Kullanıcı:Kadı/Çıkar çatışması beyanı

Page yarı korumaya alındı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Burada Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş'in elektronik postadan ilettiği şüpheleri üzerine birkaç madde listeleyeceğim. Aşağıda listelenen kişiler tanıdığım veya akraba olduğum kişilerdir. Çıkar çatışması yönergesini bilmemem nedeniyle önceden beyan etmedim. Kim olduğum, kimlerden olduğum belli, gönüllü bir proje olan Vikipedi'de hiçbir zaman ücretli editörlük yapmadım. Gönüllülük esasına dayalı olan bir projeden maddi kazanç sağlayacak kadar alçalmadım. Aşağıdaki liste geçmişe dönük beyanlarım içindir. Bundan sonra yapacağım katkılarda böyle bir durum olursa buraya ekleyeceğimi beyan ederim.

Kadıköylü

Liste

Silinmeye aday gösterilmiş ve sonuç kalması şeklinde olmuş. Madde içeriğinde taraflı ve sübjektif ifadeler yer almakta. Bir "çıkar çatışması" durumu bana göre maddeye yansımış (birçok kullanıcının katkı verdiğini ve düzenlediğini de göz önüne alırsak). Kayda değerliğin sağlandığı kanaatindeyim.--NanahuatlEfendim? 19.55, 10 Şubat 2022 (UTC)
Selam Nanahuatl. Uzun zaman sonra seninle madde alanında içeriğe yönelik bir beyin fırtınasının içerisinde olmak ne güzel :). Aşağıda da belirttiğim üzere, Kadıköylü'nün e-posta yoluyla benden bu sayfadaki maddelerle ilgilenmemi rica etmesi üzerine sayfalara bir göz attım. Bazılarında düzeltmeler ve biraz temizlik gerçekleştirdim. Kamil Tolon maddesi ise zamanında üzerinde çok fazla tartışılan maddelerden biriydi. Kadıköylü'den ziyade, onu taklit eden trollerin Vikipedi içinde ve dışında (Telegram'da) yaptıkları nedeniyle oldukça kafa ağrıtan bu madde üzerinde en çok emek harcayan kullanıcılardan biri yanlış hatırlamıyorsam Thecatcherintherye idi, hatta maddenin üslubu konusunda şurada kendisiyle bir fikir ayrılığı da yaşamıştık. İlgilenirse o da maddeye tekrar bakabilir. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Selam @Justinianus. Teşekkürler öncelikle :) Ben artık gerisini bilmem, yalnızca maddeleri inceleyip bu çıkar çatışması olan konularda bir örnek olması açısından değerlendirme/düzenleme yaptım. Bu madde ilgi alanımda değil pek :) İyi katkılar dilerim.--NanahuatlEfendim? 22.31, 11 Şubat 2022 (UTC)
Bu maddenin KD olduğunu düşünüyorum.-çavdartarlasındakiçocuk 21.56, 12 Şubat 2022 (UTC)
İlk olarak Efesbank maddesini incelemiştim, burada da benzer bir durum söz konusu. Alidogancik tarafından açılmış bir madde. Madde geçmişi incelendiğinde, Alidogancik'in kendi çıkarları (maddi değil manevi çıkar görüyorum, zira yıllar önce vefat etmiş birisi ve günümüzde herhangi bir firması da bulunmuyor) doğrultusunda birtakım uyarı şablonlarını uygunsuz bir şekilde maddeden kaldırdığı görülebilmekte. Bazı anonim kullanıcılar ile Kullanıcı:Bebakkkk ve Kullanıcı:Rornaof tarafından da benzer değişiklikler yapılmış, onların da kukla hesap olduklarını söylemek lazım (adını andığım kullanıcılar engellenmiş zaten).
Maddeye bakarsak, kaynakların aşağıdaki banka maddesiyle hemen hemen aynı oldukları görülmekte. "Bibliyografya" kısmında, çok küçük kısımları konuyla ilgili olan/olabilecek kitaplar sıralanmış ve bu uygunsuz. Bu kitaplardaki içeriğin ne olduğunu bilmek lazım. Kullanılan dilde reklam göremedim, yalnızca kaynaklardaki ansiklopedik olmayan içeriklerin buraya aktarılması var, o açıdan bir temizlik lazım.--NanahuatlEfendim? 20.24, 10 Şubat 2022 (UTC)
Yıllar öncesinde başka bir kullanıcı tarafından açılmış. Maddeye Kullanıcı:Alidogancik tarafından birtakım eklemeler yapılmış, sonrasında ise Kadıköylü'nün ekleme ve geliştirmeleri var. Bu durumda, kuklacılıktan süresiz engellenen bu kullanıcı hesabı da Kadıköylü'ye ait, zira Kadıköylü zaten çıkar çatışması beyanında bulunmuş bu madde için.
Maddeye gelirsem, çok ufak eklemeler ve biçem düzenlemeleri, bunların yanı sıra kaynak eklemeleri mevcut. Kadıköylü ya da (eski) kukla hesabı tarafından yapılan eklemelerde herhangi bir taraflı ya da reklam içeren bir kısım göremedim. Vikipedi'ye faydası olan eklemeler. Madde ise kanaatimce kayda değer gözükmekte.--NanahuatlEfendim? 20.13, 10 Şubat 2022 (UTC)
Şefik Kamil Efes maddesini inceledikten sonra o maddeye aktarılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum, konular çok iç içe. Bir kişi tarafından kurulan ve kişi hayattayken kendisi tarafından yönetilen ve sonrasında ise kapanan bir firma olduğundan aynı maddede incelenmeleri uygun gözüktü şu an.--NanahuatlEfendim? 20.24, 10 Şubat 2022 (UTC)
Her iki maddede ufak düzenlemeler gerçekleştirdim. Efesbank'ın tek başına kayda değer olduğunu düşünmüyorum, o yüzden kurucusunun maddesiyle birleştirilebilir. Her iki maddeye de {{birleştir}} şablonu ekledim, SAS'a da taşıyıp birleştirme önereceğim. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Üstteki "olası manevi çıkarlar"ın dışında değerlendirebiliriz bunu sanıyorum, zira hayatta olan ve iş hayatının içinde olan bir şahıs. Bu maddeye katkı yapan Kullanıcı:Sadecinar, K:Uncitoyen tarafından "uygunsuz kukla kullanımı" gerekçesiyle engellenmiş, ancak kimin kuklası olduğuna dair bir bilgi bulamadım (bu vesileyle kendisi de belirtebilir, Kadıköylü'nün kuklası olabilir bu maddede bir katkısı olduğundan).
Maddeye gelirsem, yazımda gayrı ansiklopedik ve "kişiyi öne çıkarma" diyebileceğim nitelikteki bir ifade var ("unutulan geleneklerden olan Elpek Bezi'ni yeniden canlandırdı"). Onun dışındaki kısım ansiklopedik değer taşıyan ve reklamsı dilden uzak kısımlar. Aldığı ödül kayda değer değil, ama kurum kayda değer ise bu ödülden bahsedilebilir tabi. İlgili kurum olan KARADENİZSİAD'ın bir maddesi bulunmuyor, ilk bakışta ben kayda değer de görmedim. O yüzden bu kısmın kaldırılması gerekmekte -ki kaldırdım. Maddenin genel anlamdaki kayda değerliğini de bu aşamada ele almak gerekiyor. Ben kaynakları tek tek inceledim. Evet, bazıları promosyon amacıyla yapılmış olsa da ansiklopedik açıdan değerli olan bilgiler sunmakta. Ancak ben, "elpek bezini üreten bir atölye açması" dışında sunulan bilgi göremedim (standart doğum, eğitim gibi bilgileri bir kenara bırakıyorum). Dolayısıyla şahsen, kayda değer olmadığı kanaatindeyim. Maddeyi de kayda değerliği belirsiz olarak etiketledim.--NanahuatlEfendim? 20.36, 10 Şubat 2022 (UTC)
Üslup açısından maddeyi toparladım. Kayda değerlik benim de kafama takılıyor ancak göründüğü kadarıyla kişinin Who's Who profili var. TEİS gibi Who's Who profillerini de KD'lik için yeterli kabul edersek kayda değer olduğu kabul edilebilir. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Kadıköylü ile alakasız kullanıcılar tarafından yıllar önce oluşturulmuş bir madde bu da. Alidogancik tarafından şu değişiklikler yapılmış ilk olarak (Alidogancik'i da Kadıköylü ile birlikte değerlendiriyorum "çıkar çatışması" açısından incelendiğinde). Orada kaynaksız birtakım eklemeler var ve kendisini aileye/sülaleye bağlama var. Araya sıkıştırılan "milyoner" de var tabi :) Ercan Aktuna açısından bir çıkar çatışması olması söz konusu olmasa da Tolon ailesi için var gözüküyor. Bir anonim kullanıcı tarafından şöyle bir torun eklemesi yapılmış, Kadıköylü bunu geri almış (devamında da çeşitli anonim kullanıcılar benzer şeyleri yapmış). Bu eklemelerin aileden biri tarafından yapıldığı ihtimali bir yana, Kadıköylü'yü trolleme amacıyla da yapılma ihtimali söz konusu. Bu konuda bir değerlendirme yapmam mümkün değil eldeki veriyle.
Kadıköylü ise maddede şu eklemeleri yapmış. Vikipedi'ye katkısı olan, reklam içermeyen değişiklikler, kaynak eklemeleri yalnızca (her ne kadar "şu kimdir" tarzı kaynaklar güvenilir olmasa da bunun eklenmesini iyi niyetli olarak yorumluyorum). Kayda değerlik açısından baktığımızda zaten kayda değer bir madde. Araya sıkıştırılan "milyoner" kısmı dışında bir problem göremedim.--NanahuatlEfendim? 20.52, 10 Şubat 2022 (UTC)
Bu maddede pek fazla "sorun" olarak addedilebilecek bir husus yok. Çok küçük bir değişiklik haricinde sayfaya dokunmadım. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Kadıköylü tarafından açılmış ve geliştirilmiş. Azerice Viki'de de açtığını not düşeyim.
Nazan Ölçer ile birlikte değerlendirdiğimizde, bunun üstüne direkt giriş kısmında kendisinin adının anılmasından ötürü bir maddi çıkar durumu söz konusu olma ihtimali var. Bu kısım dışında, kullanılan dil açısından baktığımda reklamsı bir dil söz konusu değil (girişe eş bilgisi girilmesini bu kapsamda değerlendiriyorum, onu ayrı tutarak).
Kayda değerlik açısından baktığımda ise, maddede kullanılan şu kaynak eşi tarafından yazılmış, bağımsız değil. Şu kaynaktaki biyografisi keza, üyesi olduğu bir kuruma ait olduğundan bağımsız değil. Şu kaynakta ise kitabına dair 2 sayfalık bir değerlendirme mevcut, güzel bir kaynak. Kayda değerliği için ben şu an, kayda değer olmadığına yakın olarak "belirsiz" diyebilirim -ki o şekilde etiketliyorum.--NanahuatlEfendim? 21.01, 10 Şubat 2022 (UTC)
Hem kendisinin hem de eşinin maddesinde bilgi kutusunda evlilik kısmında isimleri yer aldığından ayrıca madde içindeki cümleleri temizledim. Bunun haricinde kayda değerlik benim de kafamı kurcalıyor, ancak ulaşılması biraz zor olan şu kaynak, diğer kaynaklarla beraber değerlendirildiğinde kayda değerliği sağlıyor olabilir. Eşiyle olan röportajın sonunda güzel bir biyografik içerik var. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Yıllar önce, başka bir kullanıcı tarafından açılmış bu da. Kadıköylü yalnızca kaynak eklemesi ile bir üstte yer alan eşinin eklemesini yapmış. Kaynaklar arasında da backlink diyebileceğimiz bir şey yok. Herhangi bir uygunsuz değişiklik göze çarpmamakta.--NanahuatlEfendim? 21.44, 10 Şubat 2022 (UTC)
Katılıyorum. Ekleyecek bir şeyim yok şu aşamada. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Benzer şekilde yıllar önce, başka bir kullanıcı tarafından açılmış. Şu değişiklikleri yapmış Kadıköylü. Çıkar çatışması açısından incelediğimizde herhangi bir uygunsuz değişiklik göremiyorum burada da. Öte yandan maddeyi "kayda değerliği belirsiz" olarak işaretlemiştim -ki bence kayda değer değil-, zaten an itibarıyla da silinmeye aday göstermiş durumda.--NanahuatlEfendim? 21.44, 10 Şubat 2022 (UTC)
Kayda değerlik kriterlerini sağlamadığını düşünüyorum, bu nedenle silinmesi yönünde görüş bildirdim. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Kadıköylü tarafından açılmış ve geliştirilmiş. Kullanılan dil açısından incelendiğinde taraflı, reklam diyebileceğimiz bir ifade gözlemleyemedim. Kayda değerlik açısından baktığımda ise, güvenilirliğine bakılmaksızın karşılaşılan her kaynağın eklendiğini görüyorum. Basit bir cümle için aynı bilgiyi sunan birden fazla kaynak eklenmesi anlamsız (kendisi de bunu demişti aslında). "Ödülleri" kısmında, daha önce bahsettiğim gibi, kayda değer olmayan ödüllere yer verilmiş. Benzer şekilde ödülü veren de kayda değer değilse hiç bahsetmemek daha anlamlı. İyi niyet varsayıyorum bu konuda, benim de önceleri yaptığım hatalı değişiklikler arasındaydı bu da. Kaynakları genel olarak incelediğimde ise kayda değerliğin ispatlandığı kanaatindeyim.--NanahuatlEfendim? 21.44, 10 Şubat 2022 (UTC)
Fazla kaynakları temizledim. Şu an için herhangi bir eksiği olduğunu düşünmüyorum ancak aksi kanaat var ise tartışılabilir. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Kadıköylü tarafından açılmış ve geliştirilmiş. Kullanılan dil açısından taraflılık ve reklam sorunları mevcut diye düşünüyorum. Hemen giriş cümlesi olmak üzere Sema Gür'ün anılması gereğinden fazla (kendi maddesi de vardı, o maddenin buraya aktarıldığının farkındayım, onu da göz önünde bulundurarak diyorum). "Kadın destek verdi" ("katıldı" denilmemesi dahi benim açımdan promosyon niteliğinde maalesef), "şık ve süslü kıyafetler giyerek, bisikletlerini de süsleyerek yaşadıkları şehrin merkezinde bisikletle gezindiler" (daha iyi ifade edilebilirdi, gayrı ansiklopedik durmakta), "Tur sonunda 'Şehirlerde egzoz kokusu yerine parfüm kokusu olsun.' şeklinde bir basın açıklamasıyla tamamlandı" (ziyadesiyle gayrı ansiklopedik), "her yıl katılımcı ve destekçi sayısı artan faaliyet kapsamında" (promosyon), "etkinlik uluslararası boyut kazandı" (üslup açısından promosyon), hele hele "The Guardian ve The Sunday Times haber yaptı" tamamen promosyon, ansiklopedik değer taşımayan bir kısım. "Haber oldu" diye bilgi nerede giriyoruz? :) Bu sayfadaki tüm maddeler arasında, Kamil Tolon ile birlikte "çıkar ilişkisi" olduğu hissedilen maddelerin başında gelmekte. Kayda değerlik açısından baktığımda ise kayda değer olduğu kanaati oluştu ilk izlenimde.--NanahuatlEfendim? 21.58, 10 Şubat 2022 (UTC)
Mevcut maddeler içerisinde beni en çok zorlayan madde bu oldu diyebilirim :) Fazla kaynak kullanımının yanı sıra ansiklopedik olmayan üslup, reklam olarak anlaşılabilecek ifadeler ve bazı kaynakların karşılığında gösterildiği bilgileri teyit etmiyor oluşu nedeniyle kapsamlı bir düzenleme yaptım. Bir sorun görmüyorum ancak gözümden kaçan bir şeyler olabilir, bu yüzden dönüşlere açığım :) --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Kadıköylü'nün tek eklemesi şu şekilde. Buradaki tek mevzu, kayda değerliği belirsiz olan birisine iç bağlantı verilmesi. Nerede ve nasıl bir çıkar çatışması oldu bilemiyorum ama kendisinin maddesi oluşturulması mı düşünülüyordu? Her neyse ne, herhangi bir uygunsuzluk göremedim.--NanahuatlEfendim? 21.58, 10 Şubat 2022 (UTC)
Eşi Kezban Hatemi ile ilgili kaynak araştırması yaptım ancak bulabildiğim kaynaklar itibarıyla kayda değer olduğuna emin olamadım. Bu nedenle eşine verilen bağlantıları çıkardım. Mevcut haliyle kalmasında bir sakınca olduğunu düşünmüyorum. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Kadıköylü tarafından açılmış ve geliştirilmiş. Kendisi burada "kimdir tarzı habercilik... KD'lik ispatlanamıyor" şeklinde görüş belirtmişti. Ancak bu maddede bu nitelikte 2 kaynak kullanmış. Tabi bu madde daha eski tarihli, ancak buraya koyduğuna göre geri dönüp inceleme yapıp "o zaman yazdık ama şimdi kayda değer değil gözüküyor" diyebilmeliydi (kendimden örnek vermek isterim burada). Şuraya göre aslında telif hakkı ihlali var denebilir, metin üç aşağı beş yukarı aynı. Kayda değerliği ise tartışılabilir, bence şüpheli, daha detaylı bir araştırma lazım (uyarı şablonu ekledim).--NanahuatlEfendim? 22.11, 10 Şubat 2022 (UTC)
Maddede de mevcut kaynaklarda kullanılan biyografik içerik temel hatlarıyla birbirlerine çok benziyor, ilk kaynaktan diğerleri alıntı veya kopyala-yapıştır yapmış olabilir. Kayda değerliği hususunda ben de şüphedeyim. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Kadıköylü hesabıyla yapılan bir değişiklik görülmüyor. Burada belirtildiğine göre başka bir kullanıcı adı ya da anonim olarak bir şeyler yapıldı. 2019'dan beri yapılan her değişikliği incelesem de uygunsuz diyebileceğim bir şey gözlemleyemedim.--NanahuatlEfendim? 22.22, 10 Şubat 2022 (UTC)
Katılıyorum. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Kadıköylü'nün maddedeki değişiklikleri şu şekilde. Herhangi bir uygunsuz durum göremedim.--NanahuatlEfendim? 22.22, 10 Şubat 2022 (UTC)
"Den den" :) --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)
Kendisi tarafından açılmış ve geliştirilmiş. Çıkar çatışması beyanında bulunmasının ardından da, üstte yer alan maddelerden Nilgün Efes ile ilgili kısmı kaldırmış -ki doğru bir hareket. Kayda değerlik açısından bakarsak kayda değer bir madde gözüküyor. Kullanılan dil açısından bakarsak da reklam bulunmamakta (kaldırılan kısım sonrasında). Yapılan bir hatanın geri alınması doğru olandı zaten, doğrusu yapılmış.--NanahuatlEfendim? 22.22, 10 Şubat 2022 (UTC)
Mutabık. --justinianus | mesaj 14.22, 11 Şubat 2022 (UTC)

  • Kadıköylü bugün bana bir e-posta göndererek, bu listedeki maddeleri inceleyerek gerekli görmem halinde maddelerin düzenlenmesi veya SAS'a taşınması konusunda yardımcı olmamı rica etti. Kendisinin ricası üzerine bu maddeler üzerinde çalışma yapacağım. Topluluğun da bilgisi olması adına buraya bu notu düşüyorum. --justinianus | mesaj 08.48, 11 Şubat 2022 (UTC)

Şubat 2023

Hüseyin Sungur ve Erdinç Bakla ile doğrudan bağlantım yoktur. Ailem ile bağlantıları olması sebebiyle burada listeliyorum.

Aralık 2023

Birol Büyüköztürk sosyal medyadan tanıdığım bir isim. İletişimim olması sebebiyle burada listeliyorum. Ceyhun İrgil ve Ertuğrul Mat da Kasım 2023'te tanıştığım bir isim, burada bulunsun.