Kullanıcı:Bluespirit00/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Inti Raymi[değiştir | kaynağı değiştir]

İnti Raymi
</img>
Sacsayhuamán, Peru'daki modern Inti Raymi
Resmi ad İnti Raymi
Olarak da adlandırılır Güneş Festivali, Güneş Festivali
Gözlemlendi ile Peru ve Ekvador'un yerli toplulukları Tip Kültürel, Dini Önem

Inti Raymi (Keçuvacada "Inti festivali" anlamına gelen ) İnka dininin en saygı duyulan tanrısı olan tanrı Inti (keçuvaca "güneş" anlamına gelen) onuruna İnka İmparatorluğu'nun geleneksel bir dini törenidir. Bu, gün doğumu ile gün batımı arasındaki süre açısından yılın en kısa günü olan kış gündönümünün ve ışık saatlerinin yeniden uzamaya başlayacağı İnka Yeni Yılının kutlanmasıdır. Ekvatorun güneyindeki bölgelerde, Gregoryen ayları olan Haziran ve Temmuz ayları kış aylarıdır. 24 Haziran'da yapılır [1]

İnka İmparatorluğu döneminde, Inca Garcilaso de la Vega'nın anlattığına göre Inti Raymi, Cusco'da kutlanan dört törenden en önemlisiydi. Kutlama şehrin Ana Meydanı olan Haukaypata'da gerçekleşti.

Genel Bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihçi Garcilaso de la Vega'ya göre Sapa Inca Pachacuti, Güney Yarımküre'nin And Dağları'nda yeni yılı kutlamak için Inti Raymi'yi yarattı. Törenin aynı zamanda İnka halkının efsanevi kökenini de simgelediği söyleniyordu. Dokuz gün sürdü ve Pachamama'ya teşekkür etmek ve iyi bir hasat mevsimi sağlamak için renkli danslar ve geçit törenlerinin yanı sıra hayvan kurbanlarıyla doluydu. İlk Inti Raymi 1412'deydi. İnka İmparatoru'nun katılımıyla son İnti Raymi 1535'te gerçekleştirildi. Bundan sonra İspanyol sömürgeciler ve onların Katolik rahipleri töreni ve diğer İnka dini uygulamalarını yasakladılar. [2]



Inti Raymi, Cusco, Huacaypata, 2005


1944'te Inti Raymi'nin tarihi bir yeniden inşası Faustino Espinoza Navarro ve yerli aktörler tarafından yönetildi. İlk yeniden yapılanma büyük ölçüde Garcilaso de la Vega'nın kroniklerine dayanıyordu ve yalnızca dini törenlere atıfta bulunuyordu. 1944'ten bu yana, Inti Raymi'nin yıllık tiyatro temsili, 24 Haziran'da, Cusco'nun merkezindeki orijinal kutlama yerinden iki kilometre (1,24 mil) uzakta olan Saksaywaman'da yapılıyor. Binlerce turistin ve yerli ziyaretçinin ilgisini çekiyor.


Inti Raymi, And Dağları'ndaki yerli kültürlerde hâlâ kutlanmaktadır. Kutlamalar müziği, renkli kostümlerin giyilmesini (en önemlisi dokuma aya huma maskesi) ve yiyecek paylaşımını içerir. Ancak And Dağları'nın pek çok yerinde bu kutlama aynı zamanda güneydeki kış gündönümünden (21 Haziran) birkaç gün sonrasına denk gelen Batı Katolik Vaftizci Yahya festivalleriyle (24 Haziran) bağlantılıdır. Kutlama bugün Qorikancha'da başlıyor, ardından Plaza de Armas ve İnka zamanının diğer önemli mekanları geliyor.

Inti Raymi'nin Salasaca tarafından kutlanması, arka planda Chimborazo görülebilir





Günümüzün yeniden canlandırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Inti Raymi geleneksel olarak sahneleme için yaygın olarak kullanılan üç tarihi ve doğal ortamda gerçekleştirilir; burada 800'den fazla sanatçı tipik kıyafetler giyer ve danslar ve performanslar da dahil olmak üzere çeşitli sunumlara katılır. Bu etkinlikler öncelikle Qorikancha tapınağında, Sacsayhuaman Arkeoloji Parkı'nda ve Cusco Plaza de Armas'ta (Ana Meydan) gerçekleşir. [3]

Qorikança[değiştir | kaynağı değiştir]

Kutlama, tarihsel olarak Tawantinsuyu sırasında güneşe tapınmanın başlıca yeri olan bu tapınakta başlıyor. Çağdaş tören, maiyetin Loreto Caddesi veya Inti K'ijllu boyunca Plaza de Armas'a doğru ilerlemesinden önce burada gerçekleşiyor.

Plaza de Armas[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskiden Auqaypata veya Savaşçı Meydanı olarak anılan bu yer, İnka'nın üç gücü temsil eden khipu'yu takas etmek için şehrin belediye başkanıyla buluştuğu Coca Rite ve Times Toplantısı gibi ritüellere ev sahipliği yapıyor: munay (istemek), yachay (istemek). biliyorum) ve llankay (çalışmak).

Sacsayhuamán[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir İnka mahallesi olan Qolqanpata'ya yaklaşık bir kilometre uzaklıkta yer alan bu arkeolojik alan, aşağıdakileri içeren merkezi törenin odak noktası olarak hizmet ediyor:

Bugünkü Inti Raymi kutlamasından birkaç dakika önce Sacsayhuaman kordonu


Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Staff Writer. "Inti Raymi, The Celebration of the Sun | Discover Peru" (İngilizce). Erişim tarihi: 2020-07-28. 
  2. ^ "The Wonders of Peru's Inti Raymi Festival: A Traveller's Guide". Cachi Life | Peru Tours | Peru Travel Experts (İngilizce). 2020-07-24. Erişim tarihi: 2020-07-28. 
  3. ^ "Inti Raymi, 24th June". Commission for the Promotion of Peruvian Exports and Tourism - PROMPERU. 


Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]