II. Sargon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Sargon
II. Sargon (sağda), Samarya Hükümdarı, Kral Naibi Sennacherib (solda)
Asur Kralı
Hüküm süresiMÖ 722705
Önce gelenV. Şalmanezer
Sonra gelenSanherib
ÖlümMÖ 705

II. Sargon (Akatça: Šarru-ukin -"meşru kral", Arapça: سرجون Süryanice: ܣܪܓܘܢ, (h. MÖ 722MÖ 705). Asur Kralı. MÖ 722 - MÖ 705 yılları arasında ülkeye hükmetti. MÖ 722'de tahtı güç kullanarak ele geçiren II. Sargon, İsrail'i işgal etti.

II. Sargon MÖ 722'de V. Şalmanezer ile beraber yönetime ortak oldu. Ve aynı yıl V. Şalmanezer'in ölümü üzerine Asur'un tek kralı oldu. III. Tiglath-Pileser'in oğlu olup olmadığı veya kraliyet ailesiyle gerçek bir ilgisinin olup olmadığı açık değildir. İfadelerinde kendisini yeni bir insan olarak ifade etmekte, kendisinden önce gelenlere nadiren atıfta bulunmaktadır; ancak 16. yüzyıl önce bu bölgede ilk Akad İmparatorluğunu kuran Akadlı Sargon'dan sonra Sargon adını kullanan ikinci kral olmuştur.[1] Sargon Akatça ismin İncil'de geçen biçimidir.

II. Sargon İspuini ile Menua krallıkları arasındaki Haldi Tapınağını da yağmalayarak MÖ 714'te Musaşirin'i işgal etmiştir ve ele geçirdiği ganimetlerin bir listesini çıkarmıştır. Günümüze gelebilen Asur kitabelerinden bu listenin içeriği öğrenilmektedir.

Asurluların ele geçirdikleri eserler arasında Kralı İspuini’nin oğlu Sarduri’nin heykeli, mabede armağan edilmiş boğa, buzağı ve inek heykelleri de bulunuyordu. Asurluların düzenlediği bu kitabe Asur tabletlerinde günümüze gelebilmiştir.

II. Sargon'un Asur başkenti Ninova yakınlarında yaptırdığı bine yakın odası olduğu bilinen görkemli sarayının hemen yanı başında dev bir ziggurat yükseliyordu.

Asur kralı II. Sargon MÖ 718 yılında vergi vermeyi durduran ve Muşkili Mita (Bazı kaynaklar Frig kralı Midas olduğunu ileri sürmektedir.) ile Kargamış Kralı Pisiris ile işbirliğine giren Şinukhtulu Kiaki'ye karşı Tabal Seferi başlatmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Another "Sargon", a predecessor of Shamshi-Adad of the 18th century BC.
Resmî unvanlar
Önce gelen:
V. Şalmanezer
Asur Kralı
M.Ö. 722 – 705
Sonra gelen:
Sennacherib