Kullanıcı mesaj:HamurAbi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bugünün tarihi Pazar, 28 Nisan 2024, ve şu an saat 14.31 (UTC/GMT).
Türkçe Wikipediada şu an 606.380 madde ve 40.458 dosya bulunmaktadır.

HAMUR ABİNİN TARTIŞMA SAYFASI

İyi günler, tartışma sayfama hoşgeldiniz. Aşağıya düşünce ve yorumlarınızı yazmaktan çekinmeyiniz. Buraya yazdığınız herşey arşivlenip kamu görüş alanına açık olacaktır. Nazik ve medenî olunuz.


Bir şey yazmak için lütfen bu linki veya "Değiştir" ve "Geçmiş" arasındaki '+'ya basın.

          Geçmişten ders almayan geleceği göremez
User:HamurAbi

.


EN HE JA Commons Meta
Assume good faith!
Tarih okumak
İnsana keyif verir
Vikikeyif

[temizle] [değiştir]
Okuyun fıstık yeşiline ulaşın
Troll free zone
WikiLove zone
<fundraisinglogo/> <fundraising/>   Bağışta bulunun!

Hoş geldin![kaynağı değiştir]

Gönüllü katılımcıların çabalarıyla 250 dilde oluşturulmaya çalışılan ansiklopedinin Türkçe bölümü olan Vikipedi'ye hoş geldin!

Katkıda bulunurken cesur ol! Hadi kolay gelsin. - Yardım gönüllüleri.


VikiÇağrı: Memleketini tanıt![kaynağı değiştir]

Vikipedi'de doğduğun veya oturduğun il, ilçe kasaba ya da köy hakkında bir sayfa var mı diye bir ara... Buldun mu? Bu hâli ile senin memleketine yakışıyor mu, kendine bir sor! Daha anlatılması gereken ne kadar çok şey var değil mi? Eklenmesi gereken nice resim...

Eğer "bu hâli ile benim memleketime yakışmaz" veya "koskoca ansiklopedide nasıl olur da memleketim hakkında madde bulunmaz" diyorsan kolları sıva ve onu sen tanıt! Zannettiğin kadar zor değil. Sadece birkaç biçem kuralına dikkat etmen ve tarafsız, ansiklopedik bir dil kullanman gerek. Safranbolulu arkadaşlar ne güzel derlemişler, sen neden yapamayasın?

İlk adımlar[kaynağı değiştir]

İlk önce bir miktar bilgi topla: Tam olarak nerededir? Nüfusu kaçtır? Tarihi nasıldır, bu yerleşim yerini kim kurmuştur? Ne üretilir? Görülmesi gereken yerleri nerelerdir, niye ziyaret etmek gerekir? Tarihi eserler ya da doğa güzellikleri var mıdır? Ne yenir, ne içilir, türküleri, öyküleri ve hatta efsaneleri nelerdir? Yaşlılarla konuşup, sözlü tarihe de yer verebilirsin.

Bu bilgileri İnternette de bulabilirsin, ama kesinlikle bulduğun bilgileri kopyalayıp yapıştırma, bilgileri kendi sözlerinle aktar! Yoksa telif hakkı ihlâli olarak silinir.

Biz de görelim![kaynağı değiştir]

Çektiğin resimler varsa bunları Vikipedi'ye yükle, yüklerken bu resmi kamuya bağışladığını açıklayan şablonu ekle: {{KM-Kişisel}} (bunu kopyala yapıştır). "Hakkını helal etmediğin" resimler, telif ihlalinden silinebilir.

Vikipedi:VikiProje Türkiye yerleşim birimleri[kaynağı değiştir]

Türkiye'nin yerleşim birimleri hakkında nasıl katkıda bulunabileceğini buradan daha ayrıntılı öğrenebilirsin. Örneğin; maddede kullanabileceğin şablonlar, sayfanın daha düzgün görünmesini sağlayacaktır, doğru kategoriye eklersen arayanlar daha kolay bulacaktır vb.

Kolay gelsin!


Dikkat ederseniz geri aldım, ben sildiğimde kategori daha açılmamıştı. Açtığınızı gördüğümde ise bu değişikliği geri aldım. --Arinna'l ileti 13:43, 12 Haziran 2007 (UTC)

Hoşgeldin, tarih ile ilgili katkılarını bekliyoruz. --Orijinnal 14:10, 12 Haziran 2007 (UTC)

Telif hakları[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Vikipedi'de telif hakkı saklı içerik kullanmak yasak. II. Sargon maddenizdeki içeriğin belirli öğeleri doğrudan bu sayfadan alıntı. İsterseniz alıntıları çıkarın ve kendi başınıza içeriği baştan keleme alın. Normalde telif ihlâline rastlanan maddeler doğrudan siliniyor. Fakat sanırım içerik az olduğundan bunu düzeltebilirsiniz. Telif hakları ve ilgili kurallar fazlasıyla ciddidir; bu hususun yasal bir yönü de vardı. Daha fazla bilgiyi VP:T sayfasında bulabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:29, 12 Haziran 2007 (UTC)

Biyografilerde, kronolojilerde aynı olguların aktarılıyor olması aynı sözcüklerle, aynı cümlelerle, aynı şekilde aktarılacakları anlamına gelmez. Eğer bahsettiğiniz şey doğru olsaydı belirli bir şahıs hakkında onlarca biyografi yazılamazdı. Vikipedi'de telif hakkı saklı hiçbir içerik barındırılamaz, bu mutlak bir kuraldır ve yasal yönü de vardır. Bir biyografi eserini aynen alıp bastıktan sonra size dava açıldığında "ama aynı olgular, nasıl değiştiribilirim?" geçerli bir yanıt olarak sayılmayacaktır. Bu sadece bir örnek. Bana "siz nasıl yapıyorsunuz?" diye sormuşsunuz. Cevabı: kendi bilgilerimin yanı sıra ilgili farklı kaynakları okuyor, ondan sonra hepsini bir kenara atıp tamamen kendi cümlelerimle edindiğim bilgileri yazıyor, herhangi bir kaynaktan doğrudan içerik aktarmıyorum. Sonuç olarak: yaptığınız doğrudan aktarımlar Vikipedi kuralları ihlâli olacağından çıkarılacak veya silinecektir. Lütfen telif hakkı ihlâli içeren içerikler eklemeyiniz. Bu benim sözüm değil, Vikipedi'nin en önemli kurallarından biridir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 16:42, 12 Haziran 2007 (UTC)
  1. Eğer alıntı yapmış olsaydınız alıntı yaptığınızı metinde açıkça belirtiniz: alıntı yapılan kısmı tırnak içine alır, o kısmın alıntı olduğunu bir giriş cümlesiyle belirtir, ayrıca altta kaynağı belirtirdiniz. Metinde bu yapılmamıştı, bariz telif ihlâli vardı.
  2. İçeriğin neredeyse tamamının alıntı olması doğru değil. Azami oranda kendi içeriğinizi ortaya koymanız gerekir ki olası telif ihlâllerinden kaçınılmış olsun.
  3. "Zamanla insanlar değiştirdikçe metin zaten değişecektir" geçerli bir argüman değildir. Zira telif hakkı saklı hiçbir içerik buraya doğrudan aktarılamaz. Zamanla içeriğin değişip değişmeyeceği gibi sebepler bu kuralı geçersiz kılmaz.
Sonuçta bunlar kural, benim veya bir başkasının kuruntusu değil. Hepimiz uymak hepimiz uygulamak zorundayız, her Vikipedistin görevi de birbirine bunu nasihat etmek. Ben sadece görevimi yapıyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:50, 12 Haziran 2007 (UTC)