Şarkı söyleme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şarkı söyleyen çocuklar
Çocuk korosu

Şarkı söylemek, sesle müzikal sesler yaratma eylemidir.[1][2][3] Mesleği şarkı söylemek olan kişiye şarkıcı, sanatçı veya vokalist (caz ve/veya popüler müzikte) denir.[4][5] Şarkıcılar, müzik aletleri eşliğinde veya eşliksiz olarak söylenebilen müzikleri (aryalar, ezberler, şarkılar vb.) icra ederler. Şarkıcılar solist olarak veya tek bir enstrüman eşliğinde (sanat şarkısında veya bazı caz tarzlarında olduğu gibi) ya da bir senfoni orkestrasına veya büyük bir gruba kadar farklı durumlarda performans gösterebilirler. Farklı şarkı söyleme tarzları arasında opera ve Çin operası gibi sanat müziği, Hint müziği, Japon müziği ve gospel, geleneksel müzik tarzları, dünya müziği, caz, blues, gazel, dini müzik tarzları, pop, rock ve elektronik dans müziği gibi popüler müzik tarzları bulunur.

Şarkı söylemek resmi veya gayri resmi, düzenlenmiş veya doğaçlama şekilde olabilir. Bir dinsel bağlılık biçimi olarak, bir hobi olarak, bir zevk, rahatlık kaynağı olarak veya müzik eğitiminin bir parçası olarak veya bir meslek olarak yapılabilir. Şarkı söylemede mükemmellik; zaman, özveri, eğitim ve düzenli uygulama gerektirir. Düzenli olarak uygulama yapılırsa sesler daha net ve güçlü hale gelebilir.[6] Profesyonel şarkıcılar genellikle kariyerlerini belirli bir müzik türü etrafında kurarlar ancak birden fazla türde şarkı söyleme başarısına sahip şarkıcılar da vardır. Profesyonel şarkıcılar, genellikle kariyerleri boyunca ses öğretmenleri veya ses koçları tarafından sağlanan ses eğitimi alırlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Definition of SINGING". www.merriam-webster.com (İngilizce). 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021. 
  2. ^ "Definition of sing | Dictionary.com". www.dictionary.com (İngilizce). 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021. 
  3. ^ Houghton Mifflin Harcourt Publishing. "The American Heritage Dictionary entry: singing". ahdictionary.com. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2021. 
  4. ^ "VOCALIST – meaning in the Cambridge English Dictionary". Dictionary.cambridge.org. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2019. 
  5. ^ "Vocalist | Definition of vocalist in US English by Oxford Dictionaries". 2 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Falkner, Keith, (Ed.) (1983). Voice. Yehudi Menuhin music guides. Londra: MacDonald Young. s. 26. ISBN 978-0-356-09099-3. OCLC 10418423. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikikitap
Vikikitap
Vikikitapta bu konu hakkında daha fazla bilgi var: