İçeriğe atla

Meryem'in belirmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meryem'in Aziz Bernard'a Belirmesi , Fra Bartolommeo'nun tablosu, yaklaşık 1504. Uffizi, Floransa .

Meryem'in belirmesi, İsa'nın annesi Meryem'in doğaüstü bir şekilde görülmesi olayıdır.

Bir vakanın Meryem'in belirmesi olarak sınıflandırılabilmesi için, Meryem'i gördüğünü iddia eden kişi veya kişilerin ("görenler"), onu görsel olarak çevrelerinde gördüklerini iddia etmeleri gerekmektedir.[1] Eğer kişi Meryem'i duyduğunu iddia ediyor ama onu görmüyorsa, buna bir belirme değil, bir iç görüş denir. Ayrıca rüyalar, hayal gücünde yaşanan görüşler, Meryem'in normal olarak açıklanabilen doğal fenomenlerde iddia edilen algısı ve ağlayan heykeller gibi Meryem sanat eserleriyle ilişkili mucizeler de belirme kategorisinin dışındadır.

Bazı Meryem belirmeleri, genellikle belirdiği yere göre olan ünvanlarla ilişkilidir. Buna örnek olarak Fransa, Pontmain'de bulunan "Pontmain'deki Hanımefendimiz" (1871) gösterilebilir. Başka zamanlarda ise Meryem Ana'nın belirmesinde kendisine verilen ünvanlar kullanılabilir. Buna örnek olarak ihtilaflı bir belirme olan "Bütün Ulusların Hanımefendisi" gösterilebilir (Hollanda, 1945–1959).

Guadalupe'deki Hanımefendimiz çoğunlukla Meksika ve Latin Amerika kültürünün tamamlayıcısı olarak görülür.

Bazı görümler, Lourdes'daki Hanımefendimiz'de (Fransa, 1858) olduğu gibi, sadece bir görücü tarafından görülmüştür. Başkaları, Fatima'daki Hanımefendimiz'de (1917) olduğu gibi, birden fazla görücüye sahiptir. Fatima'daki belirmede görücüler sadece üç kişiydi, ancak mucizevi olayı 70.000 civarı insandan oluşan bir kalabalığın gördüğü kaydedilmiş ve kilometrelerce uzaktaki insanların da gördüğü bildirilmiştir.[2] Başka durumlarda ise, La Vang'daki Hanımefendimiz'de (Vietnam, 19. yüzyıl) olduğu gibi, çok sayıda insan görmüştür. Bazı modern belirmelerin, Zeitoun'daki Hanımefendimiz'de (Mısır, 1968-1971) binlerce insan tarafından tanık olunduğu iddia edilmektedir.[3]

Çoğu belirmede, sesli iletişim şeklinde mesajların olduğu görülür; ancak Knock'taki Hanımefendimiz'de (İrlanda, 1879) olduğu gibi, bazıları sessizdir.

Bazı belirmeler, La Salette'teki Hanımefendimiz'de (Fransa, 1846) olduğu gibi, tek seferlidir. Diğerleri, görücülerinin 54 yıllık belirmeler olduğunu iddia ettiği Laus'taki Hanımefendimiz'de (Fransa, 17. ve 18. yüzyıllar) olduğu gibi, uzun bir süre içerisinde gerçekleşir. Halka açık, sıra halinde belirmeler (görücünün sadece bir belirmeye tanık olduğunu söylemesi değil, aynı zamanda tekrar gerçekleşeceğini belirterek insanların gözlemlemek için toplanmasına sebep olduğu olaylar) yeni bir durumdur. 17. yüzyıla kadar çoğu belirme, görücü yalnızken veya en azından başka kimse gerçekleşen olayın farkında değilken gerçekleşmiştir.[4]

Fiziksel temas çok az gerçekleşir. Nadir durumlarda, fiziksel bir eserin bırakıldığı bildirilmiştir. Örneğin, Guadalupe belirmesinde, Meryem Ana'nın, Juan Diego'nun pelerinine mucizevi bir şekilde Guadalupe'deki Hanımefendimiz'in (Meksika, 1531) resmini çizdiği söylenir.

  1. ^ Encountering Mary: From La Salette to Medjugorje. Princeton University Press. 2014. s. 4. ISBN 9781400861637. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2021. An apparition is best understood as a specific kind of vision in which a person or being not normally within the visionary's perceptual range appears to that person, not in a world apart as in a dream, and not as a modification of a concrete object as in the case of a weeping icon or moving statue, but as part of the environment, without apparent connection to verifiable visual stimuli. 
  2. ^ Arcement, Katherine (13 Ekim 2017). "Our Lady of Fatima: The Virgin Mary promised three kids a miracle that 70,000 gathered to see". The Washington Post. 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2019. 
  3. ^ Kosloski, Philip (5 Mayıs 2019). "This Marian apparition in Egypt was witnessed by at least 250,000 people". Aletia. 5 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2019. 
  4. ^ Zimdars-Swartz, Sandra L. (2014). Encountering Mary: From La Salette to Medjugorje. Princeton University Press. s. 5. ISBN 978-1400861637.