Julius Popper

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Julius Popper
Julius Popper
Doğum15 Aralık 1857(1857-12-15)
Bükreş, Romanya
Ölüm5 Haziran 1893 (35 yaşında)
Buenos Aires, Arjantin
MilliyetRumen, Arjantinli
MeslekMühendis, maceracı, kâşif

Julius Popper (15 Aralık 1857 - 5 Haziran 1893), İspanyolcada Julio Popper olarak da bilinir. Osmanlı İmparatorluğu doğumlu, Rumen - Arjantinli bir mühendis, maceracı ve kaşiftir.[1] Popper, yerli Selk'nam halkına yönelik soykırımın faillerinden biriydi.

Güney Amerika'da Tierra del Fuego'nun 19. yüzyıl kavramı anlamda " fatihi " olarak bilinmekteydi ve tartışmalı bir figürdü. Küba'nın Havana şehri yerleşimi için de taslak planlar oluşturmuş olabileceğine dair bilgiler vardır.[2][3]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Julius Popper, 1886'da çarpışma sırasında öldürülen ölü bir Selk'nam'ın üzerinde poz veriyor.
5 gram altın sikke
Popper tarafından hazırlanan 1891 tarihli pul

Popper 1857'de Romanya'nın Bükreş kentinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Zengin bir antika tüccarı olan profesör Neftali Popper ve karısı Peppi'nin oğluydu. Paris'te okudu ve mühendislik eğitimi aldı.

Birkaç yıl Avrupa'da çalıştıktan sonra Şili'de telgraf altyapısı üzerine çalışmaya başladı. 1885'te Arjantin'e geldi ve burada Tierra del Fuego'da altın madenciliği girişimlerinden etkilendi. 1886'da Arjantin Hükûmeti'nden San Sebastián yakınlarında altın çıkarmak için bir arama şirketi kurma izni aldı. 7 Eylül'de bir baş mühendis, bir mineralog, bir gazeteci ve bir fotoğrafçıdan oluşan 18 kişilik bir keşif gezisine liderlik etti. San Sebastián Körfezi'ndeki El Páramo sahilinde altın tozu buldular. Sefer, Popper'ın komutası altında ağır silahlı adamlarla askeri standartlara göre gerçekleştirilmişti.

Sefer sırasında Popper ve adamlarının, ok ve yay kullanan seksen Selk'nam (Ona) tarafından saldırıya uğradığı iddia edildi. Keşifciler, Winchester tüfeklerini ateşleyerek karşılık verdiler ve Selk'namların ikisi dışında tünümü öldürdüler. Çarpışma sonrası, Popper "adamlarını bir hücumu püskürten birlikler" olarak kabul etti ve ölü Kızılderililerden birinin üzerine çıkarak fotoğrafını çektirdi." [4]

Popper büyük miktarlarda altın çıkarmayı başardı ve Compania de Lavaderos de Oro del Sud şirketi ile Arjantin borsasında muazzam sermaye kazançları elde etti. Altını değerlendirmek için inşa edilen bir darphane 1973'te müzeye dönüştürüldü. Museo del Fin del Mundo [es] ("Dünyanın Sonu Müzesi") 1979'dan beri Tierra del Fuego'da faaliyettedir.

Patagonya'da Popper oluşturduğu özel ordusuyla egemenliğini sürdürdü. Gücünü sembolize etmek için kendi madeni paralarını ve pullarını çıkardı. Arjantin pezosu 1890'daki piyasa çöküşünde değerini kaybettiğinde, altın paraları para birimi olarak kabul edildi.

Popper düşmanlarına karşı şiddetle savaştı; altın arayıcılar ve hırsızları keyfi yasalara göre cezalandırdı. Hayatının en tartışmalı yönü, Tierra del Fuego'daki yerli topluluk olan Selk'nam soykırımına katılmasıydı. Koyun çiftçileri ve altın madencileri Selk'namlara karşı iki kere savaştı; ilki, Selk'nam'ın eski topraklarında koyun avlayacağı için, ikincisi ise maden alanları üzerindeki çatışmalar nedeniyle. Popper, Selk'nam'ı öldürmeleri için silahlı kuvvetlerini görevlendirildi.[5][6]

Popper ayrıca Arjantin'in Antarktika'nın bazı bölgelerine ilişkin iddiasını pekiştirmek için bir keşif gezisi hazırladı.

35 yaşında Buenos Aires'te ani ölümünden sonra imparatorluğu çöktü. Ölümünün nedeni belirlenemedi. Çağdaş Amerikalı gazeteci John R. Spears, "güneydeki rencide ettiği kişiler" tarafından zehirlendiğini söylüyor.[7]

Kurgusal[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Daniel Ares, Popper'ın hayatı hakkında Popper – la Patagonia del oro adlı bir roman yazdı.
  • Patricio Manns , onu El Corazón a Contraluz (1996) adlı romanının ana karakterlerinden biri olarak gösterdi.
  • Jacob Popper, büyük büyükamcası hakkında Rumence "Estrellita si regele tarei de Foc" (1992) adlı bir roman yazdı.
  • Tierra del Fuego (2000) filminde Kübalı aktör Jorge Perugorría tarafından canlandırıldı ve bu filmde Romanya Kraliçesi Carmen Sylva için çalışan Rumen Ortodoks bir adam olarak göründü.
  • Popper, filmin dayandığı Francisco Coloane'nin "Tierra del Fuego" adlı kısa öyküsünde yer almaktadır.
  • Céline Monsarrat'ın yazdığı La mère de la mariée adlı oyunda, hikâyesi kısa ama doğru bir şekilde açıklanmış ve duygusal olarak betimlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Standard Catalog of World Gold Coins. Krause Publications. 2009. s. 80. ISBN 978-1440204241. 
  2. ^ "Julius Popper – El Emperador de la Patagonia". Taringa! (İspanyolca). 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Ansel 1970 quotes: "He further maintains that Popper drew up some kind of "plan" for the city of Havana in 1884." "He" means Popper, un conquistador patagónico [Popper, a Patagonian Conquistador] (İspanyolca). Buenos Aires. 1967. s. 13. 
  4. ^ The Gold Diggings of Cape Horn. G. P. Putnam's Sons. 1895. ss. 11. 
  5. ^ Odone, C. and M.Palma, "La muerte exhibida fotografias de Julius Popper en Tierra del Fuego", in Mason and Odone, eds, 12 miradas. "Culturas de Patagonia: 12 Miradas: Ensayos sobre los pueblos patagonicos", Cited in Mason, Peter. 2001. The Lives of Images, P.153
  6. ^ Language of the Land: The Mapuche in Argentina and Chile. Kopenhag: IWGIA (International Work Group for Indigenous Affairs). 2007. ss. 80, 207. ISBN 978-879156337-9. 25 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2021. 
  7. ^ The Gold Diggings of Cape Horn: A Study of Life in Tierra del Fuego and Patagonia. New Rochelle, NY: Putnam's Sons. 1895. s. 10. 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]