İçeriğe atla

Kutsal Roma İmparatorluğu İmparatorluk tacı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kutsal Roma İmparatorluğu İmparatorluk tacı
Arma tasviri
Detaylar
ÜlkeKutsal Roma İmparatorluğu
Yapım tarihiy. 962

Kutsal Roma İmparatorluğu İmparatorluk Tacı (AlmancaBügelkrone) sekizgen şekilli bir çember taç (AlmancaReichskrone) idi. Muhtemelen 10. yüzyılın ortalarından 1806'da Kutsal Roma İmparatorluğu'nun dağılmasına kadar Kutsal Roma İmparatoru'nun kraliyet tacıydı.

Taç, Romalıların kralı'nın taç giyme töreninde kullanılırdı; bu unvan imparator seçilen kişi tarafından seçildikten hemen sonra üstlenilirdi. Günümüzde Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Hofburg İmparatorluk Sarayı'nda bulunan İmparatorluk Hazinesi'nde (Kaiserliche Schatzkammer) muhafaza edilmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Sekiz menteşeli altın levhadan oluşan taç muhtemelen 962 yılında I. Otto'nun İmparatorluk taç giyme töreni için Batı Almanya'da yapılmıştır.[1] Daha sonra II. Konrad için taca eklemeler yapıldı. Ancak bazı Orta Çağ tarihçileri tacın daha geç bir tarihte yaptırılmış olabileceğini savunmaktadır. Tacın "çoğunlukla onuncu yüzyılın ikinci yarısına ait bir eser olarak tarihlendirildiğini" kabul etmekle birlikte, John B. Freed, "levhalar üzerindeki yazıtların paleografik nedenlerle on birinci yüzyılın ikinci yarısından daha erken bir tarihe tarihlenmediğini", dört levhadan üçünde yer alan İncil ayetlerinin ise "kraliyet beratlarında ilk kez ancak on birinci yüzyılın sonlarında ve on ikinci yüzyılda yer aldığını" belirtmekte ve tacın bunun yerine III. Konrad'ın Roma'da imparatorluk taç giyme törenine (III. Konrad hiçbir zaman imparator olarak taç giymemiştir) hazırlık olarak yapıldığını öne sürmektedir.

Freed ayrıca tacın üzerinde yer alan ve Konrad'ın "1142'de Bizans imparatoru II. İoannis'a gönderdiği bir mektupta" aldığı unvanla aynı olan unvanı da kanıt olarak gösterir ve "Hizkiya levhasındaki İşaya 38:5'teki garip metnin seçilmesinin, tacı Konrad yaptırdıysa en mantıklısı olduğunu" iddia eder, çünkü "İkinci Haçlı Seferi sırasında ciddi şekilde hastalanmış" ve "onu [...] Ağustos 1149'un sonundan Nisan 1150'ye kadar sorumluluklarını yerine getirmekten alıkoymuştur." Öte yandan, Reinhard Staats "Yeşaya metnini her hükümdara günlerinin sayılı olduğunu hatırlatan bir metin olarak yorumlarken", Denise A. Kaiser "tacı II. Otto'nun yaptırdığını ve Hezekiah levhasının I. Otto'nun ciddi bir hastalıktan iyileşmesine atıfta bulunduğunu" savunmuştur.[2] Taçtan ilk kez 12. yüzyılda bahsedilmektedir ve (muhtemelen) aynı taç olduğu varsayılmaktadır.

Kutsal Roma İmparatorluğu'nun yıkılışına kadar Romalı krallarının çoğu bu tacı giymiştir.

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Taç, yuvarlak değil sekizgen bir şekle sahiptir; bu da Bizans imparatorları'nın veya Şarlman'ın Aachen'daki Palatine Şapeli'nin taçlarının şekline olası bir göndermedir. Sekiz menteşeli plakası üstte kemerlidir. Plakalara altın perçinlerle perçinlenmiş, tarihi belirlenemeyen iki demir şerit tacı bir arada tutmaktadır. Halkaların eklenmesinden önce plakalar uzun altın pimlerle bir arada tutuluyordu, bu da daha kolay taşıma için plakaları ve kemeri ayırmayı mümkün kılıyordu.

Tacın her bir plakası yaklaşık 22 karatlık yüksek ayar altından yapılmış ve inci ve değerli taşlarla süslenmiştir. Taşlar fasetler halinde kesilmemiş (taç yapıldığında henüz bilinmeyen bir teknik), yuvarlak şekiller halinde cilalanmış ve kabaşon olarak sabitlenmiştir, yani metalin içine açılmış deliklere yerleştirilmiş ve ince tellerle tutturulmuştur. Bunun etkisi, ışık içeri girdiğinde taşların sanki içeriden parlıyormuş gibi görünmesidir.

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Tacın orijinali Viyana İmparatorluk Hazinesi'nde bulunmaktadır. Ancak zamanla taçtan esinlenilerek replikaları üretilmiştir. Alman imparatoru II. Wilhelm'in emriyle 1915 yılında Aachen'da sergilenmek üzere birebir kopyası yapılmış olup, halen 14. yüzyılda Şarlman'ın sarayının kalıntıları üzerine inşa edilen Aachen Belediye Binası'nın Krönungssaal'inde muhafaza edilmektedir.

Ayrıca Frankfurt Tarih Müzesi'nde; eski Pfalz Seçmenliği'ndeki Trifels kalesinde; ve Çek Karlštejn kalesinde Aziz Wenceslas Tacı'nın bir kopyasıyla birlikte taç ve kıyafetlerin kopyaları bulunmaktadır.

Kutsal Roma İmparatorluğu İmparatorluk tacı, 2008 yılında basılan 100 değerindeki Kutsal Roma İmparatorluğu İmparatorluk Tacı hatıra parası için ana motif olarak seçilmiştir. Ön yüz Kutsal Roma İmparatorluğu İmparatorluk Tacı'nı göstermektedir. Arka yüzde ise İmparator I. Otto ve arka planda taç giyme töreninin yapıldığı Roma'daki Eski Aziz Petrus Bazilikası'da yer almaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnot
  1. ^ The Encyclopædia Britannica states that the Imperial Crown was probably made for Otto I in the workshops of Reichenau Abbey.
  2. ^ Freed, John B. (2016). Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth. Yale University Press. ss. 58-59;560. ISBN 9780300122763. 
Genel
  • Leithe-Jasper, Manfred (2005). The Kunsthistorisches Museum Vienna: The Imperial and Ecclesiastical Treasury. Scala Publisher. 9783406429385