İçeriğe atla

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversiteler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerini sınırlı sayıda ülke tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde günümüzde; 20'si yerel merkezli, 6'si yurt dışı merkezli toplam 26 eğitim veren üniversite ve 2'si meslek okulu olmak üzere 28 aktif yükseköğrenim kurumu bulunmaktadır.

KKTC merkezli[değiştir | kaynağı değiştir]

Lisans ve/veya lisansüstü diploma veren kurumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite Adı Kuruluş Yılı Merkezin Bulunduğu İlçe Türü Rektörü Resmi site
Ada Kent Üniversitesi 2016 Gazimağusa Özel Prof. Dr. Halil Atmaca adakent.edu.tr
Akdeniz Karpaz Üniversitesi 2012 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Teoman İsmail Kesercioğlu akun.edu.tr
Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi 2017 Girne Vakıf Prof. Dr. Asım Vehbi arucad.edu.tr
Atatürk Öğretmen Akademisi 1937 Lefkoşa Devlet Doç. Dr. Güner Konedralı aoa.edu.tr
Doğu Akdeniz Üniversitesi 1979 Gazimağusa Devlet Prof. Dr. Hasan Kılıç emu.edu.tr
Dünya Barış Üniversitesi 2023 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Mustafa Sağsan wpu.edu.tr
Girne Amerikan Üniversitesi 1985 Girne Özel Prof. Dr. Ali Haydar gau.edu.tr
Girne Üniversitesi 2013 Girne Özel Prof. Dr. İlkay Salihoğlu girne.edu.tr
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi 2014 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Gökçe Keçeci auc.edu.tr
Kıbrıs Batı Üniversitesi 2015 Gazimağusa Vakıf Prof. Dr. Canan Hecer cwu.edu.tr
Kıbrıs İlim Üniversitesi 2013 Girne Özel Prof. Dr. Lale Ayşegül Büyükgönenç csu.edu.tr
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi 2016 Güzelyurt Vakıf Prof. Dr. İbrahim Levent Taner kstu.edu.tr
Lefke Avrupa Üniversitesi 1990 Lefke Vakıf Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen lefke.edu.tr
Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi 2010 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Tayfun Turgay netkent.edu.tr
Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi 2014 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Remziye Terkan onbeskku.edu.tr
Rauf Denktaş Üniversitesi 2015 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak rdu.edu.tr
Uluslararası Final Üniversitesi 2015 Girne Özel Prof. Dr. Hüseyin Yaratan final.edu.tr
Uluslararası İşletmecilik Meslek Okulu 2011 Lefkoşa Özel Bülent Çetinkaya bms.edu.tr
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Halil Nadiri ciu.edu.tr
Yakın Doğu Üniversitesi 1988 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Ümit Hassan neu.edu.tr

Sadece önlisans veya hazırlık seviyesinde diploma veren kurumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite Adı Kuruluş Yılı Merkezin Bulunduğu İlçe Türü Müdürü Resmi site
Öngel Kozmetoloji Koleji[1] 2006 Lefkoşa Özel Sonay Erensu ongelkolej.com
Polis Okulu Müdürlüğü[2] 1969 Lefkoşa Devlet Sıtkı ERKIVANÇ polisokulu.gov.ct.tr

Yurt dışı merkezli[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite Adı Kuruluş Yılı Merkezin Bulunduğu İlçe Türü Ağ Sayfası
Anadolu Üniversitesi Lefkoşa Kampüsü 1982 Lefkoşa Devlet (Türkiye) Resmî site
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü 2020 Lefkoşa Devlet (Türkiye) kktc.asbu.edu.tr
Batı İskoçya Üniversitesi, Kıbrıs 2016 Lefkoşa Devlet (Birleşik Krallık) mc-med.eu
Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi 2017 Lefkoşa Vakıf (Türkiye) baucyprus.edu.tr
İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri 2010 Gazimağusa Devlet (Türkiye) kktc.itu.edu.tr
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü 2003 Güzelyurt Devlet (Türkiye) kkk.odtu.edu.tr

Eğitime başlanmamış[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite Adı Kuruluş Yılı Merkezin Bulunduğu İlçe Türü Kaynak
Kıbrıs Metropolitan Üniversitesi 2014 Girne Özel [3]
Avrupa Liderlik Üniversitesi 2015 Gazimağusa Özel [4]
Akacan Üniversitesi 2017 Girne Özel [5]
Akacan Teknik Üniversitesi 2017 Girne Özel [6]
Lefkoşa Merkez Üniversitesi 2017 Lefkoşa Özel [7]
Uluslararası Aydın Üniversitesi 2017 İskele Özel [8]
15 Temmuz Üniversitesi 2017 İskele Özel [9]
Erkman Üniversitesi 2017 Özel [10]
Nobelyum Üniversitesi 2017 Özel [11]
Kıbrıs Milenyum Üniversitesi 2018 Özel [6]
Mesarya Teknik Üniversitesi 2018 Özel [6]
Kıbrıs Yenikent Üniversitesi 2018 Özel [6]
Kıbrıs Yükselen Üniversitesi 2018 Özel [6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Öngel Kozmetoloji Koleji, "VTCT Level 4" diplomaları vermektedir. Bu diplomalar QCF 4. seviyesinde olup Birleşik Krallık yükseköğrenim sertifikalarından Higher National Certificate'e denktir."
  2. ^ "Polis Okulu Müdürlüğü, Türkiye'deki Polis meslek yüksekokulu dengindedir. Bu okullar önlisans diplomaları vermektedir."
  3. ^ "Üniversiteler Birliği kuruldu | BRTK". web.archive.org. 7 Ağustos 2015. 7 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  4. ^ "Avrupa Liderlik Ünivrsitesi". elu.nl. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  5. ^ "AKACAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ TAYFUN TURGAY :Kıbrıs Sabah Haber Sitesi". web.archive.org. 26 Temmuz 2017. 26 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  6. ^ a b c d e "Stratejik Plan". YODAK. 20 Ağustos 2018. 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  7. ^ "BAKANLIĞINA AL, OĞLUNA DEVRET!". YENİDÜZEN. 27 Mayıs 2017. 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  8. ^ "ADIM BAŞI ÜNİVERSİTE". YENİDÜZEN. 25 Mayıs 2017. 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  9. ^ "Star Kıbrıs - SAFA GRUP'TAN ÜNİVERSİTE PROJESİ - Safa Grup bünyesinde İskele'de kurulması planlanan English University of Cyprus için temaslar hızlandı". web.archive.org. 26 Ekim 2017. 26 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  10. ^ "Hükümetten son dakika üniversite izni girişimi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber". www.havadiskibris.com. 23 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  11. ^ "Komitede Üniversite Açma Ön İzinleri Tasarısı Görüşüldü". Kıbrıs Haber, KKTC Son Dakika, KIBRIS Gündem, Kıbrıs Gazetesi, Haber KKTC, Manşetler. 20 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024.