Aziz Edward'ın Tacı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aziz Edward'ın Tacı

Aziz Edward'ın Tacı veya St. Andrew Tacı, Birleşik Krallık Kraliyet Mücevherlerinin en temel parçasıdır.[1] Adını Günah Çıkartıcı Aziz Edward 'dan alan bu taç, 13. yüzyıldan bu yana geleneksel olarak İngiliz ve İngiliz hükümdarlarının taç giyme törenlerinde taç giydirmek için kullanılmıştır.

Orijinal taç, İngiliz İç Savaşı sırasında 1649'da Parlamento monarşiyi kaldırdığında kraliyet tacı ya satılana ya da eritilene kadar Edward'ın mezar yeri olan Westminster Abbey'de saklandı.

Mevcut taç, 1661 yılında II. Charles için yapılmıştır. 22 karat altındır, 30 santimetre uzunluğundadır, 2,23 kilogram ağırlığındadır ve 444 değerli ve kaliteli değerli taşla süslenmiştir. Taç, ağırlık ve genel görünüm açısından orijinaline benzer ancak kemerleri Barok tarzındadır.

1689'dan sonra, ağırlığı nedeniyle taç 200 yılı aşkın bir süre hiçbir hükümdarı taçlandırmak için kullanılmadı. 1911'de gelenek V. George tarafından yeniden canlandırıldı ve o zamandan beri III. Charles ve Camilla'nın taç giyme töreni de dahil olmak üzere kullanılmayı sürdürdü.[2]

1953'te II. Elizabeth, kraliyet otoritesini simgelemek için bu tacın stilize edilmiş bir görüntüsünün İngiliz Milletler Topluluğu üyesi devletlerin armalarında ve diğer nişanlarında kullanılmasını emretti.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Royal Household. "The Crown Jewels". The Official Website of the British Monarchy. 8 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Coronation order of service in full". BBC News. 6 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023.