İçeriğe atla

Kullanıcı mesaj:Trturkoglu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi'ye Hoş Geldiniz![kaynağı değiştir]

Vikipedi'ye hoş geldiniz
Vikipedi'ye hoş geldiniz

Merhaba Trturkoglu. Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz!

  • Aklınıza takılan sorular varsa ve danışma gereği duyuyorsanız yardım ve sıkça sorulan sorular sayfalarına bakabilirsiniz. Ayrıca sorularınızı Danışma masası ve Köy çeşmesinde de belirtebilirsiniz. Maddelerde değişiklik yapmak için bu sayfaya ve bu sayfaya bakmanızda yarar var. Ses, animasyon, fotoğraf, vb. dosyaları Vikipediye yüklemek için önce mutlaka bu sayfayı okumalısınız. Vikipedistlerle mesajlaşmak isterseniz size her konuda yardımcı olmak isteyeceklerdir. Mesaj atmak istediğiniz kullanıcının mesaj sayfasına girip, üstteki "+" butonuna tıklayıp, çıkan değişiklik sayfasında konuyu, mesajı yazıp sonunda da 4 tilde ile (~~~~) imza atmayı lütfen unutmayınız!
  • Telif politikalarımız sebebiyle Vikipedi'ye telif hakkı saklı başka bir kaynakta var olan metinleri eklemiyoruz. Bunların içerdiği bilgileri ancak kendi cümlelerimizle buraya yazabilir ve onları kaynak gösterebiliriz. Lütfen başka site, kitap veya dergilerden Vikipedi'ye bilgi kopyalamayınız.

Unutmayın![kaynağı değiştir]

  • Maddelere imza atmayınız, maddelerde reklam yapmayınız, e-posta ve telefon numarası gibi özel bilgilerinizi paylaşmayınız. Kendinizi tanıtabilmek için kullanıcı sayfanızda Babil şablonlarını kullanabilirsiniz.
  • Aynı kişiye ait birden fazla hesabın ya da farklı kişilere ait olsa bile birden fazla hesabın tartışmalarda avantaj sağlamak amacıyla birlikte hareket etmesinin Kuklacılık olarak değerlendirileceğini ve bunun yasak olduğunu unutmayın. Politika ve yönergeleri okuduysanız, değişiklik yapmayı ve Vikipedide neler yapabileceğinizi artık biliyorsanız cesur olun ve değişiklik yapmaya başlayın!...
Haydi kolay gelsin!

ki bl 15:04, 31 Mayıs 2011 (UTC)

[[{{{bağlantı}}}|   ]]
[[Dosya:{{{resim}}}|{{{en}}}|{{{boy}}}]]
Vikipedi'de deneme yaptığınız veya katkıda bulunmak istediğiniz için teşekkürler. Denemeniz işe yaradı, ancak şu anda geri alındı, silindi ya da silinmek üzere işaretlendi. Başka bir deneme yapmak istiyorsanız lütfen deneme tahtasını kullanın. Vikipedi'ye gerçekten katkıda bulunmak istiyorsanız, nasıl katkıda bulunabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için hoşgeldin sayfasına bir göz atın. Teşekkürler.
  • Thank you for experimenting with Wikipedia. Your test worked, but it has been either reverted or removed. Please use the sandbox for any other tests you may want to do. Take a look at the welcome page to learn more about contributing to our encyclopedia. Merube 89msj 19:37, 6 Haziran 2011 (UTC)


Öncelikle özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz ! Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, fakat ne yazık ki Vikipedi'ye özgür lisanslı olmayan (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) hiçbir kaynaktan içerik aktaramayız; yani (telif hakkı saklı) başka web sitelerinden veya kitaplardan buraya doğrudan içerik taşımanız mümkün değildir. Telif hakları hakkında daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. İçerik aktarabileceğiniz bazı GÖBL kaynaklar için GÖBL kaynaklar sayfasına, bazı kamu malı kaynaklar içinse kamu malı kaynaklar sayfasına göz atabilirsiniz. Kısa bilgi almak için buraya tıklayınız. Tekrar hoşgeldiniz, iyi değişiklikler!
Merube 89msj 19:39, 6 Haziran 2011 (UTC)
Lütfen özgeçmişinizi Vikipedi'ye eklemeyiniz. Bu hareket kibirlilik olarak görülür ve hızla silinir. Vikipedi ücretsiz bir web alanı sağlayıcısı değildir. Bununla birlikte, ücretsiz bir web alanı sağlayıcısını buradan bulabilirsiniz. Lütfen bundan sonra Vikipedi'ye yapıcı bir şekilde katkıda bulunun. Teşekkürler, Vikipedi'ye tekrar hoşgeldiniz.
taysin (mesaj) 19:53, 6 Haziran 2011 (UTC)

Yaptığınız Bakü Katliamı değişikliği tamamen taraflıdır. Lütfen yapmayın. Milesbroke 16:45, 19 Ocak 2012 (UTC)

20 Ocak Bakü Katliamı! ![kaynağı değiştir]

1990 yılı Ocak ayının 19'unu 20'sine bağlayan gece Bakü'de kızılca kıyamet kopuyordu Tankların sağır edici gürültüsü kentte duyulmaya başlamıştı. 1956'da Budapeşte'ye, 1964'te Prag'a giren Sovyet tankları bu kez Bakü'ye giriyordu.

Moskova yönetimi, Karayoluyla 3 koldan ve deniz yoluyla 35 bin kişilik ağır silahlarla donatılmış Alfa birlikleri, DTK-a adlı özel imha birlikleri ile Azerbaycan'ın başkentini işgal emrini vermişti. Operasyonun adı UDAR'dı. T-72,T-80 ve BMP-3 tankları Bakü'de Azadlık Meydanı ve 20 Yanvar meydanını kuşatıyordu.

Kanı dökülmüş, hukukları ayaklar altına alınmış. Sindirilmiş, genç yaşlı denmeden bütün insanları hırpalanmış, Televizyonu kapatılmış Azerbaycan Türkü , milletinin en büyük özelliklerinden olan zor günlerdeki dayanışma hasletinin farkına vardı.

Milyonlarca Azerbaycan Türkü, başta o günden sonra 20 Yanvar adı verilen 11'nci Kızıl ordu ve Azadlık Meydanı olmak üzere Bakü'nün bütün meydanlarında ve Azerbaycan Komünist Partisi Merkez binası önünde toplandı.

İşgal birliklerinin üzerine bedeniyle yürüdü, tek silahı yüreğiydi.. Yüreğiyle vuruştu tanklara ve zırhlı,özel yetiştirilmiş imha birliklerine karşı

Tarihe 20 Yanvar, Kanlı Ocak, ya da Gara Yanvar olarak geçen o gece yüzlerce insan öldürüldü Bakü sokaklarında ve meydanlarında

Gece boyunca sivilleri öldüren Alfa birlikleri sabah saatlerinde Bakü'den geri çekildi, yerine başka askerler getirildi ve bütün şehir mateme büründü...

Karanfilin ağladığı 1990 yılının O Ocak gecesinde Sovyetler birliği gücünü son bir kez bağımsızlık kavgası veren Azerbaycan Türkleri üzerinde denedi. 87 yaşındaki Süreyya Babayeva'dan, 13 yaşındaki Lerisa Memmedova'ya , 14 yaşındaki Ilgar İbrahimova'ya kadar yüzlerce can Azerbaycan'ın bağımsızlığı uğruna o gece toprağa düştü. Binin üzerinde kişi öldürüldü, binlercesi yaralandı.

Rus askerleri katlettiği Azerbaycan Türklerinin çoğunun cesedini Hazar Denizine attı,öldürülenlerin sayısını az göstermek uğruna. Çünkü ölü sayısının 150 'den fazla olarak açıklanması o günkü Sovyet Anayasa'sına göre devlet başkanının değişmesini gerektirdiğinden sayı 132 olarak açıklandı. Öldürülen binlerce insandan ancak 200'ün ismi belirlenebildi, diğerleri ise toprağa isimsiz olarak verildi.

Şehit cenazeleri onbinlerce insanın parmak uçlarında onbinlerce karanfille süslenerek ebedi istirahatlerine uğurlandı. Hem de oldukça anlamlı bir yere, 1918'de Azerbaycan'ın bağımsızlığı için şehit olmuş Anadolu ve Azerbaycan Türklerinin toprağa verildiği bir yere... Komünizm döneminde yok edilerek "Dostluk Parkı" yapılan Şehitler Hıyabanına yani Şehitler Bahçesi'ne...

O soguk Ocak gecesi vatanını canından aziz bilen, bedenini siper ederek Azerbaycan Türkü'nün bağımsızlık yolunu açarak Şehitler Hıyabanı'nda uyuyon vatanperverler Azerbaycan için son değil bir başlangıç olarak tarihe geçti.

20 Ocak 1990 bir dönüm noktasıydı. Çünkü Sovyetlerin Bakü'ye saldırısı bağımsızlık mücadelesini sindirmedi aksine bağımsızlığını hedefleyen milliyetçi hareketi ve Azerbaycan Halk Cephesi'ni daha da güçlendirdi.

Kaynak: http://azerbaycan.ihh.org.tr/insan/20ocak/20ocak.html http://www.youtube.com/watch?v=0iai9oT9dlk http://efrasyap.org/Icerik/IcerikDetay.aspx?IcerikID=845


Uyarı
Uyarı
Lütfen özgeçmişinizi eklemeyin, silinebilir. Kayda değerlik kriterlerini sağlaması halinde, maddeniz başka kullanıcılar tarafından eklenecektir. Vikipedi bir ansiklopedidir. Dilerseniz ücretsiz bir web alanı sağlayıcısını buradan bulabilirsiniz. Tekrar hoş geldiniz, teşekkürler.
Garbino Merhaba 12:04, 13 Ekim 2012 (UTC)