Lambusa Antik Kenti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lambusa Antik Kenti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne İlçesi'nde yer alan Lapta kasabasının kıyı şeridinde yer almaktadır. Neolitik çağdan kalma zengin bir şehir krallığına ait kalıntılardır.[1] Kıbrıs'ta bulunan en büyük dokuz krallıktan biridir.[2]

Lambusa Antik Kenti'ne zengin bir şehir olduğundan ötürü, Parlak anlamına gelen Lambusa adı verilmiştir.[3] Antik Lambusa Kenti'nin kalıntıları, Mezarlar, kraliçe havuzu, surlar ve açık hava müzesi bölümlerinden oluşmaktadır.[4] 19. yüzyılda yapılan kazılarda Altı köşeli gümüş bir buhurdan, gümüş leğen, gümüş bir tepsi ve yirmi dört tane gümüş kaşık oluşan eserler ortaya çıkartılmıştır. Daha sonraki yıllarda yürütülen kazılarda ise kabartma işçiliğinden gümüş tabaklar ortaya çıkartılmıştır.[5] Kazılarda ortaya çıkarılan eserler, New York, Londra gibi yabancı ülke şehirlerinin müzelerinde sergilenmektedir.[2]

Lambusalılar Lüzinyan döneminde şehirlerini terk ederek, Lapta'yı kurmaya başlamışlardır. Bu süreç Osmanlılar döneminde de devam etmiştir. MS 18. yüzyılda Lapta'da yaşayan Lambusa kökenli halk Alsancak köyünü kurmuşlardır. Lapta ve Alsancağın kurulmasında taş ocağı görevini görmüş olan Lambusa Harabeleri, yok olma sürecine girmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ANTİK LAMBUSA KENTİ". YENİDÜZEN. 1 Ocak 2011. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  2. ^ a b "Lambousa antik kent". www.hotelsempati.com. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  3. ^ [chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.visitncy.com/wp-content/uploads/2020/05/girne-sehir-rehberi.pdf "lambusa"] |url= değerini kontrol edin (yardım) (PDF). 
  4. ^ "Girne Gezilecek Yerler". Cyprus Journey. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  5. ^ "Lambousa krallığından geriye kalan miras; Lapta". North Cyprus UK. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023.