Kinokuniya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Malezya'daki mağazanın dışarıdan görünümü

Kinokuniya (Japonca: 紀伊國屋書店, Kinokuniya Shoten) Japonya merkezli ve Kinokuniya Company Ltd. (株式会社紀伊國屋書店, Kabushiki-gaisha Kinokuniya Shoten) tarafından işletilen kitabevi zinciridir. İlk mağaza Tokyo'da 1927 yılında kurulmuştur. Kitabevi zinciri sadece Japonya'da değil ABD, Uzak Doğu ülkeleri ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de mağazalara sahiptir, pek çok dilde yayınların ve ürünlerin satışını gerçekleştirmektedir.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk başlarda Yotsuya'da bir kömür ve odun satış işletmecisi olan Kinokuniya, 1923 Büyük Kanto Depremi'nin ardından batıya Shinjuku'ya gitmiştir. Yeni yapılanma kapsamında Moichi Tanabe yönetiminde kitap dükkânı olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Tanabe feodal dönemde ailesinin bağlı bulunduğu Kii Bölgesindeki Kii-Tokugawa asillerine ithafen Kinokuniya adını almıştır. İlk açılan dükkânın üst katı sanat galerisi olarak tasarlanmıştır.

Dükkân 1945 yılı Mayıs ayındaki Müttefik Devletler hava saldırısı sonrasında yansa da II. Dünya Savaşı'nın ardından 1945 yılı Aralık ayında yeniden açılmıştır. İzleyen dönemde Japonya'nın çeşitli yerlerine şubeler açan kitapçının merkezi bugünkü Shinjuku mağazasının olduğu yer olmuştur.

1990'lı yıllarla beraber şirket yurt dışına da mağaza açmaya başlamıştır. Bugün özellikle ABD ve Uzak Doğu'da çok sayıda mağazası bulunmaktadır.

Mağaza yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde Kinokuniya Japonya'daki en büyük kitap mağazası zinciridir. Ülke çapındaki 56 mağazasıyla Osaka, Kyoto ve Sapporo gibi kentlerde de faaliyet göstermektedir. Kurumsal yapı, yurt dışı mağazalarıyla beraber 80'in üzerinde mağazadan meydana gelmektedir.

İlk yurt dışı mağaza 1969 yılında ABD, San Francisco'da açılmıştır. Bunu Los Angeles ve New York mağazaları takip etmiştir. Uzak Doğu'daki ilk mağaza 1983 yılında Singapur'da açılmıştır. Bunu Tayvan, Endonezya, Malezya ve Tayland izlemiştir. 1996 yılında Sydney Avustralya'da ilk mağaza açılmıştır.

Kinokuniya 2000'li yıllarla beraber Japon anime kültürünün ilgi görmesiyle beraber özellikle ABD'de yaygınlaşmaya başlamıştır. Kitapçı özellikle çok geniş ürün yelpazesi ve olağandışı büyüklükteki mağaza yapısıyla tanınmaktadır.

Uluslararası zincir[değiştir | kaynağı değiştir]

Yurt dışındaki toplam 29 mağazanın dağılımı şu şekildedir:


Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Amny sitesindeki 14 Ocak 2019 tarihli makale 7 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 5 Şubat 2021 tarihinde erişilmiştir

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]