Kıbrıs'ın karayolları ağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kıbrıs otoyol ağının haritası (Renkli çizgiler tamamlanmış, gri çizgiler yapım ya da planlama aşamasında).

1907 yılında ilk arabaların adaya gelmesinden bu yana Kıbrıs, Avrupa'nın en modern karayolu ağlarından birini geliştirmiştir. 2002 yılı istatistiklerine göre Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki karayolu ağı 7.206 km'lik asfaltlanmış ve 4.387 km'lik asfaltsız yollardan oluşmaktaydı.

Ulaştırma, İletişim ve Bayındırlık Bakanlığı altındaki Bayındırlık Dairesi Başkanlığı; otoyolların, kırsal kesimin çoğunluğunun, şehirlerarası yol ağının ve ana şehir içi yolların bakımı, iyileştirilmesi ve inşasından sorumludur. Belediyeler yerel şehir içi yolların ikincil bakımından sorumludur. 1974 Türk işgali sebebiyle karayolu ağının gelişim süreci kökten değişti ve altyapı yatırımları, Kıbrıs nüfusunun %80'inin ve kalkınmanın çoğunun yoğunlaştığı adanın güney kesimine odaklandı. Kıbrıs'ta 2004'ten 2009'a kadar ölümlü kazaların %40'a kadar azaldığını gösteren istatistiklere bakılırsa, adanın karayolu ağının durumu iyi sayılabilir.[1]

1907 yılında adaya ilk arabalar geldiğinde ada İngiliz idaresi altındaydı. Bu dönemde adaya ithal edilen arabalar sağ direksiyonlu olduğundan ötürü trafik akışı soldan gidecek şekilde oluştu ve bu düzen bugün de devam etmektedir.

Kıbrıs'taki mevcut hız sınırları şunlardır:

  • Otoyollarda 100 km/s (kamyonlar hariç) ve 65 km/s alt sınır
  • Yerleşim bölgeleri dışında 80 km/s
  • Yerleşim bölgeleri içinde 50 km/s[2]
"Uyarı! Soldan sürünüz" yazılı tabela

Karayollarının Sınıflandırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs'taki karayolları 5 kategoride sınıflandırılabilir:

  • Otoyollar (Α): Adanın standartları en yüksek olan ana yollardır. İki yönde de iki ya da üç şeritten oluşur ve aynı seviyede olmayan kavşakları olup Α harfiyle kodlanır. Hız sınırı saatte asgari 65 km ve azami 100 km'dir. Anayolların yerini almışlardır (Β kodlu yollar) ve bu sebeple numaraları aynıdır. (ör. otoyol Α1 anayol Β1'in yerini almıştır). Bazι durumlardı bu otoyollar mevcut yolların geliştirilmesiyle yapılmıştır (ör. Α3-Β3). İlk otoyol planı 1970'te Lefkoşa ve Lefkoşa Havalimanı arasında yapılsa da 1974 olayları yüzünden gerçekleşmedi. Otoyol planları 1984'ten sonra yeniden uygulamaya konuldu.
  • Şehirlerarası Yollar (Β): Genelde iki yönde birer şeritten oluşurlar, şehir içinde ikişer şerit olmaları da söz konusudur. Hız sınırları yerine göre saatte 65 veya 80 kilometredir. Otoyollardan önce adadaki anayol görevini görürlerdi, bugün daha çok bölgesel yol işlevindedirler. İnşaatlarına 1945'te başlanmış olup inşaası tamamlanan en son yol 1979'ta Baf ve Poli arasındaki B7 yoluydu.
  • Ana Yollar(Ε): İki yönde birer şeritten oluşup Ε harfi ve üç sayıyla kodlanan asfalt yollar. Yerleşim alanları dışında 80 km/s hız sınırı olup yerleşim alanları içerisinde bu sınır 50 km/saat'e düşer. Bazı durumlarda rotaları köylerin içinden geçmektedir. Her ne kadar bu yolların ilki 1950'lerde yapılsa da 1974 harekatı sebebiyle 1970'ler ve 1980'lerde bu yolları inşaası hız kazanmıştı. Rakamların ilki yolun başladığı anayolu işaret eder. Bu yollar genelde köyleri birbirine bağlayan yollardır.
  • Yerel Yollar (F): F harfi ve üç rakamla kodlanan yollar. Bu yollar İngiliz idaresi zamanında yapılan ve Kıbrıs'ın bağımsızlığının ilk yıllarında asfaltlanan yollardır. Bu yolların amacı köyleri birbirlerine ve daha büyük yerleşim yerlerine bağlamaktı; bu sebeple bu yollar köylerin içinden geçerler. Her ne kadar bu yolların pek çoğu E kategorisindeki yollar gibi iki şeritli olsa da iki aracın yan yana geçemeyeceği köy merkezlerinden veya normalde aşılamaz yerlerden geçtiklerinden ötürü yüksek hızlar sağlanamayacağından bu düşük seviyeye verilmişlerdir. Yerleşim yerleri dışında, çift şeritli oldukları yerlerde hız sınırı 50 km/s olup, yolun düz olması durumunda bu sınır 80 km/s olabilmektedir. Yerleşim birimleri içerisinde ve aşırı daraldıkları yerlerde hız sınırı 30 km/s olarak belirlenmiştir. 1970'ler ve 1980'lerde pek çok E kategorisi yolun hızla inşa edilmesine kadar anayol görevi görmüşlerdir. 1980'lerin başında yol sınıflandırmalarının yapıldığı dönemde alternatif olarak kullanılmayan yollar da bu kategoriye dahil edilmişti, bu sebepten ötürü bu yolların en sonuncuları asfaltlanmıştır.
  • Kategorisiz yollar: Birincil veya ikincil yol olabilirler. Bu yollar sınıflandırmalardan sonra inşa edildiklerinden ötürü herhangi bir numara verilmemiştir.

Otoyollar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir otoyol kavşağı tabelası.

İlk otoyol planları 1970 yılında Lefkoşa merkezi ile Lefkoşa Uluslararası Havalimanı arasında planlanmış ve bu amaçla şu anki Griva Digeni Caddesi genişletilmiş olsa da 1974'teki Türk askeri harekatı sebebiyle bu plan gerçekleştirilemedi ve adanın karayolu ağının gelişimi adanın hükûmetin etkin kontrolündeki güney kesimlerinde yoğunlaştı. Bu sebepten ötürü adadaki ilk otoyollar adanın güney kesiminde inşa edildi. Kıbrıs'ın ilk otoyolu 1986 yılında Lefkoşa - Limasol arasında (A1 ) açıldı. 7 yıl sonra, 1991 yılında Alambra'dan başlayan Lefkoşa - Larnaka otoyolu (A2 ) inşa edildi. 1995 yılında Larnaka - Limasol hattı (A5 ) tamamlanırken 1997 yılında otoyol ağı adanın en uzun tüneli (900 metre) ile birlikte Baf'a ulaştı (A6 ). 2002 yılında da Larnaka Uluslararası Havalimanı'ndan başlayan ve Aya Napa'ya (A3 ) uzanan Larnaka Çevreyolu açıldı. 2006 yılında Lefkoşa'dan Trodos'a gidecek olan otoyolun (A9) ilk kısmı Denya'ya ulaşacak şekilde hizmete açılsa da bu otoyol Ara Bölge'den geçeceği için Astromerit'e kadar olan bölümü inşa edilememiştir. Bununla birlikle 2023'te bu otoyolun Astromerit-Evrihu kısmının inşaatına başlandı.

Kıbrıs'ta kullanılan otoyol başlangıcı tabelası

Şu anda inşaat aşamasında olan 4 otoyol bulunmaktadır. (A7, A8, A9, A22 )

Otoyollar Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Rotası Mesafe Tamamlandığı Yıl Durumu Notlar
Lefkoşa - Limasol Lefkoşa, Limasol 73 km 1986 Hizmete açık Kornos'ta 5200 metrelik acil durum pisti bulunmakta
Lefkoşa - Larnaka Alambra, Limbya, Larnaka 21 km 1991 Hizmete açık
Larnaka Uluslararası Havalimanı - Aya Napa Larnaka (Uluslararası Havalimanı), Livadya, Aya Napa 55 km 2002 Hizmete açık Livadya'ya kadar olan bölüm çevreyolu olarak hizmet veriyor
Larnaka - Larnaka Uluslararası Havalimanı Larnaka, Larnaka Uluslararası Havalimanı 4 km Otoyol değil. Yola A kodu verildi.
Larnaka - Limasol Larnaka, Angliside, Köfünye 19 km 1995 Hizmete açık Köfünye'de 5000 metrelik acil durum pisti bulunmakta
Limasol - Baf Limasol, Pissuri, Baf 66 km 1997 Hizmete açık
Baf - Poli Hırsofu Baf, Poli 31 km Yapım aşamasında 15.5 kilometrelik ilk bölüm yapım aşamasında
Limasol - Saitta Limasol, Saitta 22 km Yapım aşamasında 3.7 kilometrelik ilk bölüm yapım aşamasında
Lefkoşa - Trodos Lefkoşa, Denya, Astromerit, Evrihu 65 km 2006 (ilk kısım) Kısmen hizmete açık
  • Lefkoşa-Denya arası 20 kilometrelik ilk bölüm hizmete açık
  • Denya-Astromerit arası bölüm planlama aşamasında
  • Astromerit-Evrihu arası 11 kilometrelik bölüm yapım aşamasında
Lefkoşa Çevreyolu Geri, Çeri, Lakadamya 32 km Yapım aşamasında 7.5 kilometrelik ilk bölüm yapım aşamasında. Bu proje A9'dan Kliru'ya gidecek olan ayrı bir otoyol projesini de kapsar.

Şehirlerarası Yollar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kavşak (yol işareti)
Dönel Kavşak (yol tabelası)
Anayol kodu

Şehirlerarası Yollar Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Numarası Rotası
 Β1  B1 Limasol - Amatusa - Pendagomo - Şirokitya - Köfünye - Mosfiloti - Pera Horyo - Strovolos - Lefkoşa
 Β2  Β2 Dali Sanayi Bölgesi - Dali - Limbya - Aradip - Larnaka
 Β3  Β3 Larnaka - Oroklini - Dikelya - Ormidya - Şilofagu - Aya Napa
 Β4  Β4 Larnaka - Larnaka Havalimanı - Kiti
 Β5  Β5 Larnaka - Klaudia - Angliside - Köfünye
 Β6  Β6 Limasol - İpsona - Erimi - Piskobu - Pissuri - Kukla - Yeroşibu - Baf
 Β7  Β7 Baf - Mesogi - Tsada - Stroumbi - Yolu - Hirsofu - Poli
 Β8  Β8 Limasol - Alassa - Trimiklini - Monyat - Platres - Trodos
 Β9  Β9 Trodos - Galata - Evrihu - Astromerit - Peristerona - Goççinodrimitya - Lefkoşa
 Β10  Β10 Goççinodrimitya - Lefkoşa Uluslararası Havalimanı- Lefkoşa
 Β13  Β13 Ayandrea Caddesi - Kantara Caddesi (Lefkoşa)
 Β16  Β16 John Keneddy Caddesi (Lefkoşa)
 Β17  Β17 Larnaka Caddesi (Lefkoşa - Eylence)
 Β18  Β18 Grigoris Afksentiu Caddesi (Lefkoşa - Aydemet)
 Β20  Β20 Havari Paulo Caddesi (Baf - Aşağı Baf).
 Β22  Β22 Spiru Kiprianu Caddesi - Kalamon Caddesi (Makedonitsa - Arhangel - Strovolos - Lefkoşa Genel Hastanesi)

Bu yolların numaralandırılmaları 1980'lerde yapılmış olup Lefkoşa içerisinde işaretlenmiş yolların bir kısmı 1974 öncesinde faal olan önemli yolları takip eder. B13 yolu Miamilya (Haspolat) üzerinden Değirmenlik ve Trikomo'ya (İskele) giderken B16 yolu doğrudan bugünkü Ercan Havalimanı'na bağlanan eski Mağusa yoluydu. Benzer şekilde, B17 yolu da Piroyi (Gaziler) ve Goşşi üzerinden giden eski Larnaka yoluydu.

Avrupa Yolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs Cumhuriyeti, Uluslararası Avrupa karayolları ağına katılmamıştır, bu nedenle adada Avrupa yolu bulunmamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]