Kaplan kedisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaplan kedisi
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)
Familya: Felidae (Kedigiller)
Alt familya: Felinae (Küçük kediler)
Cins: Leopardus
Tür: L. tigrinus
Leopardus tigrinus
Schreber, 1775

Kaplan kedisi (Leopardus tigrinus), kedigiller (Felidae) familyasından Güney Amerika'ya özgü bir kedi türü. Anavatanında tigrillo veya oncilla olarak da adlandırılır.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaplan kedisi başından, gövde sonuna kadar yaklaşık 40–50 cm ölçülür. Buna ilaveten 30–40 cm uzunluğunda kuyruk gelir. Kaplan kedisi, ev kedisinden biraz daha büyük olup, ancak tartıda 2–3 kg daha az gelir. Şekli ve kürk deseni oseloya ve maymun kediye çok benzer. Bu üç türün birbirinden ayrı tutulması zordur. Kaplan kedisinde kuyruk görece daha kısa, gözler birbirinden daha ayrık, kulaklar biraz daha büyüktür. Kaplan kedisinde, doğuştan komple siyah renklilik olan melanizm sık görülür.

Dağılımı ve yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaplan kedisi, Kosta Rika'dan Brezilya'ya kadar Latin Amerika'nın tropik yağmur ormanlarında yaşar. Çoğunlukla yerde bulunur, ancak çok iyi tırmanıcıdır.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Avları arasında kemirgenler ve kuşlar bulunur.

Korunma durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Akut olarak nesli tükenme tehdidi altındadır ve CITES sözleşmesinde, Ek.I listesine konmuştur. Bu, üçüncü şahısların her türlü kaplan kedisi ticaretini ve kaplan kedisi ile imal edilmiş ürünlerin ticaretini yasaklar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]