Heiron

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kiron sayfasından yönlendirildi)
Achilles'in eğitim, Eugène Delacroix yapıtı
The Education of Achilles by Donato Creti, 1714 (Musei Civici d'Arte Antica, Bologna)

Kheiron, Yunan Mitolojisinde sentor olarak da bilinen yarı at, yarı insanların en bilgili ve yeteneklisidir.[1] Ebeveynleri Kronos ve Philyra'dır.

Kheiron bütün sentorların en akıllısı ve bilgesidir. Eli her işe yatkındır. Başta Akhilleus ve Asklepios olmak üzere birçok kahramanı hekimlik, cerrahlık, ahlak, erdem, müzik bilgisi, savaş ve av konusunda eğitmiştir. Hatta Apollon'un bile ondan ders aldığı söylenir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Hercules, Achilles, Jason gibi tanrı çocuklarına da savaş eğitimi veren Chiron günün birinde zehirli ok ile çalışırken okun yanlışlıkla ayağına saplanması sonucu zehirlenir. Bu ok ona dayanılması çok güç acılar yaşatır. Tanrılar ise onun bu durumuna üzülüp ölümlü olmasına izin verirler. Ve böylece huzur içinde ölür.

Yarı insan-yarı at olan yaratıkların genel adı Centaur (Kentaur)dur. Chiron ise Centaur'un bir türüdür. Ama aralarında ölümsüzlüğe sahip olan tek Centaur olduğu için Zeus O'na Chiron dedi ve hep öyle anıldı.

Doğumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Okeanos ile Tehtys'in kızı Philyra'yı elde etmek isteyen Kronos, yakalanmamak için bir ata dönüşür ve Philyra ile birlikte olur. Bu birliktelikten at adam Kheiron dünyaya gelir.

Kimilerine göre de Philyra, Kronos'tan kaçarken kısrak biçimine girer, Kronos ise aygıra dönüşür ve bu birleşimden at adam (sentor) Kheiron doğar.

Asklepios[değiştir | kaynağı değiştir]

Kheiron Asklepios'a hekimliğin tüm ayrıntılarını öğretir. Asklepios çok güçlü ilaçlar yapar ve ölümcül pek çok hastalığı iyileştirir. Hatta gün gelir Asklepios Athena'nın verdiği gorgon olan Medusa'nın kanı ile ölmüş kişileri hayata döndürür.

Akhilleus[değiştir | kaynağı değiştir]

Kimi söylenenlere göre Peleus ile tanrıça Thetis'in evlenme fikrini de ortaya atan Kheiron'dur. Peleus'un düğününde dişbudak ağacından elleriyle yaptığı özel bir mızrağı Akhilleus'un babası Peleus'a hediye etmiştir. (Sonraları bu mızrağı Truva Savaşı olduğunda oğlu Akhilleus'a verecektir.) Thetis doğurduğu çocukları ölümsüz yapabilmek için ateşe tutup onların ölümlülük tohumlarını yok etmeye çalışır. Böylece doğurduğu çocuklar hep ölmekteydi. Peleus; Thetis, bebek Akhilleus'u yanlışlıkla öldürmek üzereyken son anda bebeği kurtarmıştı. Peleus; ayağı yanık, yaralı Akhilleus'u Kheiron'a iyileştirmesi ve eğitim vermesi amacıyla vermiştir. Kheiron yanık ayğı iyileştirmek için bir devin iskeletinden kemik alıp Akhilleus'un ayak kemiğinin yerine koymuştu. Akhilleus bu cerrahi operasyondan sonra herkesten hızlı koşabilir oldu. Akhilleus'a her türlü savaş sanat tekniklerini öğretmiş, ona yaraları iyileştirmeyi ve tıbbı öğretmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013.