Korku (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Korku (AlmancaAngst), Avusturyalı yazar Stefan Zweig tarafından 1925 yılında yayınlanan bir roman. Hans Steinhoff’un yönettiği 1928’lik sessiz filmine ve Roberto Rossellini’nin yönettiği 1954 yapımı "Fear" filmine uyarlanmıştır.

The Guardian gazetesi yazarı Nicholas Lezard, 2010'da "Korku" hakkında şunları söylemiştir: "Bu bir tür melodram: saygınlık tuzaklarının altında, suçluluk, utanç ve öfke fırtınalarının olduğu tipik bir Zweig senaryosu. Zweig’in Sigmund Freud’la aynı anda ve aynı şehirde yazması tesadüf değil.”

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Irene, varlık ve birçoğuna göre huzur dolu hayatına renk katmak için, bir piyanistin peşinde kocasına ihanet etmektedir. Piyanistin sevgilisi olduğunu iddia eden bir kadın tarafından şantaja uğrayana kadar bu kaçamak ilişkide mutluluğu arar. Zayıf karakterli bir kadın olan Irene, bu zayıflığın rüzgarında savrulurken kendini bir heyecan fırtınasının ortasında hisseder ve içi soğuk olan her insan gibi, kendisi yanmadan tutku ateşiyle sarılmış olmaktan hoşlanmaktadır. Bu tutku ateşi, uzun sürmez ve alevi Irene’ye de sıçrayınca, rezil olmak ve dışlanmak korkusunun da etkisi ile elinde olan mutluluğun farkına varır.