Kullanıcı mesaj:Mpolat00

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi'ye Hoş Geldiniz![değiştir | kaynağı değiştir]

Vikipedi'ye hoş geldiniz
Vikipedi'ye hoş geldiniz

Merhaba Mpolat00. Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz!

  • Aklınıza takılan sorular varsa ve danışma gereği duyuyorsanız yardım ve sıkça sorulan sorular sayfalarına bakabilirsiniz. Ayrıca sorularınızı Danışma masası ve Köy çeşmesinde de belirtebilirsiniz. Maddelerde değişiklik yapmak için bu sayfaya ve bu sayfaya bakmanızda yarar var. Ses, animasyon, fotoğraf, vb. dosyaları Vikipediye yüklemek için önce mutlaka bu sayfayı okumalısınız. Vikipedistlerle mesajlaşmak isterseniz size her konuda yardımcı olmak isteyeceklerdir. Mesaj atmak istediğiniz kullanıcının mesaj sayfasına girip, üstteki "+" butonuna tıklayıp, çıkan değişiklik sayfasında konuyu, mesajı yazıp sonunda da 4 tilde ile (~~~~) imza atmayı lütfen unutmayınız!
  • Telif politikalarımız sebebiyle Vikipedi'ye telif hakkı saklı başka bir kaynakta var olan metinleri eklemiyoruz. Bunların içerdiği bilgileri ancak kendi cümlelerimizle buraya yazabilir ve onları kaynak gösterebiliriz. Lütfen başka site, kitap veya dergilerden Vikipedi'ye bilgi kopyalamayınız.

Unutmayın![değiştir | kaynağı değiştir]

  • Maddelere imza atmayınız, maddelerde reklam yapmayınız, e-posta ve telefon numarası gibi özel bilgilerinizi paylaşmayınız. Kendinizi tanıtabilmek için kullanıcı sayfanızda Babil şablonlarını kullanabilirsiniz.
  • Aynı kişiye ait birden fazla hesabın ya da farklı kişilere ait olsa bile birden fazla hesabın tartışmalarda avantaj sağlamak amacıyla birlikte hareket etmesinin Kuklacılık olarak değerlendirileceğini ve bunun yasak olduğunu unutmayın. Politika ve yönergeleri okuduysanız, değişiklik yapmayı ve Vikipedide neler yapabileceğinizi artık biliyorsanız cesur olun ve değişiklik yapmaya başlayın!...
Haydi kolay gelsin!

--Khutuckmsj 17:54, 23 Kasım 2011 (UTC)

Merhaba. Şuradaki yazınızı gördüm ve birkaç soru sormak istedim:

  • Öncelikle İngilizce Vikipedi topluluğunun en önemli tartışma yerinin adı "Village pump", yani köy çeşmesi. Bunun sebebi de köylerde çeşmelerin köy halkının toplanıp birbiriyle konuştuğu bir yer olması.
  • O yorumda belirttiklerinize bir örnek verebilir misiniz? Ağzı olan nerede nasıl konuşmuş?
  • Vikipedi'yi geliştirmek için gönüllü, tıpkı sizin gibi insanların ne kadar emek verdiğini biliyor musunuz? Ayda binlerce değişiklik yapan kullanıcılar var. Peki bunları bu şekilde küçümsemek doğru mu?
  • Peki bu yaptığınız kendi dediğinizle çelişmiyor mu? Zaten işi gücü olan, bunu gönüllülükle yapan insanları bir de bununla rahatsız etmeniz doğru mu?
  • Peki madem ki ilgi duyuyorsunuz neden siz de "Vikipedi felaket halde" demek yerine bir şeyler katmaya çalışmıyorsunuz?
  • Peki bu mesaji size atıp bilgilendirmek zorunda olmadığımı biliyor musunuz?

Teşekkürler...

--seksen 15:18, 5 Aralık 2011 (UTC)

??[kaynağı değiştir]

  • Oncelikle ben bir kac aydir ingilizce wiki'ye takiliyorum. Zaman zaman bazi editler yaziyorum. Kimsenin bu village pump'tan bahsettigini duymadim.Ama az once kontrol ettim dediginiz seyin varligina sahit oldum. Sebebi belki benim cahilligim de olabilir veya cok yaygin kullanimda olmamamsi olabilir; bilemiyorum.
  • Ben Islam arastirmalarinda master yapiyorum, dolayisiyla daha cok ilgi alanimla ilgili basliklari takip ediyorum.

Yine bunun yaninda baska basliklarda da dolasiyorum. Ingilizcelerine kiyasla -Islam basliklarinda dahi- azami fark goruyorum. Ayrica zaman zaman siyasi ve tarihi makalelere de bakiyorum onlarda da durum farkli degil. Yazilan makaleleler hem kisa hem ansiklopedik bir dile sahip degil hem de refereansca cok yoksun. Bu acidan turkce bir konuda akademik arastirma yapamak istedigimde veya bir konu hakkinda guvenilire yakin kaynak aradigimda basvuracagim bir site hissi uyandirmiyor bende. Tartisma sayfalarina bir baksaniz, bir cok yerde bir chat sayfasi, blog, forum sayfasi havasi var. Pek kale alinacak gibi degil. Sebebi; bizim insanimiz maalesef cok okumuyor. Ben de bulundugum konuma gore bu durumda sayilabilirim. Her ne ise...

  • Ozur dilerim birilerini kucumsemek istemedim, eminim ki emegine saygi duyulacak cok insan var burada ama su da bir gercek ki can sikintisinda vakit gecirmek icin girip basliklar altinda kafasina uymayan kisimlarda degisiklik yapan insanlar da var. Ve zannediyorum, samimi, caliskan ve gonullu arkadaslarin sayisina oranla bunlar cok daha fazla. Bundan dolayidir ki turkce viki'nin sistemi farkli isliyor, yani birisi degisiklik yaptiginda o yetkili onaylamadan degisiklik goruntulenmiyor. Neden acaba?

Ingilizcesinde isteyen istedigi degisikligi yapiyor ve o aninda yayina giriyor. Ama turkce de oyle degil. Sebebi su; dedigim gibi bizde agzi olan konusuyor dolayisiyla burada daha kati bir kontrol mekanizmasina gereksinim duyuluyor. Ve bu kati sistemin varligi bence de cok uygun bir tedbir olmus. Buna ragmen yetkili insanlar konu hakkinda yeterli bilgiye sahip degilse degisikligi kabul ediyor. Ve o yayina giriyor.

  • Ben de bir kac makalede degisiklik yapmaya calistim ama bahsettigim bu degisiklik kontrolu mekanizmasina takildim. Biraz sevkim kirildi. Her ne ise...
    • Arkadaslar kabul etsek de etmesek de bizim universite egitimimiz ve akademik calismalarimiz gercekten bati dunyasina gore cok geride.

Ben su an amerikadayim ve bunu acikca gorebiliyorum. Bizde hala adamini bulan koltuguna yerlesiyor. Siyasi gorusu hakim gorusle bearberse isi goruluyor vs. Aslinda benim amacim kendi milletimin bu eksikligini gorerek icimdeki derdi oz elestiri kabilinden paylasmakti biraz da. Kimse kisisel almasin. Birilerini incittysem tekrar ozur dilerim. Emek sahibi, bu ise gonul vermis, gayretli arkadsaslarima calismalarinda basarilar diler, saygiler sunarim. rinduzahidmsj 16:27, 5 Aralık 2011 (UTC)

Ornek makale 'karsilastirmali'[kaynağı değiştir]

Ha, bir de ornek makale sormustun. El Gazali yi ornek verebilirim. Girin bir bakin sonra da yandan bir de ingilizcesine bir bakin. Ingilizce bilinmesine gerek olmadan her kim baksa iki makale arasinda on farki bir cirpida soyleyebilir. Makalenin uzunlugundan tutun verilen referans sayisina kadar... Bir de en ilginci tartisma sayfasi... Ya guler misin aglar misin. Yok efendim Gazali yobazdi, irticaciydi, bir de Ataturk dusmaniydi de de tam olsun bari...
Yahu bu adam tarihimizde serefle yad etmemiz gereken Selcuklu devletinin yine seref kaynagi olmasi gereken tarihin en erken Islam medreselerinden Nizam'ul Mulk medreselerinde Bas Muderrislik yapmis bir Islam alimi. Yazma elestirme demiyorum ama, bu mudur yani elestiri? Neye dayaniyorsun? Allah akil fikir versin, insaf versin. Ne diyeyim. Bir de ingilizcesine girin yani Gazali nin tartisma sayfasina bir bakin bakalim. Bir cirpida farki goreceksiniz.

Merhaba. İlginiz ve anlayışınız için teşekkürler öncelikle. Türkçe Vikipedi maalesef İngilizce Vikipedi'den şu an çok daha geride. Bunun sorumlusu şu veya o kişi değil, genel olarak Türk halkı, gelir ve eğitim durumu ve de Türkçe konuşan kişilerin İngilizce konuşanlara göre azlığıdır. Yabancı veya anadil olarak her İngilizce konuşan yirmi kişiye karşılık bir Türkçe konuşan kişi varsa zaten Türkçe baştan dezavantajlıdır Vikipedi'nin hedefi olan insanlığın tüm bilgisini sunmak konusunda. Bu nedenle şu anda İngilizce Vikipedi bizim "yarıştığımız" değil, benzer düzeye çıkmak için çalıştığımız bir sitedir. Dediğiniz gibi pek çok maddede kaynaksızlık ve detaysızlık gibi önemli bir sorunlar var. Pek çok madde ise hiç yok, bu da önemli bir sorun tabii. Ama bu sorunlar dile getirmekle çözülmüyor ki. Çözülmesi için sizin veya benim gibi insanların uğraşması lazım. Hepimizin bir şeyler katmaya çalışması lazım ki hepimiz faydalanalım. Mesela ben, bir Kıbrıslı Türk olarak Lefkoşa maddesini ilk gördüğümde şu haldeydi. Eğer "bu ne rezalet, ben böyle siteyi ne yapayım, işi yaramaz bir site" deseydim yıllarca öyle kalacaktı. Ama bunun yerine maddeyi geliştirmeyi tercih ettim, ve ne oldu, madde bugün bu hale geldi. Mesela mimar bir arkadaş şu maddeyi şu hale getirmiş. Örneklerin sayısını arttırmak mümkün. Peki bunlar niye Vikipedi'de tutuluyor derseniz; 1, 0'dan iyidir şeklinde mantık. Az bilgi vermek hiç verememekten daha iyidir. Yukarıda saydığım etkenlerin yanı sıra halkın "biri şunu düzeltsin, bak ne halde" demesi de Vikipedi için büyük bir sorun. Eğer halk gördüğü sorunları düzeltseydi bugün Vikipedi çok daha iyi yerlerde olurdu. Bu nedenle sizden, ilgi duyduğunuz konularda Vikipedi'ye beş temel taşı çerçevesinde, yani maddelerde tarafsız bir dil kullanarak ve güvenilir kaynaklar göstererek katkıda bulunmanızı rica ediyorum. Sorunları söyleyerek değil, bir şeyler yaparak çözebiliriz.

Bu arada sürüm kontrolü uygulaması hakkında da biraz bilgi vereyim. Türkçe Vikipedi tüm Vikipedilerin içinde en yüksek vandalizme, yani kötü niyetli, zarar verme amaçlı değişikliklere maruz kalan dillerden biri. İngilizcede baş edilebilmesinin nedeni pek çok aktif kullanıcı olması, anında değişiklik geri alınıyor. Ama Türkçe Vikipedi'de birkaç aktif kullanıcı varsa bunlar değişiklik mi geri alsın, yeni açılan maddeleri mi kontrol etsin, yoksa katkıda mı bulunsun? E maddeyi okuyana da küfrü gösteremeyiz ya. Bu vandalizm baş edilemez boyutlarda olduğundan böyle bir önlem alındı. Amacı sadece kötü niyetli değişiklilerin okuyucu tarafından görüntülenmesini önlemek. Yoksa yararlı, az yukarıda örnek verdiğim beş temel taşa uygun değişiklikler yaparsanız en geç birkaç gün içinde kontrol edilecektir, hiç şüpheniz olmasın lütfen. Teşekkürler...

--seksen 20:26, 5 Aralık 2011 (UTC)

  • Merhaba. Günlerce beklemesi maalesef sistemin bir dezavantajı, yeterince aktif kullanıcımız olmadığı için değişiklikler uzun süre bekliyor. Bu konuda yapabileceğimiz pek bir şey de yok, aktif kullanıcı sayımızı arttırmak için çabalarımızı sayfaların en üstündeki "Türkçe özgür bilgi kaynağı Vikipedi'ye katkıda bulunmak ister misin?" başlığı altında görebilirsiniz. Risale-i Nur maddesindeki değişiklikleriniz bana yapıcı göründü. Üslup açısından bazı sorunlar var gerçi, "bu asrın düşünce dünyasını derinden etkileyen, felsefi akımlar ve bilimsel gelişmeler neticesinde ortaya cıkan ve bunlara dayanarak imana ve İslama hücum eden fikirlere karşı..." denilen bölümde sanki bunlar yazarın düşünceleri değil de kesin gerçeklermiş gibi bir üslup mevcut. Ancak bu düzeltilemez bir sorun değil. Zaten yazdıklarınız içerik bölümünde de halihazırda var olan bilgiler, bunların özetlenmiş bir şekilde girişte yer almasına engel oluşturacak bir durum yok bence. Açıkçası değişikliğin geri alınmasına ilişkin bir sebep göremedim, bu konuda bir izahatın yapılması gerektiğini düşünüyorum ve de eklediğiniz içeriği biraz düzenleyerek maddeye geri ekliyorum. İyi çalışmalar, katkılarınızın devamını görmek dileğiyle... --seksen 13:32, 30 Aralık 2011 (UTC)