Kullanıcı:NationalistGuerilla/Filistin Halk Kurtuluş Cephesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arap Ulusal Hareketi[değiştir | kaynağı değiştir]

George Habaş, FHKC'nin ilk Genel Sekreteri. 1940'ların ve 1950'lerin Arap milliyetçileri olan Konstantin Züreyk ve Mustafa Satı el-Husri'nin fikirlerinden etkilenmişti.

FHKC, 1953'te Lod doğumlu Filistinli bir Hristiyan olan George Habash tarafından kurulan Harakat al-Qawmiyyin al-Arab veya Arap Milliyetçi Hareketi'nden (ANM) doğdu. Habaş, 1948'de 19 yaşında henüz bir tıp öğrencisiyken 1948 Arap-İsrail Savaşı nedeniyle ailesine yardım etmek için memleketi Lod'a gitti. Habaş Lod'da iken, İsrail Savunma Ordusu şehre saldırdı ve sivil nüfusun çoğu şehri terk etmek zorunda kaldı. Ailesiyle beraber Arap ordularının cephelerine ulaşana kadar üç gün boyunca aç ve susuz yürüdüler. Habaş tıp eğitimini Lübnan'da bulunan Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde tamamladı ve 1951'de mezun oldu.

ABD'li gazeteci John K. Cooley ile yaptığı bir röportajda Habaş, Arapların Siyonistlere karşı yenilgisini “Bu yenilgi İsrail bilimsel toplumunun Arap dünyasındaki geri kalmışlığımıza karşılığıydı. Bu durum Arap toplumunun bir 'yirminci yüzyıl toplumu' olarak tamamen yeniden inşa edilmesi gerektiğini gösterdi." sözleriyle açıklamıştır.

ANM bu milliyetçi ruhla kuruldu. Habaş, Cooley'e " [Biz] 'devrimci insan olmaŞablon:' " konusunda ' Guevara'cı görüşe' sahip olduk" dedi. "Her yerde olduğu gibi Araplar arasında da yeni bir neslinin ortaya çıkması gerekiyordu. Bu, insan gücündeki her şeyi bir nedenin gerçekleşmesine uygulamak anlamına geliyordu.” [1]

ANM, o zamanlar İngiliz yönetimi altında olan Libya, Suudi Arabistan ve Kuveyt dahil olmak üzere birçok Arap ülkesinde yeraltı şebekeleri kurdu. Laikliği ve sosyalist ekonomik fikirleri benimseyip silahlı mücadele yürütmeye başladı. ANM, Filistin Kurtuluş Ordusu ile işbirliği içinde 1966'da bir Abtal al-Audah (Dönüşün Kahramanları) isimli bir komando grubu kurdu.

FHKC'nin oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra, ANM Ağustos ayında diğer iki grup, İntikam için Gençlik ve Ahmed Cibril'in Suriye destekli Filistin Kurtuluş Cephesi ile birleşerek FHKC'yi kurdu ve Habaş lider oldu.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Arap Milliyetçi Hareketi[değiştir | kaynağı değiştir]

George Habaş, FHKC Genel Sekreteri. 1940'ların ve 1950'lerin Arap milliyetçileri Konstantin Züreyk ve Sati' el-Husri'nin fikirlerinden etkilenmişti.

FHKC, 1953'te Lod'dan Filistinli bir Hristiyan olan George Habash tarafından kurulan Harakat al-Qawmiyyin al-Arab veya Arap Milliyetçi Hareketi'nden (ANM) doğdu. 1948'de tıp öğrencisi olan 19 yaşındaki Habaş, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında ailesine yardım etmek için memleketi Lod'a gitti. Orada bulunduğu sırada, İsrail Savunma Ordusu şehre saldırdı ve sivil nüfusun çoğu şehri terk etmek zorunda kaldı. Arap cephelerine ulaşana kadar üç gün boyunca aç ve susuz yürüdüler. Habaş tıp eğitimini Lübnan'da bulunan Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde tamamlayıp 1951'de mezun oldu.

ABD'li gazeteci John K. Cooley ile yaptığı bir röportajda Habash, Siyonistler tarafından Arap yenilgisini “İsrail'in bilimsel toplumu, Arap dünyasındaki geri kalmışlığımızı kullandı. Bu durum Arap toplumunun topyekûn bir 'yirminci yüzyıl toplumuna' yeniden inşasını gerekli kıldı."

AMH bu milliyetçi ruhla kuruldu. Habaş, Cooley'e "[Biz] 'devrimci insan olmaŞablon:' " konusunda 'Guevara'nın görüşünü' benimsedik" dedi. "Her yerde olduğu gibi Araplar arasında da yeni bir neslin ortaya çıkması gerekiyordu. Bu insan gücündeki her şeyi bir amacın gerçekleşmesine uygulamak anlamına geliyordu.” [1]

AMH, o zamanlar İngiliz yönetimi altında olan Libya, Suudi Arabistan ve Kuveyt dahil olmak üzere birçok Arap ülkesinde yeraltı şubeleri kurdu. Laikliği ve sosyalist ekonomik fikirleri benimseyip silahlı mücadele yürüttü . AMH, Filistin Kurtuluş Ordusu ile işbirliği içinde 1966'da bir komando grubu olarak Abtal al-Audah (Dönüşün Kahramanları) kurdu.

FHKC'nin Oluşumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra, ANM Ağustos ayında iki grupla (İntikam için Gençlik ve Ahmed Cibril'in Suriye destekli Filistin Kurtuluş Cephesi) daha birleşerek FHKC'yi kurdu ve Habaş lider oldu.

1968'in başlarında, FHKC bin ila üç bin gerilla arasında eğitmişti. Suriye'nin mali desteğine sahip olması ve merkezinin orada bulunmasıyla beraber eğitim kamplarından biri de Ürdün'ün Es-Salt kentinde bulunuyordu. 1969'da FHKC kendisini Marksist-Leninist bir örgüt olarak ilan etti ancak Filistin mücadelesini Batı emperyalizmine karşı daha geniş bir ayaklanmanın parçası olarak görerek Pan Arabizm'e sadık kaldı ve bu aynı zamanda “ gerici ” rejimleri devirerek Arap dünyasını birleştirmeyi de hedefledi. Gassan Kanafani tarafından düzenlenen el-Hadaf (Hedef) adlı bir gazete yayınladı.

Eylemler[değiştir | kaynağı değiştir]

FHKC, 1960'ların sonları ile 1970'lerin başlarında, İsrailli olmayan hedefler de dahil olmak üzere bir dizi silahlı saldırı ve uçak kaçırma olayıyla adını duyurdu. Ebu Ali Mustafa Tugayları, İkinci İntifada sırasında meydana gelen birçok intihar saldırısını da üstlendi.

Ayrılan Örgütler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ürdün'de bir FHKC devriyesi, 1969

1967'de Filistin Halk Mücadelesi Cephesi (FHMC), FHKC'den ayrıldı.

1968'de Ahmed Cibril, FHKC'den ayrılarak Suriye destekli Filistin Halk Kurtuluş Cephesi - Genel Komutanlık'ı(FHKC-GK) kurdu.

1969'da Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC), başlangıçta FDHKC adı altında Nayef Havatme ve Yaser Abd Rabbo tarafından görünürde Maoist bir örgüt olarak kuruldu.

1972'de FHKC'deki bölünmenin ardından "Filistin Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi" kuruldu.

FHKC'nin, George Habaş'ın bir zamanlar yardımcısı olan ve yurtdışındaki saldırıları ile adam kaçırma operasyonlarını durdurma emirlerini reddettiği için sonunda sınır dışı edilen Wadie Haddad ile sorunlu bir ilişkisi vardı. Haddad, serbest bırakılan Sovyet arşiv belgelerinde, 1975'te Aden Denizi'nde bir gece transferinde örgüt için doğrudan Sovyet kaynaklarından silah alan bir KGB ajanı olarak tanımlandı.

FKÖ Üyeliği[değiştir | kaynağı değiştir]

FHKC, Filistin ulusal hareketinin çatı örgütü olan Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) 1968'de katılarak Yaser Arafat'ın el-Fetih'inden sonra örgütteki en büyük ikinci grup haline geldi. 1974'te, FKÖ'nün On Nokta Programı'nı oluşturulması üzerine FHKC liderliği buna karşı çıkarak FKÖ'yü Tek Devletli Çözüm lehine İsrail'i tamamen yok etme hedefinden vazgeçmekle suçladı ve Retçi Cephe'ye katılmak için FKÖ Yürütme Komitesinden çekildi. 1981'de ise yürütme kuruluna yeniden katıldı.

Aralık 1993'te FHKC, FKÖ'den çekildi ve sekizi Oslo Anlaşmaları sürecine karşı çıkan FKÖ üyesi olan Şam merkezli Filistin Güçleri İttifakı'nın on kurucu üyesinden biri oldu. FHKC, 1998 yılında AGİ'den çekildi. Şu anda FHKC, FKÖ Yürütme Komitesine [2] ve Filistin Ulusal Konseyine katılımı boykot ediyor. [3]

Oslo Anlaşmaları Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; GreenMarchBlackSeptember isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; middleeasteye isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; reuters isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)