Kore hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Kore tarihi
Gyeongbokgung Palace.png

Bu liste Kore hükümdarları listesi'dir. Bilinen ilk Kore hükümdarı MÖ 2333'te Gojoseon'u kurduğuna inanılan efsanevi Dangun olup[1] son hükümdar ise 1907-1910 yılları arasında hüküm süren Kore İmparatoru Sunjong'tur.

Gojoseon[değiştir | kaynağı değiştir]

Dangun Joseon[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Adı Hangul/Hanja Hüküm süresi
1 Portrait of Dangun.jpg Dangun Wanggeom 단군왕검 檀君王儉 MÖ ?-?

Gija Joseon[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Adı Hangul/Hanja Hüküm süresi
1 Ping Sien Si - 072 Ji Zi (16137921534).jpg Gija 기자 箕子 MÖ 1122?-1082?
···
···
···
···
···
? Jun 준왕
準王
MÖ ?-194

Wiman Joseon[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Hangul/Hanja Hüküm süresi
1 Wi Man 위만 衛滿 MÖ 194-?
2 ? (Wi Man'ın oğlu) ? ?-?
3 Ugeo 우거왕 右渠王 ?-MÖ 108

Buyeo[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Hangul/Hanja Hüküm süresi
1 Hae Buru 해부루 (解夫婁) MÖ ?-?
2 Hae Geumwa 해금와 (解金蛙) MÖ ?-?
3 Hae Daeso 해대소 (解臺素) MÖ ?-MS 22

Galsa Buyeo

# Adı Hangul/Hanja Hüküm süresi
1 Galsa'nın kurucusu 갈사왕 (曷思王) MS 21-?
? Hae Dodu 해도두 (解都頭) MS ?-68

Geç Kuzey Buyeo[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Hangul/Hanja Hüküm süresi
Butae 부태왕 (夫台王) ?–?, MS 2. yüzyıl
···
···
···
Wigutae 위구태왕 (慰仇太王) ?–?, MS 3. yüzyıl
Ganwigeo 간위거왕 (簡位居王) ?–?, MS 3. yüzyıl
Maryeo 마려왕 (麻余王) ?–?, MS 3. yüzyıl
···
···
···
Uiryeo 의려왕 (依慮王) MS ?-285
Uira 의라왕 (依羅王) MS 286-?
···
···
···
Hyeon 현왕 (玄王) MS ?-346
Yeoul 여울왕 (餘蔚王) MS ?-384
···
···
···
Jan 잔 (孱) MS ?-494

Koguryo[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Hüküm süresi Ölüm sonrası adı
Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja
1 Go Jumong
Go Chumo
Go Sanghae
고주몽 (高朱蒙)
고추모 (高鄒牟)
고상해 (高象解)
MÖ 37-19 Dongmyeong
Dongmyeongseong
동명왕 (東明王)
동명성왕 (東明聖王)
2 Hae Yuri
Hae Yuryu
Hae Nuri
해유리 (解琉璃)
해유류 (解孺留)
해누리 (解類利)
MÖ 19-MS 18 Yuri
Yurimyeong
유리왕 (琉璃王)
유리명왕 (琉璃明王)
3 Hae Muhyul 해무휼 (解無恤) 18-44 Daemusin
Daehaejuryu
대무신왕 (大武神王)
대해주류왕 (大解朱留王)
4 Hae Saekju 해색주 (解色朱) 44-48 Minjung 민중왕 (閔中王)
5 Hae U
Hae Aeru
Hae Mangnae
해우 (解憂)
해애루 (解愛婁)
해막래 (解莫來)
48-53 Mobon 모본왕 (慕本王)
6 Go Gung
Go Eosu
고궁 (高宮)
고어수 (高於漱)
53-146 Taejo
Gukjo
태조[대]왕 (太祖[大]王)
국조왕 (國祖王)
7 Go Suseong 고수성 (高遂成) 146-165 Chadae 차대왕 (次大王)
8 Go Baekgo
Go Baekgu
고백고 (高伯固)
고백구 (高伯句)
165-179 Sindae 신대왕 (新大王)
9 Go Nam-mu 고남무 (高男武) 179-197 Gogukcheon
Gukyang
고국천왕 (故國川王)
국양왕 (國襄王)
10 Go Yeon-u
Go Iimo
고연우 (高延優)
고이이모 (高伊夷謨)
197-227 Sansang 산상왕 (山上王)
11 Go Uwigeo
Go Wigung
Go Gyoche
고우위거 (高憂位居)
고위궁 (高位宮)
고교체 (高郊彘)
227-248 Dongcheon
Dongyang
동천왕 (東川王)
동양왕 (東襄王)
12 Go Yeonbul 고연불 (高然弗) 248-270 Jungcheon
Jungyang
중천왕 (中川王)
중양왕 (中襄王)
13 Go Yangno
Go Yagu
고약로 (高藥盧)
고약우 (高若友)
270-292 Seocheon
Seoyang
서천왕 (西川王)
서양왕 (西襄王)
14 Go Sangbu
Go Sapsiru
고상부 (高相夫)
고삽시루 (高歃矢婁)
292-300 Bongsang
Chigal
봉상왕 (烽上王)
치갈왕 (雉葛王)
15 Go Eulbul
Go Ubul
고을불 (高乙弗)
고우불 (高憂弗)
300-331 Micheon
Hoyang
미천왕 (美川王)
호양왕 (好壤王)
16 Go Sayu
Go Yu
Go Soe
고사유 (高斯由)
고유 (高劉)
고쇠 (高釗)
331-371 Gogugwon 고국원왕 (故國原王)
17 Go Gubu 고구부 (高丘夫) 371-384 Sosurim 소수림왕 (小獸林王)
18 Go Yiryeon
Go Eojiji
고이련 (高伊連)
고어지지 (高於只支)
384-391 Gogugyang 고국양왕 (故國壤王)
19 Go Damdeok 고담덕 (高談德) 391-413 Büyük Gwanggaeto 광개토왕 (廣開土王)
20 Go Georyeon
Go Yeon
고거련 (高巨連)
고연 (高璉)
413-491 Jangsu 장수왕 (長壽王)
21 Go Na-un
Go Un
고나운 (高羅雲)
고운 (高雲)
491-519 Munjamyeong 문자명왕 (文咨明王)
22 Go Heung-an
Go An
고흥안 (高興安)
고안 (高安)
519-531 Anjang 안장왕 (安藏王)
23 Go Boyeon
Go Yeon
고보연 (高寶延)
고연 (高延)
531-545 Anwon 안원왕 (安原王)
24 Go Pyeongseong 고평성 (高平成) 545-559 Yangwon
Yanggang
양원왕 (陽原王)
양강왕 (陽崗王)
25 Go Yangseong
Go Yang
Go Tang
고양성 (高陽成)
고양 (高陽)
고탕 (高湯)
559-590 Pyeongwon
Pyeonggang
평원왕 (平原王)
평강왕(平岡王)
26 Go Won 고원 (高元) 590-618 Yeongyang
Pyeongyang
영양왕 (嬰陽王)
평양왕 (平陽王)
27 Go Geonmu
Go Mu
Go Seong
고건무 (高建武)
고무 (高武)
고성 (高成)
618-642 Yeongnyu 영류왕 (榮留王)
28 Go Bojang
Go Jang
고보장 (高寶藏)
고장 (高藏)
642-668 Yok Yok

Baekje[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Hüküm süresi Ölüm sonrası adı
Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja
1 Buyeo Onjo 부여온조 (扶餘溫祚) MÖ 18-MS 28 Onjo 온조왕 (溫祚王)
2 Buyeo Daru 부여다루 (扶餘多婁) 28-77 Daru 다루왕 (多婁王)
3 Buyeo Giru 부여기루 (扶餘己婁) 77-128 Giru 기루왕 (己婁王)
4 Buyeo Gaeru 부여개루 (扶餘蓋婁) 128-166 Gaeru 개루왕 (蓋婁王)
5 Buyeo Chogo
Buyeo Sogo
Buyeo Sokgo
부여초고 (扶餘肖古)
부여소고 (扶餘素古)
부여속고 (扶餘速古)
166-214 Chogo
Sogo
Sokgo
초고왕 (肖古王)
소고왕 (素古王)
속고왕 (速古王)
6 Buyeo Gusu
Buyeo Guisu
부여구수 (扶餘仇首)
부여귀수 (扶餘貴須)
214-234 Gusu
Guisu
구수왕 (仇首王)
귀수왕 (貴須王)
7 Buyeo Saban
Buyeo Sabi
Buyeo Sai
부여사반 (扶餘沙泮)
부여사비 (扶餘沙沸)
부여사이 (扶餘沙伊)
234 Saban
Sabi
Sai
사반왕 (沙泮王)
사비왕 (沙沸王)
사이왕 (沙伊王)
8 Buyeo Goi
Buyeo Gui
Buyeo Gomo
부여고이 (扶餘古爾)
부여구이 (扶餘久爾)
부여고모 (扶餘古慕)
234-286 Goi
Gui
Gomo
고이왕 (古爾王)
구이왕 (久爾王)
고모왕 (古慕王)
9 Buyeo Chaekgye
Buyeo Cheonggye
부여책계 (扶餘責稽)
부여청계 (扶餘靑稽)
286-298 Chaekgye
Cheonggye
책계왕 (責稽王)
청계왕 (靑稽王)
10 Buyeo Bunseo 부여분서 (扶餘汾西) 298-304 Bunseo 분서왕 (汾西王)
11 Buyeo Biryu 부여비류 (扶餘比流) 304-344 Biryu 비류왕 (比流王)
12 Buyeo Gye 부여계 (扶餘契) 344-346 Gye 계왕 (契王)
13 Buyeo Gu 부여구 (扶餘句) 346-375 Geunchogo
Chogo
Sokgo
Jogo
근초고왕 (近肖古王)
초고왕 (肖古王)
속고왕 (速古王)
조고왕 (照古王)
14 Buyeo Su 부여수 (扶餘須) 375-384 Geun-gusu
Geun-guisu
Guisu
Guiryu
Guso
근구수왕 (近仇首王)
근귀수왕 (近貴首王)
귀수왕 (貴首王)
귀류왕 (貴流王)
구소왕 (久素王)
15 Buyeo Chimnyu 부여침류 (扶餘枕流) 384-385 Chimnyu 침류왕 (枕流王)
16 Buyeo Jinsa
Buyeo Hwi
부여진사 (扶餘辰斯)
부여휘 (扶餘暉)
385-392 Jinsa 진사왕 (辰斯王)
17 Buyeo Asin
Buyeo Abang
Buyeo Ahwa
Buyeo Ami
부여아신 (扶餘阿莘)
부여아방 (扶餘阿芳)
부여아화 (扶餘阿花)
부여아미 (扶餘阿美)
392-405 Asin
Abang
Ahwa
Ami
아신왕 (阿莘王)
아방왕 (阿芳王)
아화왕 (阿花王)
아미왕 (阿美王)
18 Buyeo Yeong
Buyeo Jeon
부여영 (扶餘映)
부여전 (扶餘腆)
405-420 Jeonji
Jikji
Jinji
전지왕 (腆支王)
직지왕 (直支王)
진지왕 (眞支王)
19 ? ? 420-427 Guisin 구이신왕 (久爾辛王)
20 Buyeo Biyu
Buyeo Bi
부여비유 (扶餘毗有)
부여비 (扶餘毗)
427-455 Biyu
Piryu
비유왕 (毗有王)
피류왕 (避流王)
21 Buyeo Gyeong
Buyeo Gyeongsa
부여경 (扶餘慶)
부여경사 (扶餘慶司)
455-475 Gaero
Geun-gaeru
개로왕 (蓋鹵王)
근개루왕 (近蓋婁王)
22 Buyeo Do
Buyeo Modo
부여도 (扶餘都)
부여모도 (扶餘牟都)
475-477 Munju 문주왕 (文周王)
23 Buyeo Samgeun
Buyeo Samgeol
Buyeo Imgeol
부여삼근 (扶餘三斤)
부여삼걸 (扶餘三乞)
부여임걸 (扶餘壬乞)
477-479 Samgeun
Mun-geun
삼근왕 (三斤王)
문근왕 (文斤王)
24 Buyeo Modae
Buyeo Dae
Buyeo Mamo
Buyeo Malda
부여모대 (扶餘牟大)
부여대 (扶餘大)
부여마모 (扶餘摩牟)
부여말다 (扶餘末多)
479-501 Dongseong
Malda
동성왕 (東城王)
말다왕 (末多王)
25 Buyeo Sama
Buyeo Yung
부여사마 (扶餘斯摩)
부여융 (扶餘隆)
501-523 Muryeong
Sama
무령왕 (武寧王)
사마왕 (斯摩王)
26 Buyeo Myeongnong
Buyeo Myeong
부여명농 (扶餘明禯)
부여명 (扶餘明)
523-554 Seong
Myeong
Seongmyeong
성왕 (聖王)
명왕 (明王)
성명왕 (聖明王)
27 Buyeo Chang 부여창 (扶餘昌) 554-598 Wideok
Chang
위덕왕 (威德王)
창왕 (昌王)
28 Buyeo Gye 부여계 (扶餘季) 598-599 Hye
Heon
혜왕 (惠王)
헌왕 (獻王)
29 Buyeo Seon
Buyeo Hyosun
부여선 (扶餘宣)
부여효순 (扶餘孝順)
599-600 Beop 법왕 (法王)
30 Buyeo Jang
Buyeo Seodong
부여장 (扶餘璋)
부여서동 (扶餘薯童)
600-641 Mu
Mugang
Mugwang
무왕 (武王)
무강왕 (武康王)
무광왕 (武廣王)
31 Buyeo Uija 부여의자 (扶餘義慈) 641-660 Yok Yok
(32) Buyeo Pung
Buyeo Pungjang
부여풍 (扶餘豊)
부여풍장 (扶餘豊璋)
660-663 Yok Yok

Silla[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Hyeokgeose Geoseogan 혁거세 거서간 赫居世居西干 (MÖ 57 – MS 4)
  2. Namhae Chachaung 남해 차차웅 南解次次雄 (4–24)
  3. Yuri Yisageum 유리이사금 儒理尼師今 (24–57)
  4. Talhae Isageum 탈해이사금 脫解尼師今 (57–80)
  5. Pasa Isageum 파사이사금 婆娑尼師今 (80–112)
  6. Jima Isageum 지마이사금 祇摩尼師今 (112–134)
  7. Ilseong Isageum 일성이사금 逸聖尼師今 (134–154)
  8. Adalla Isageum 아달라이사금 阿達羅尼師今 (154–184)
  9. Beolhyu Isageum 벌휴이사금 伐休尼師今 (184–196)
  10. Naehae Isageum 내해이사금 奈解尼師今 (196–230)
  11. Jobun Isageum 조분이사금 助賁尼師今 (230–247)
  12. Cheomhae Isageum 첨해이사금 沾解尼師今 (247–261)
  13. Michu Isageum 미추이사금 味鄒尼師今 (262–284)
  14. Yurye Isageum 유례이사금 儒禮尼師今 (284–298)
  15. Girim Isageum 기림이사금 基臨尼師今 (298–310)
  16. Heulhae Isageum 흘해이사금 訖解尼師今 (310–356)
  17. Naemul Maripgan 내물마립간 奈勿麻立干 (356–402)
  18. Silseong Maripgan 실성마립간 實聖麻立干 (402–417)
  19. Nulji Maripgan 눌지마립간 訥祇麻立干 (417–458)
  20. Jabi Maripgan 자비마립간 慈悲麻立干 (458–479)
  21. Soji Maripgan 소지마립간 炤知麻立干 (479–500)
  22. Kral Jijeung 지증왕 智證王 (500–514)
  23. Kral Beopheung 법흥왕 法興王 (514–540)
  24. Kral Jinheung 진흥왕 眞興王 (540–576)
  25. Kral Jinji 진지왕 眞智王 (576–579)
  26. Kral Jinpyeong 진평왕 眞平王 (579–632)
  27. Kraliçe Seondeok 선덕왕 善德王 (632–647)
  28. Kraliçe Jindeok 진덕왕 眞德王 (647–654)
  29. Kral Taejong Muyeol 태종무열왕 太宗武烈王 (654–661)

Birleşik Silla[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kral Munmu 문무왕 文武王 (661–681)
  2. Kral Sinmun 신문왕 神文王 (681–692)
  3. Kral Hyoso 효소왕 孝昭王 (692–702)
  4. Kral Seongdeok 성덕왕 聖德王 (702–737)
  5. Kral Hyoseong 효성왕 孝成王 (737–742)
  6. Kral Gyeongdeok 경덕왕 景德王 (742–765)
  7. Kral Hyegong 혜공왕 惠恭王 (765–780)
  8. Kral Seondeok 선덕왕 宣德王 (780–785)
  9. Kral Wonseong 원성왕 元聖王 (785–798)
  10. Kral Soseong 소성왕 昭聖王 (798–800)
  11. Kral Aejang 애장왕 哀莊王 (800–809)
  12. Kral Heondeok 헌덕왕 憲德王 (809–826)
  13. Kral Heungdeok 흥덕왕 興德王 (826–836)
  14. Kral Huigang 희강왕 僖康王 (836–838)
  15. Kral Minae 민애왕 閔哀王 (838–839)
  16. Kral Sinmu 신무왕 神武王 (839)
  17. Kral Munseong 문성왕 文聖王 (839–857)
  18. Kral Heonan 헌안왕 憲安王 (857–861)
  19. Kral Gyeongmun 경문왕 景文王 (861–875)
  20. Kral Heongang 헌강왕 憲康王 (875–886)
  21. Kral Jeonggang 정강왕 定康王 (886–887)
  22. Kraliçe Jinseong 진성왕 眞聖王 (887–897)
  23. Kral Hyogong 효공왕 孝恭王 (897–912)
  24. Kral Sindeok 신덕왕 神德王 (912–917)
  25. Kral Gyeongmyeong 경명왕 景明王 (917–924)
  26. Kral Gyeongae 경애왕 景哀王 (924–927)
  27. Kral Gyeongsun 경순왕 敬順王 (927–935)

Gaya Konfederasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Geumgwan Gaya[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Hangul/Hanja Hüküm süresi
1 Suro 수로왕 (首露王) 42-199
2 Geodeung 거등왕 (居登王) 199-259
3 Mapum 마품왕 (麻品王) 259-291
4 Geojilmi 거질미왕 (居叱彌王) 291-346
5 Isipum 이시품왕 (伊尸品王) 346-407
6 Jwaji 좌지왕 (坐知王) 407-421
7 Chwihui 취희왕 (吹希王) 421-451
8 Jilji 질지왕 (銍知王) 451-492
9 Gyeomji 겸지왕 (鉗知王) 492-521
10 Guhyeong 구형왕 (仇衡王) 521-532

Daegaya[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Hangul/Hanja Hüküm süresi
1 Ijinasi 이진아시왕 (伊珍阿豉王) 42-?
···
···
···
···
3 veya 4 Geumnim 금림왕 (錦林王) ?-?
···
···
···
···
Unknown Haji 하지왕 (荷知王) ?-?
···
···
···
···
6 veya 7 Gasil 가실왕 (嘉悉王 veya 嘉實王) ?-?
···
···
···
···
9 Inoe 이뇌왕 (異腦王) ?-?
10 veya 16
Wolgwang
veya
Doseolji
월광태자 (月光太子)
veya
도설지왕 (道設智王)
?-562

Balhae[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Hüküm süresi Ölüm sonrası adı Dönem adı
Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja
1 Dae Jo-yeong 대조영 (大祚榮) 698-719 Go 고왕 (高王) Yok Yok
2 Dae Mu-ye 대무예 (大武藝) 719-737 Mu 무왕 (武王) Inan 인안 (仁安)
3 Dae Heum-mu 대흠무 (大欽茂) 737-793 Mun 문왕 (文王) Daeheung
Boryeok
대흥 (大興)
보력 (寶曆)
4 Dae Won-ui 대원의 (大元義) 793 Yok Yok Yok Yok
5 Dae Hwa-yeo 대화여 (大華璵) 793-794 Seong 성왕 (成王) Jungheung 중흥 (中興)
6 Dae Sung-rin 대숭린 (大嵩璘) 794-809 Gang 강왕 (康王) Jeongryeok 정력 (正曆)
7 Dae Won-yu 대원유 (大元瑜) 809-812 Jeong 정왕 (定王) Yeongdeok 영덕 (永德)
8 Dae Eon-ui 대언의 (大言義) 812-817? Hui 희왕 (僖王) Jujak 주작 (朱雀)
9 Dae Myeong-chung 대명충 (大明忠) 817?-818? Gan 간왕 (簡王) Taesi 태시 (太始)
10 Dae In-su 대인수 (大仁秀) 818?-830 Seon 선왕 (宣王) Geonheung 건흥 (建興)
11 Dae Ijin 대이진 (大彝震) 830-857 ? ? Hamhwa 함화 (咸和)
12 Dae Geonhwang 대건황 (大虔晃) 857-871 ? ? ? ?
13 Dae Hyeonseok 대현석 (大玄錫) 871-895 ? ? ? ?
14 Dae Wihae 대위해 (大瑋瑎) 895-906 Yok Yok ? ?
15 Dae Inseon 대인선 (大諲譔) 906-926 Yok Yok ? ?

Geç Baekje[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Hangul/Hanja Hüküm süresi
1 Gyeon Hwon 견훤 (甄萱) 900-935
2 Gyeon Singeom 견신검 (甄神劍) 935-936

Geç Koguryo[değiştir | kaynağı değiştir]

# Adı Hüküm süresi Dönem adı
Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja
1 Gung-ye 궁예 (弓裔) 901-918 Mutae
Seongchaek
Sudeok-Manse
Jeong-gae
무태 (武泰)
성책 (聖冊)
수덕만세 (水德萬歲)
정개 (政開)

Goryeo Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Adı Hüküm süresi Tapınak adı
Ölüm sonrası adı
Dönem adı
Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja
1 Goryo Taejo Wangkun 2.jpg Wang Geon 왕건 (王建) 918-943 Taejo
Sinseong
태조 (太祖)
신성 (神聖)
Cheonsu 천수 (天授)
2 Wang Mu 왕무 (王武) 943-945 Hyejong
Uigong
혜종 (惠宗)
의공 (義恭)
3 Wang Yo 왕요 (王堯) 945-949 Jeongjong
Munmyeong
정종 (定宗)
문명 (文明)
4 Wang So 왕소 (王昭) 949-975 Gwangjong
Daesung
광종 (光宗)
대성 (大成)
Gwangdeok
Junpung
광덕 (光德)
준풍 (峻豊)
5 Wang Ju 왕주 (王伷) 975-981 Gyeongjong
Heonhwa
경종 (景宗)
헌화 (獻和)
6 Wang Chi 왕치 (王治) 981-997 Seongjong
Munui
성종 (成宗)
문의 (文懿)
7 Wang Song 왕송 (王訟) 997-1009 Mokjong
Seonyang
목종 (穆宗)
선양 (宣讓)
8 Wang Sun 왕순 (王詢) 1009-1031 Hyeonjong
Wonmun
현종 (顯宗)
원문 (元文)
9 Wang Heum 왕흠 (王欽) 1031-1034 Deokjong
Gyeonggang
덕종 (德宗)
경강 (敬康)
10 Wang Hyeong 왕형 (王亨) 1034-1046 II. Jeongjong
Yonghye
정종 (靖宗)
용혜 (容惠)
11 Wang Hwi 왕휘 (王徽) 1046-1083 Munjong
Inhyo
문종 (文宗)
인효 (仁孝)
12 Wang Hun 왕훈 (王勳) 1083 Sunjong
Seonhye
순종 (順宗)
선혜 (宣惠)
13 Wang Un 왕운 (王運) 1083-1094 Seonjong
Sahyo
선종 (宣宗)
사효 (思孝)
14 Wang Uk 왕욱 (王昱) 1094-1095 Heonjong
Hoehyo
헌종 (獻宗)
사효 (懷孝)
15 Wang Ong 왕옹 (王顒) 1095-1105 Sukjong
Myeonghyo
숙종 (肅宗)
명효 (明孝)
16 Wang U 왕우 (王俁) 1105-1122 Yejong
Munhyo
예종 (睿宗)
문효 (文孝)
17 Wang Hae 왕해 (王楷) 1122-1146 Injong
Gonghyo
인종 (仁宗)
공효 (恭孝)
18 Wang Hyeon 왕현 (王晛) 1146-1170 Uijong
Janghyo
의종 (毅宗)
장효 (莊孝)
19 Wang Ho 왕호 (王晧) 1170-1197 Myeongjong
Gwanghyo
명종 (明宗)
광효 (光孝)
20 Wang Tak 왕탁 (王晫) 1197-1204 Sinjong
Jeonghyo
신종 (神宗)
정효 (靖孝)
21 Wang Yeong 왕영 (王韺) 1204-1211 Huijong
Seonghyo
희종 (熙宗)
성효 (成孝)
22 Wang O 왕오 (王祦) 1211-1213 Gangjong
Wonhyo
강종 (康宗)
원효 (元孝)
23 Wang Cheol 왕철 (王皞) 1213-1259 Gojong
Anhyo
Chungheon
고종 (高宗)
안효 (安孝)
충헌 (忠憲)
24 Wang Sik 왕식 (王禃) 1259-1274 Wonjong
Sunhyo
Chunggyeong
원종 (元宗)
순효 (順孝)
충경 (忠敬)
25 Wang Geo 왕거 (王昛) 1274-1298
1298-1308
Chungnyeol
Gyeonghyo
충렬 (忠烈)
경효 (景孝)
26 Wang Jang 왕장 (王璋) 1298
1308-1313
Chungseon
Heonhyo
충선 (忠宣)
헌효 (憲孝)
27 Wang Do 왕도 (王燾) 1313-1330
1332-1339
Chungsuk (MP)
Uihyo
충숙 (忠肅)
의효 (懿孝)
28 Wang Jeong 왕정 (王禎) 1330-1332
1339-1344
Chunghye
Heonhyo
충혜 (忠惠)
헌효 (獻孝)
29 Wang Heun 왕흔 (王昕) 1344-1348 Chungmok
Hyeonghyo
충목 (忠穆)
현효 (顯孝)
30 Wang Jeo 왕저 (王㫝) 1348-1351 CChungjeong 충정 (忠定)
31 King Kongmin of Koryo.jpg Wang Jeon 왕전 (王顓) 1351-1374 Gongmin
Gyeonghyo
공민 (恭愍)
경효 (敬孝)
32 Wang U 왕우 (王禑) 1374-1388 U Yok
33 Wang Chang 왕창 (王昌) 1388-1389 Chang Yok
34 Wang Yo 왕요 (王瑤) 1389-1392 Gongyang 공양 (恭讓)

Joseon Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Adı Hüküm süresi Tapınak adı
Ölüm sonrası adı
Dönem adı
Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja
1 King Taejo Yi 02.jpg Yi Seong-gye
Yi Dan
이성계 (李成桂)
이단 (李旦)
1392-1398 Taejo
İmparator Go
태조 (太祖)
고황제 (高皇帝)
2 Yi Bang-gwa
Yi Gyeong
이방과 (李芳果)
이경 (李曔)
1398-1400 Jeongjong
Gongjeong
정종 (定宗)
공정 (恭靖)
3 Yi Bang-won 이방원 (李芳遠) 1400-1418 Taejong
Gongjeong
태종 (太宗)
공정 (恭定)
4 Yi Do 이도 (李祹) 1418-1450 Sejong
Jangheon
세종 (世宗)
장헌 (莊憲)
5 Yi Hyang 이향 (李珦) 1450-1452 Munjong
Gongsun
문종 (文宗)
공순 (恭順)
6 Yi Hong-wi 이홍위 (李弘暐) 1452-1455 Danjong
Gongui
단종 (端宗)
공의 (恭懿)
7 Yi Yu 이유 (李瑈) 1455-1468 Sejo
Hyejang
세조 (世祖)
혜장 (惠莊)
8 Yi Hwang 이황 (李晄) 1468-1469 Yejong
Yangdo
예종 (睿宗)
양도 (襄悼)
9 Yi Hyeol 이혈 (李娎) 1469-1494 Seongjong
Gangjeong
성종 (成宗)
강정 (康靖)
10 Yi Yung 이융 (李㦕) 1494-1506 Yeonsangun 연산군 (燕山君)
11 Yi Yeok 이역 (李懌) 1506-1544 Jungjong
Gonghui
중종 (中宗)
공희 (恭僖)
12 Yi Ho 이호 (李峼) 1544-1545 Injong
Yeongjeong
인종 (仁宗)
영정 (榮靖)
13 Yi Hwan 이환 (李峘) 1545-1567 Myeongjong
Gongheon
명종 (明宗)
공헌 (恭憲)
14 Yi Yeon 이연 (李昖) 1567-1608 Seonjo
Sogyeong
선조 (宣祖)
소경 (昭敬)
15 Yi Hon 이혼 (李琿) 1608-1623 Gwanghaegun 광해군 (光海君)
16 Yi Jong 이종 (李倧) 1623-1649 Injo 인조 (仁祖)
17 Yi Ho 이호 (李淏) 1649-1659 Hyojong 효종 (孝宗)
18 Yi Yeon 이연 (李棩) 1659-1674 Hyeonjong 현종 (顯宗)
19 Yi Sun 이순 (李焞) 1674-1720 Sukjong 숙종 (肅宗)
20 Yi Yun 이윤 (李昀) 1720-1724 Gyeongjong 경종 (景宗)
21 Korea-Yeongjo-King of Joseon-c1.jpg Yi Geum 이금 (李昑) 1724-1776 Yeongjo 영조 (英祖)
22 Yi San 이산 (李祘) 1776-1800 Jeongjo 정조 (正祖)
23 Yi Gong 이공 (李玜) 1800-1834 Sunjo 순조 (純祖)
24 Yi Hwan 이환 (李烉) 1834-1849 Heonjong 헌종 (憲宗)
25 Cheoljong2.jpg Yi Byeon 이변 (李昪) 1849-1863 Cheoljong 철종 (哲宗)
26 Gojong of the Korean Empire 01.jpg Yi Myeong-bok
Yi Hui
이명복 (李命福)
이희 (李㷩)
1863-1897 Gojong *
İmparator Tae
고종 (高宗) *
태황제 (太皇帝)
Gaeguk
Geonyang
Gwangmu
개국 (開國)
건양 (建陽)
광무 (光武)

Kore İmparatorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Adı Hüküm süresi Tapınak adı
Ölüm sonrası adı
Dönem adı
Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja Latin Hangul/Hanja
1 Gojong of the Korean Empire 01.jpg Yi Myeong bok
Yi Hui
이명복 (李命福)
이희 (李㷩)
1897-1907 Gojong
İmparator Tae
고종 (高宗)
태황제 (太皇帝)
Gwangmu 광무 (光武)
2 Sunjong of the Korean Empire.jpg Yi Cheok 이척 (李坧) 1907-1910 Sunjong
İmparator Hyo
순종 (純宗)
효황제 (孝皇帝)
Yunghui 융희 (隆熙)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Byeon Tae-seop (변태섭) (1999). 韓國史通論 (Hanguksa tongnon) (Outline of Korean history), 4th ed.. ISBN 89-445-9101-6. 
  • Cumings, Bruce (1997). Korea's place in the sun. W.W. Norton. New York. ISBN 0-393-31681-5. 
  • Kim, Jung Bae (1997). "Formation of the ethnic Korean nation and the emergence of its ancient kingdom states". Korean history: Discovery of its characteristics and developments. Hollym. ss. 27–36. ISBN 1-56591-177-6. 
  • Nahm, Andrew C. (1988). Korea: Tradition and Transformation — A History of the Korean People. Hollym International. ISBN 0-930878-56-6.