Kral Teukros
Yunan mitolojisinde, Kral Teukros (Eski Yunanca : Τεῦκρος Teukros) nehir tanrısı Skamandros ve nympha Idaea'nın oğludur.
Mitoloji
[değiştir | kaynağı değiştir]Dardanos'un gelişinden önce, Dardanya (ve daha sonra Troad diye anılan bölge) olarak adlandırılacak olan topraklar Teucria ve sakinleri Teucrians olarak biliniyordu ve isimleri Teucer'den geliyordu.
Virgilius'a göre, Teucer'in aslen Giritli olduğunu ama ada sakinlerinin üçte biri ile büyük kıtlık sırasında adayı terk etti.[1] Teucer'in babasının adını verdikleri Skamandros Nehri yakınına, Rhaetean Burnundan çok da uzak olmayan bir bölgeye yerleştiler. Ancak, Halikarnaslı Dionysius Teucer'in Attika'da Throad bölgesinden geldiğini ve burada Xypete bölgesinin yönetici olduğunu belirtir.[2] Her iki durumda da, Troas olarak bilinen bölgede krallığı sona ermiştir.
Birliğinin bölgedeki ilk gecelerinde çok sayıda fare tarafından büyük ölçüde rahatsız edildiği söylenir. Teucer daha önce bir kahin tarafından Girit'ten ayrılmadan önce, geceleyin topraktan çıkan bir düşman tarafından saldırıya uğrayacağı veya "dünyada doğanların onlara saldıracağı" bir yerde bir yerleşim yeri inşa etmesi için yönlendirilmiştir; fareler gece onlara saldırdığı için oraya yerleşmeye karar verirler.[3] Muhtemelen Hamaxitus şehrini kurmuş ve onu başkent yapmıştır. Teucer'in tüm girişimlerinde başarılı olduğu için mutlu bir saltanat sürdüğü anlatılır. Apollon'un Teucer'in saltanatı sırasında o bölgeyi istila eden fareleri yok ettiği için, Apollo Sminthius'a veya "farelerin yok edicisi" Apollon'a bir tapınak inşa eden ilk kişi olduğu belirtilir.[4]
Batea (Batia veya Arisba olarak da bilinir), Kral Teucer'in kızı ve tek çocuğudur; Baeta, Dardanos'la evlenmiştir.[5] Lycophron'un Alexandra'sında Dardanos'un "Girit'in kraliyet hanedanından" Arisba ile evlendiği söylenir.[6] Teucer öldüğünde bir oğlu olmadığı için, Dardanos kayınpederinden İda Dağı'nda arazi almıştır.[7] Dardanos, aldığı arazide Dardanya şehrini kurmuştur. Teucer'in ölümünden sonra, krallığı Dardanos'un krallığına dahil edilmiş ve tüm bölge Dardanya olarak bilinmeye başlanmıştır. Ancak daha sonraki zamanlarda, Truva halkı genellikle kendilerini "Teucrians" olarak adlandırmıştır. Örneğin, Aeneas'a "Teucrians'ların büyük kaptanı" denir.[8] Kral Teucer'den bahseden çoğu efsanede, onu Truvalıların uzak bir atası olarak tanımlar. Diodoros, Teucer'in "Truva toprakları üzerinde kral olarak ilk hüküm süren kişi" olduğunu belirtir; Ankhises, Aineid'te onu Truvalıların "ilk atası" olduğunu hatırlatır.[9] Kral Teucer'in, Truvalıların soyunu taşıyan ilk figür olarak kabul edildiğini göstermektedir.
Soyağacı
[değiştir | kaynağı değiştir]Notlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Virgil, Aeneid 3.104. Translated by Robert Fitzgerald. Harmondsworth: Penguin, 1985, 1983.
- ^ Dionysius of Halicarnassus, Antiquitates Romanae 1.61
- ^ Strabo, Geographica 13.1.48
- ^ Hard, Robin. 1986. The Routledge Handbook of Greek Mythology based on H.J. Rose's "Handbook of Greek mythology". London; New York: Routledge.
- ^ Apollodorus, 3.12.1–3
- ^ Lycophron, Alexandra 1308
- ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.75
- ^ Virgil, Aeneid 6.743
- ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.75; Virgil, Aeneid 3.148
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Apollodorus, Sir James George Frazer tarafından İngilizce Çeviri ile Kitaplık, FBA, FRS in 2 Volumes, Cambridge, MA, Harvard University Press; Londra, William Heinemann Ltd. 1921. ISBN 0-674-99135-4 . Perseus Digital Library'deki çevrimiçi versiyonu. 12 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yunanca metin aynı web sitesinde mevcuttur 27 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .
- Diodorus Siculus, Charles Henry Oldfather tarafından çevrilen Tarih Kütüphanesi . On iki cilt. Loeb Klasik Kitaplığı . Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press; Londra: William Heinemann, Ltd. 1989. Cilt 3. 4.59 – 8. Kitaplar. Bill Thayer'ın Web Sitesinde Çevrimiçi versiyon 5 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Diodorus Siculus, Bibliotheca Historica. Cilt 1-2 . Immanel Bekker. Ludwig Dindorf. Friedrich Vogel. aedibus BG Teubneri'de. Leipzig. 1888-1890. Yunanca metin Perseus Dijital Kütüphanesinde mevcuttur 13 Mayıs 2021[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .
- Halikarnaslı Dionysos, Roma Eski Eserleri. Loeb Classical Library'de Earnest Cary tarafından İngilizce çevirisi, 7 cilt. Harvard University Press, 1937-1950. Bill Thayer'ın Web Sitesinde Çevrimiçi versiyon 5 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Halikarnaslı Dionysius, Antiquitatum Romanarum quae supersunt, Cilt I-IV . . Karl Jacoby. Aedibus BG Teubneri'de. Leipzig. 1885. Yunanca metin Perseus Dijital Kütüphanesinde mevcuttur 22 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .
- Publius Vergilius Maro, Aeneid. Theodore C. Williams. trans. Boston. Houghton Mifflin Şirketi 1910. Perseus Digital Library'deki çevrimiçi versiyonu. 24 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Publius Vergilius Maro, Bucolics, Aeneid ve Georgics . JB Greenough. Boston. Ginn & Co. 1900. Latince metin Perseus Dijital Kütüphanesinde mevcuttur. 8 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Strabon, Strabon'un Coğrafyası. HL Jones tarafından basım. Cambridge, Mass.: Harvard University Press; Londra: William Heinemann, Ltd. 1924. Perseus Digital Library'deki çevrimiçi versiyonu. 9 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Strabon, Geographica, editör A. Meineke. Leipzig: Teubner. 1877. Yunanca metin Perseus Dijital Kütüphanesinde mevcuttur. 30 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.