Koşapınar, Aşkale

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.14, 12 Eylül 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17592805 numaralı sürüm
Koşapınar
Harita
Erzurum
Erzurum
Ülke Türkiye
İlErzurum
İlçeAşkale
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 • Toplam671
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0442
Posta kodu25520

Koşapınar, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Koşapınar mahallesinin ismi konusunda iki rivayet bulunmaktadır: Birinci rivayete göre mahallede iki pınar (çeşme=pahar) bulunmaktadır. Köylüler bu pınarlardan koyunlarını, koçlarını kısaca hayvanlarını suladıklarından(su içirdiklerinden) dolayı "koçpınar" olarak adlandırılmıştır. Ayrıca koçpınarın eski yerel ağızda iki anlamına geldiği de rivayet edilmektedir. Koçpınar zamanla "Koşapınar" şeklinde söylenmeye başlanmıştır. İkinci rivayete göre ise genç kızlar pınardan su almak için yarışa girermişler. (Malum o dönemlerde su ihtiyacı pınarlardan karşılanmaktadır.) Komşular da bu kızların yarışı kazanmaları için desteklermişler ve " koş ha pınara koş", " koş ha pınara koş" şeklinde tezahurat yaparlarmış. Bu söyleyiş zamanla "Koşapınar"a dönüşmüştür.

Tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır.Eski ipek yolu üzerinde bulunduğundan dolayı oldukça önemli bir konuma sahiptir. Erzurum üzerinden gelen kervanlar kburada konaklayıp Trabzon limana yük taşımaktaymışlar. İpekyolu üzerinde bulunmasından dolayı Koşapınar Köyü'ne ilk yerleşenler de hancılıkla uğraşmışlardır. Bu sülaleler "Tatarhanlar" ya da "TATAROĞULLARI" olarak tanınmışlardır. Mahallede halen daha virane durumda ve samanlık olarak kullanılan hanlar bulunmaktadır. Ayrıca Koşapınar Köyü'nün alt tarafında bulunan çaya da "Hanın Suyu" denmektedir.

Koşapınar Köyü'nün alt tarafında, hanın suyu yakınlarında, "Dragom=Drakhom" (Ejderhalar Şehri) adında bir yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Bilinmeyen sebeplerden dolayı bu şehir batmıştır. Kalıntıları günümüze kadar gelmiştir.

Kültür

TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Coğrafya

Erzurum iline 71 km, Aşkale ilçesine 18 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 401
2000 671
1997 659

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca bal arıcılığı ile de meşhurdur. Bunun yanında mahallenin erkekleri kışları başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere, değişik memleketlere çalışmaya giderler.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu bulunmaktadır ve kullanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak henüz sağlık görevlisi atanmamıştır. Mahalleye ulaşımı toprak yol olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal