Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversiteler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerini sınırlı sayıda ülke tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde günümüzde; 16'sı yerel merkezli, 4'ü yurtdışı merkezli toplam 20 eğitim veren üniversite ve 2'si meslek okulu olmak üzere 22 aktif yükseköğrenim kurumu bulunmaktadır.

KKTC Merkezli[değiştir | kaynağı değiştir]

Lisans ve/veya lisansüstü diploma veren kurumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite Adı Kuruluş Yılı Merkezin Bulunduğu İlçe Türü Rektörü Ağ Sayfası
Ada Kent Üniversitesi 2016 Gazimağusa Özel Prof. Dr. Fuat Bayram adakent.edu.tr
Akdeniz Karpaz Üniversitesi 2012 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Şerif Alpay Ataol akun.edu.tr
Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi 2017 Girne Özel Prof. Dr. Mehmet Turan Aksoy arucad.edu.tr
Atatürk Öğretmen Akademisi 1937 Lefkoşa Devlet Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu aoa.edu.tr
Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi 2017 Lefkoşa Vakıf Prof. Dr. Zafer Ağdelen baucyprus.edu.tr
Doğu Akdeniz Üniversitesi 1979 Gazimağusa Devlet Prof. Dr. Necdet Osam emu.edu.tr
Girne Amerikan Üniversitesi 1985 Girne Özel Prof. Dr. Kutsal Öztürk gau.edu.tr
Girne Üniversitesi 2013 Girne Özel Prof. Dr. İlkay Salihoğlu girne.edu.tr
Kıbrıs Amerikan Üniversitesi 2014 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Uğur Özgöker auc.edu.tr
Kıbrıs Batı Üniversitesi 2017 Gazimağusa Özel Prof. Dr. Abdurrahman Bakır cwu.edu.tr
Kıbrıs İlim Üniversitesi 2013 Girne Özel Prof. Dr. Ahmed Bülend Göksel csu.edu.tr
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi 2016 Güzelyurt Vakıf Prof. Dr. Elif Çepni kstu.edu.tr
Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi 2015 Lefkoşa Vakıf Prof. Dr. Mustafa Tümer kisbu.edu.tr
Lefke Avrupa Üniversitesi 1990 Lefke Devlet Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen lefke.edu.tr
Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi 2014 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman netkent.edu.tr
Rauf Denktaş Üniversitesi 2015 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak rdu.edu.tr
Uluslararası Final Üniversitesi 2015 Girne Özel Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak final.edu.tr
Uluslararası İşletmecilik Meslek Okulu 2011 Lefkoşa Özel Bülent Çetinkaya bms.edu.tr
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Halil Nadiri ciu.edu.tr
Yakın Doğu Üniversitesi 1988 Lefkoşa Özel Prof. Dr. Ümit Hassan neu.edu.tr

Sadece önlisans veya hazırlık seviyesinde diploma veren kurumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite Adı Kuruluş Yılı Merkezin Bulunduğu İlçe Türü Müdürü Ağ Sayfası
Öngel Kozmetoloji Koleji[1] 2006 Lefkoşa Özel Sonay Erensu ongelkolej.com
Polis Okulu Müdürlüğü[2] 1969 Lefkoşa Devlet Bekir Abatay polisokulu.gov.ct.tr

Yurtdışı Merkezli[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite Adı Kuruluş Yılı Merkezin Bulunduğu İlçe Türü Ağ Sayfası
Anadolu Üniversitesi Lefkoşa Kampüsü 1982 Lefkoşa Devlet (Türkiye) anadolu.edu.tr
Batı İskoçya Üniversitesi, Kıbrıs 2016 Lefkoşa Devlet (Birleşik Krallık) uwsincyprus.eu
İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri 2010 Gazimağusa Devlet (Türkiye) kktc.itu.edu.tr
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü 2003 Güzelyurt Devlet (Türkiye) kkk.odtu.edu.tr

Eğitime Başlanmamış[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite Adı Kuruluş Yılı Merkezin Bulunduğu İlçe Türü Kaynak
On Beş Kasım Üniversitesi 2014 Lefkoşa Özel Kaynak
Kıbrıs Metropolitan Üniversitesi 2014 Girne Özel Kaynak
Avrupa Liderlik Üniversitesi 2015 Gazimağusa Özel Kaynak
Akacan Üniversitesi 2017 Girne Özel Kaynak
Akacan Teknik Üniversitesi 2017 Girne Özel Kaynak
Lefkoşa Merkez Üniversitesi 2017 Lefkoşa Özel Kaynak
Uluslararası Aydın Üniversitesi 2017 İskele Özel Kaynak
15 Temmuz Üniversitesi 2017 İskele Özel Kaynak
Erkman Üniversitesi 2017 Özel Kaynak
Nobelyum Üniversitesi 2017 Özel Kaynak
Kıbrıs Millenium Üniversitesi 2018 Özel Kaynak
Mesarya Teknik Üniversitesi 2018 Özel Kaynak
Kıbrıs Yenikent Üniversitesi 2018 Özel Kaynak
Kıbrıs Yükselen Üniversitesi 2018 Özel Kaynak
  1. ^ "Öngel Kozmetoloji Koleji, "VTCT Level 4" diplomaları vermektedir. Bu diplomalar QCF 4. seviyesinde olup Birleşik Krallık yükseköğrenim sertifikalarından Higher National Certificate'e denktir."
  2. ^ "Polis Okulu Müdürlüğü, Türkiye'deki Polis meslek yüksekokulu dengindedir. Bu okullar önlisans diplomaları vermektedir."