İçeriğe atla

Karakaş Nehri

Koordinatlar: 38°05′N 80°34′E / 38.08°K 80.56°D / 38.08; 80.56
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karakaş Nehri
Karakax He
Karakaş Nehri
Karakaş Nehri
Konum
Ülke(ler) Hindistan Hindistan, Çin Çin
Genel bilgiler
Kaynak Karakurum Dağları
Ağız Hotan Nehri
Uzunluk 808 km
Havza alanı 2,190 km²

Karakaş Nehri veya Karakax (Çince: 黑玉河; pinyin: Hēiyù hé), Karakurum Dağlarından doğan, güney Sincan Uygur Özerk Bölgesinde bir nehirdir.

Nehir Aksay Çin bölgesinde yani tarihi Keşmir bölgesindeki kuzey Karakurum dağılımı yokuşlarındaki Sumde yakınında doğar, buradan önce kuzeye Kizilyeza (Qizil Jilga, K'o-shih-erh-ts'un, Kizil Jilga) üzerinden, sonra doğuya doğru kıvrılıp Dahongliutan (Ta-hung-liu-t'an)'dan sonra batıya doğru Kangxiwar (Su-mu-t'u-erh, K'ang-hsi-wa, Kengshewar, Keng Hsi Wa) üzerinden sonra denizden 3,646 metre yükseklikte konumlanan bir küçük yerleşim ve çadır konak yeri olan Xaidulla[1](Şahidullah Mazar, Uygurca: شەيدۇللا; Çince: 赛图拉)'ya kadar ulaşır. Buradan tekrar kıvrılıp doğuya doğru akar, sonra Karakax[2] (Mo-yü-chen, Qara Qash, Qarakash) üzerinden ve daha sonra Koxlax (K'uo-shih-la-shih)[3] yakınında Yurungkaş Nehri ile birleşir.

Nehir yatağında sık sık bulunan siyah yeşim (Çince: 玉; ) taşından dolayı, nehre kara yeşim adı da verilir. Kara Yeşim (Karakaş) ve Beyaz Yeşim (Yurungkaş) nehirleri birleşerek Hotan Nehrini oluştururlar.

Kaşgarlı Mahmud, Türk Dili'nin en eski ve değerli sözlüklerinden Divân-ı Lügati't-Türk'te;

".... Birisine "قراقاش اكوز Karakaş öküz" derler, temiz siyah taş burada bulunur. Bu taş, bütün dünyada ancak burada bulunmaktadır."[4] şeklinde tanımlamıştır.

  1. ^ Xaidulla, China Page 6 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ Karakax, China Page 18 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  3. ^ Koxlax, China Page 7 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  4. ^ Atalay, Besim (2006). Divanü Lügati't - Türk. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 975-16-0405-2, Cilt III, sayfa 152.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]