'nda çıkan albümü, En İyi Folk Albümü dalında Latin Grammy'ye aday gösterildi. Ertesi yıl yine Latin Grammy Ödülleri'nde En İyi Folk Albümü ödülüne aday gösterilen Terra albümünü çıkardı. Bu albüm temel fadonun etkilendiği ve içeriğinde karışım yaptığı caz, flamenko, Latin ve Afrika seslerinin farklı türlerin çeşitliliğine devam etti.

2010 yılında Mariza, PBS müzik dizisi Sound Tracks: Music Without Borders'ın pilot bölümünde "küresel hit" olan "Minh' Alma" şarkısını söyleyerek yer aldı. 2010 yılında Mariza, Fado'nun köklerine dönen ama aynı zamanda müziği Mariza'nın kendine özgü tarzında yorumlayan Fado Tradicional albümünü çıkardı.

28 Şubat 2011'den itibaren TAP Portekiz havayolu, yeni sloganıyla "Kolları Tamamen Açık TAP" (TAP de Braços Abertos) kampanyasını yayınlamaya başladı. Üç şarkıcı, Mariza, Brezilyalı şarkıcı Roberta de Sá ve Angolalı şarkıcı Paulo Flores, "Arms Wide Open" şarkısıyla bir müzik videosunda rol aldı.[5]

Mariza, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen 2018 Eurovision Şarkı Yarışması Büyük Finalinin açılış gösterisinde Ana Moura ile birlikte Barco Negro şarkısını söyleyerek sahne aldı.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mariza, şarkıcının 6 Temmuz 2011'de planlanandan iki ay önce doğan ve daha sonra [6]hiperaktivite eksikliği bozukluğu teşhisi konulan ilk ve tek çocuğu Martim'in babası António Ferreira ile evliydi.[7] Mariza, oğlunun doğumundan sonra Meryem Ana Fátima'ya verdiği söz sonucunda Katolik inancının güçlendiğini söyledi.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ John McKie, "The interview: John McKie: Mariza", The Times, March 2, 2003, retrieved 11-11-2009
  2. ^ Clive Davis, "Mariza, fado star", The Times, 14 September 2008, retrieved 11-11-2009
  3. ^ The Tennessean, Arts & Entertainment, 8 March 2009, p. 14
  4. ^ Diario de Noticias: Até hoje Mariza já vendeu um milhão de discos 21 June 2008, retrieved 29 October 2010
  5. ^ Nery, Sérgio. "TAP lança nova campanha institucional na BTL 2011[ölü/kırık bağlantı]." Jornal de Turismo. Friday 25 February 2011. Retrieved on 24 January 2012. "Para ilustrar esta proximidade e complementaridade entre povos, a portuguesa Mariza, o angolano Paulo Flores e a cantora brasileira Roberta de Sá juntaram para dar voz a uma música contagiante. No video, os cantores profissionais foram acompanhados por um coral, constituído por trabalhadores da TAP."
  6. ^ Conheça as razões do divórcio de Mariza (Correio da Manhã) https://www.cmjornal.pt/exclusivos/detalhe/as-razoes-do-divorcio-de-mariza 21 Eylül 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ Mariza revela que o filho “tem um défice de atenção acima do normal” (SIC Mulher) https://sicmulher.pt/-mulher/2021-04-29-Mariza-revela-que-o-filho-tem-um-defice-de-atencao-acima-do-normal-0924b368 25 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ "«Fátima ensinou-me a amar», declara fadista Mariza, Secretariado Nacional da Pastoral da Cultura, 18 May 2016 (Portuguese)". 14 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]