Kordon Kardeşlikleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kordon Kardeşlikleri, örnek almak istedikleri Katolik bir aziz veya melek onuruna bir kordon, kuşak veya kemer takan dindar Katolik Hıristiyanların kurduğu derneklerdir.

Bu tür Katolik kardeşlik birliklerinin temel amaçları, her gün dua etmek, dindarlığı teşvik etmek ve fiziksel hayır işleri yapmaktır.[1]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Hristiyanlığın ve Kilisenin kurumsallaşmaya başladığı ilk yıllarda, Hristiyan bakireler saflığın bir işareti olarak kemer takarlardı. Bu nedenle kemer, bağcık gibi şeyler her zaman hem iffetin hem de bedensel aşağılanmanın ve ruhsal alçakgönüllülüğün sembolü olarak görülmüştür. Bir azizin onuruna bir kordon veya kuşak takılması çok eski bir kökene sahiptir. Bundan ilk kez bahseden kişi, Meryem'in belirmesi sırasında Kutsal Bakire Meryem'den bir kemer kuşağı aldığı söylenen Azize Monica'dır.

Orta Çağ'da, resmi olarak hiçbir kardeşlik kurulmamış olsa da, inançlılar tarafından azizlerin onuruna kuşaklar takılmıştı ve Aziz Mikail'in onuruna kuşak takmak Fransa'da oldukça yaygındı. Daha sonra Vatikan'daki Katolik otoritesi, İsa'nın En Değerli Kanı, Kutsal Bakire Meryem, Paola'lı Aziz Francis ve Aziz Philomena onuruna kemerlerin kutsanması için özel formüller belirledi.[2]

Kardeşliklerin ilk kez kurulmaya başlanması Orta Çağ'ın başlarında oldu ve on ikinci yüzyılın sonundan itibaren büyük dini tarikatların yükselişiyle birlikte kordon kardeşlikleri de hızla gelişti. Bu toplumların ana amacı ve görevi her şeyden önce dindarlık ve hayır işleriydi. Kordon Kardeşlikleri, tıpkı bazı diğer kardeşliklerin üyelerinin kürek kemiği taktığı gibi, nişan olarak bir kordon takmaktadır.[3] Kilisede üyelerinin bir kordon veya kuşak taktığı üç baş kardeşlik ve bir kardeşlik birliği vardır.[2]

Aziz Francis Kordonunun Baş Kardeşliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Assisi'li Aziz Francis din değiştirdikten sonra, zamanının yoksullarının yaptığı gibi kendisini kaba bir iple kuşattı ve daha sonra[4] üç düğümlü beyaz bir ip Fransiskenler tarafından giyilmeye başlandı.

Aziz Joseph Kordonunun Baş Kardeşliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Yanında açıklayıcı broşürle birlikte gelen Aziz Joseph Kordonu

Aziz Joseph Kordonunun Baş Kardeşliği San Rocco Kilisesi'nde bulunuyordu.[5] Aziz Joseph'in Kordonu kardeşlikleri, onun manevi iyiliklerinden ve hoşgörüsünden yaralanmak amacıyla Roma'daki Aziz Roch Kilisesi'ndeki baş kardeşlik birliği altında toplanmaktadır.[5]

Papa Pius IX, 19 Eylül 1859 tarihinde yayımladığı bir fermanda, Aziz Joseph'in kordonunun kutsanması için özel bir formülü onaylamıştır.[6]

Aziz Philomena'nın Evrensel Baş Kardeşliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Aziz Philomena Evrensel Baş Kardeşliği, üyelerinin "Aziz Philomena örneğiyle Mesih'in İncili'ne göre" yaşamayı taahhüt ettiği, ona bağlılığı bildirdiği ve gençleri Hristiyanca bir yaşam sürdürmeye teşvik ettiği bir kardeşlik birliğidir.[7]

Üyelerin Aziz Philomena'yı anlatan Genç Azizin Hayatı kitabını okumaları, her zaman Aziz Philomena Kordonunu (bir rahip tarafından kutsanabilir) takmaları, her gün Aziz Philomena'nın Küçük Tacı için dua etmeleri ve 10 Ocak, 25 Mayıs, 10, 11 veya 13 Ağustos tarihlerinde Kutsal Komünyon almaları gerekir.[7] Aziz Philomena Kordonu, "inancı ve bekaretin saflığını" temsil eden beyaz ve kırmızı pamuk veya yün ipliklerden yapılır.[8] Aziz Philomena Kordonunu takan kardeşliğin üyeleri, bu kordonun "beden ve ruhun hastalıklarını iyileştirme erdemine" sahip olduğuna ve bu sebeple "korunmuş, iffetli ve saf, günaha karşı güvende" olduklarına inanırlar.[9]

Aquinas'lı Aziz Thomas'ın Kordonunun Kardeşliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Aziz Thomas Aquinas'ın hayatında, saflığını bozmaya çalışan bir tutkuyu yenmesinin ardından ödül olarak melekler tarafından kendisine bir ip bağlandığı ve bunun sonucunda bir daha erdemli yaşamdan kopup kötülük tarafından ayartılmadığı şeklinde bir hikâye mevcuttur. Bu kordon hala İtalya'nın Torino yakınlarında bulunan Chieri kilisesinde korunmaktadır. Azizin ölümünden kısa bir süre sonra ona inananların çoğu, onun şefaati aracılığıyla saflık lütfunu elde etmek için Aziz Thomas'ın onuruna bir kordon takmaya başlamıştır.[10]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""How to… Join a Confraternity of the Cord", Catholic Herald, December 12, 2019". 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  2. ^ a b "Heckmann, Ferdinand. "Confraternities of the Cord." The Catholic Encyclopedia. Vol. 4. New York: Robert Appleton Company, 1908. 17 Aug. 2014". 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  3. ^ "Hilgers, Joseph. "Sodality." The Catholic Encyclopedia. Vol. 14. New York: Robert Appleton Company, 1912. 17 Aug. 2014". 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  4. ^ ""Concerning the Religious Use of Girdles.", The Sacred Heart Review, Volume 27, Number 11, 15 March 1902". 22 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  5. ^ a b "Ecclesiastical Diary, Ordo and Note-book for the Special Use of the Reverend Clergy in the United States, Benziger Brothers, 1908, p. 51". 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  6. ^ Miraculous efficacy of the cord of St. Joseph, Montreal, E. Senécal, 1870
  7. ^ a b "Membership". Universal Archconfraternity of Saint Philomena. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  8. ^ "The History of the Universal Archconfraternity of Saint Philomena" (İngilizce). 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  9. ^ "The Cord of Saint Philomena" (İngilizce). Sanctuary of Saint Philomena. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  10. ^ "Robinson O.P., Matthias. "The Angelic Warfare", Dominicana" (PDF). 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]