Karabayır, Babaeski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.59, 9 Kasım 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17803364 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Karabayır
Harita
Kırklareli
Kırklareli
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKırklareli
İlçeBabaeski
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam310
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0288
Posta kodu39200
Resmî site
[1]

Karabayır, Kırklareli ilinin Babaeski ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

- Köyün Babaeski girişinde bulunan yüksek bayırdan geldiği ve yine bir bayır altına kurulu olmasından dolayı Karabayır adını aldığı bilinmektedir. -Köyümüz Osmanlı-Rus savaşı olarak bilinen 93 Harbi'nde Bulgaristan'ın KARINABAT Kasabasından 9 hane olarak gelen Türkler tarafından bu gün Köy Korusu olarak bilinen yere yerleştirilmişlerdir. O dönemler buraları ormanlık olduğundan devlet orman içine zarar verileceği için orada oturanları köyün şimdiki yerine nakletmiştir. Köyün adı mezarlık sırtında bir karataş varmış, bu yüzden köyün ismini KARABAYIR olarak vermişler... Köyümüzün şimdiki durumu 60 hane olup, 262 nüfustan ibarettir.23.03.2000 (İkinci paragraftaki tarihçe' nin kaynağı Köy Muhtarlığının duvarında asılı bulunan "KARABAYIR KÖYÜNÜN TARİHÇESİ" yazıdır.Yazı bugün köy muhtarı olan Ali İhsan YILMAM tarafından paylaşımıştır. Engin SÜREK 10.07.2016)[1]

Coğrafya

Kırklareli iline 20 km, Babaeski ilçesine 21 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 310
1997

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünlerinden en önemlisi trakya genelinde olduğu gibi arpa buğday ve ayçiçeği gelmektedir.Son yıllarda Kanalların açılması ile sulak bölümlerde Mısır karpuz ve yazlık sebzelerde üretilmektedir. Hayvancılıkta önde gelen üretim ise Büuyükbaş olup Köyü içinde ahırlarda bakılmaktadır. 1 ailede keçi ve 1 ailede koyun bakılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır fakat öğrenci sayısı azalması nedeniyle kapanmıştır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyün içinden şeytan deresi geçmektedir.Cami bulunmaktadır.İmamın adı Ahmet'dir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

  1. ^ SÜREK, ENGİN.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım); Eksik ya da boş |başlık= (yardım);