Joseph M. Juran

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Joseph M. Juran
Joseph M. Juran
Doğum24 Aralık 1904
Brăila, Romanya
Ölüm28 Şubat 2008
Rye, New York, ABD
MilliyetRomanya Romanya
MeslekMühendis ve yönetim danışmanı
EvlilikSadie Shapiro
Çocuk(lar)Robert (b. 1928)
Sylvia (b. 1930)
Charles (b. 1931)
Donald (b. 1941)

Joseph Moses Juran (24 Aralık 1904; Romanya – 28 Şubat 2008), Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanıydı. Kalite ve kalite yönetimi üzerine birkaç kitap yazmış ve bu konular için gezen bir vaizdi.[1] Akademi Ödülünü kazanan Nathan Juran'ın erkek kardeşidir.

1981 yılında Japon İmparatoru, Hirohito tarafından Order of Sacred Treasure ile ödüllendirildi.

Juran toplam kalite yönetimi alanında çok önemli eserler yayınladı. Juran’ın Kalite Kontrol El Kitabı (Juran’s Quality Control Handbook) adlı çalışması toplam kalite yönetimi alanında klasik ve en önemli eserlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında birçok kitap ve çok sayıda makale yayınladı.[2]

Juran, ayrıca “Pareto İlkesi” olarak adlandırılan ilkeyi savundu. Pareto ilkesi, 80/20 kuralı olarak da bilinir. Juran, sorunların yüzde 80’inin olası sebeplerin yüzde 20’si tarafından oluştuğu ilkesini savundu.[3] Özetle, sonuçların büyük çoğunluğu sebeplerin küçük bir yüzdesi tarafından ortaya çıkar.

Yaşamının ilk dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Juran Romanya'nın Berâil şehrinde doğdu, Jakob ve Gitel Juran'ın altı çocuğundan birisiydi; Daha sonra Gura Humorului'da yaşadılar. Üç kız kardeşi vardı: Rebecca (Betty lakaplı), doktora derecesini kazanmış ve eğitim kariyerli Minerva ve Charlotte. İki erkek kardeşi vardı: film ve sanat yönetmeni Nathan Juran ve Rudy lakaplı Rudolph. Rudy bir belediye tahvil şirketi kurdu.[4]:6-7

1912'de Joseph Juran ailesiyle Amerikaya göç edip Minneapolis, Minnesota'ya yerleşti. Okulda özellikle matematik de sivrildi. Erken yaşında satranç şampiyonu[5] ve Western Electric'te satrançta baskındı.

Juran 1920'de Minneapolis South lise’sinden mezun oldu. 1924'te Minnesota Üniversitesi'dan elektrik mühendisliğinden lisans derecesi aldı.

Juran Western Electric'in Hawthorne Works'ine katıldı. İlk işi müşteri şikayetleri bölümünde sorunları çözmekti.[4]:79 1925'te Bell Labs, Hawthorne Works'in personelinin kendi yeni geliştirdiği örnekleme ve kontrol grafiği tekniklerinde eğitilmesini önerdi. Juran, İstatistiksel kalite kontrol yeniliklerini uygulamak ve yaymakla görevli Bell Labs'ın küçük mühendis grubu olan Muayene İstatistik Bölümüne seçildi. Bu göze batan mevki Juran'ın organizasyonda ve daha sonraki kariyerinde hızlı yükselişine güç kattı.[4]:110

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1926'da Sadie Shapiro ile evlendi. Joseph, 1924'te kardeşi Betty Şikago'ya taşındığında Sadie ile trende karşılaştı; özgeçmişinde, Sadie ile karşılaşmasını şöyle yazdı, "Orada ve sonrasında ona vuruldum ve o zamandan beri öyle kaldım." 1925'te Joseph'in 21. doğum gününde nişanlandılar. On beş ay sonra evlendiler. Yaklaşık 2008'de ölene kadar 82 yıl evli kaldılar.

Joseph ve Sadie dört çocuk yetiştirdi (üç oğlan ve bir kız çocuk): Robert, Sylvia, Charles ve Donald. Robert ödül kazanmış gazete editörüydü ve Sylvia Rus edebiyatında doktora kazandı.

Departman şefi[değiştir | kaynağı değiştir]

Juran 1928'de bölüm şefliğine terfi etti ve sonraki yıl da bölüm şefi oldu.

Büyük Bunalımın belirsizliklerine önlem olarak 1931'de Loyola Üniversitesi Şikago Hukuk Okulu’na kaydoldu.

1935'te kaliteyle ilgili ilk makalesi “Mechanical Engineering” dergisinde basıldı.

1935'te mezun oldu ve 1936'da hiç hukuk tecrübesi olmamasına rağmen Illinois’ bara kabul edildi.[4]:142

1937'de, şef endüstri mühendisi olduğu New York şehri Western Electric/AT&T'nin merkezine geçti.

İkinci Dünya Savaşı boyunca işverenin düzenlemesiyle, Juran, ödünç verme-kiralama yönetimi ve dış ekonomik İdare (Lend-Lease Administration and Foreign Economic Administration) hizmetinde çalıştı. Savaş bitmezden hemen önce serbest danışman olma niyetiyle Western Electric'den ve devlet görevinden istifa etti.[4]:204-205

Kalite kontrol dersleri ve yöneticiler için yuvarlak masa seminerleri yaptığı New York Üniversitesi Endüstri mühendisliği bölümüne yardımcı profesör olarak katıldı. Ayrıca Gilette, Hamilton Watch Company ve Borg-Warner için projelerde küçük bir yönetim danışmanlığı firması yoluyla da çalıştı.

İlk sahibinin ani ölümü sonrasında Juran bağımsız çalışmaya başlayarak 1990'ların sonundaki emekliliğine kadar rahat bir yaşam sürdü. İlk müşterileri şimdi artık olmayan Bigelow-Sanford Carpet Company, the Koppers Company, International Latex Company, Bausch & Lomb ve General Foods idi.

Japonya[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşının sonunda Japonya hedefini askerî güç olmak yerine ekonomik güç olmaya çevirdi. Japonya fiyatta rekabet edebilmesine rağmen, müşteri malı üreticisinin kalitesi kötüydü.

1951'deki Juran'ın Kalite Kontrol El kitabı'nın birinci baskısı kendisini 1952'de Japonya'ya davet eden JUSE Japon Bilim İnsanları ve Mühendisleri Birliği'nin dikkatini çekti.

Juran 1954'te Japonya'ya vardı ve özellikle Showa Denko, Nippon Kōgaku, Noritake ve Takeda Pharmaceutical Company gibi on imalat şirketinin yöneticisiyle bir araya geldi.[4]:250-257 Hakone, Waseda Üniversitesi, Ōsaka ve Kōyasan'da da ders verdi.

İstatistiksel proses kontrolüne odaklı William Edwards Deming'den bağımsız olarak çalışan Juran, kalite için yönetmeye odaklanan Japonya'da kalite yönetimi derslerini başlattı (1954). Eğitim üst ve orta yönetimle başladı. Üst ve Orta düzey yönetim’in eğitime ihtiyacı olduğu fikrine Amerika Birleşik devletlerinde karşı çıkıldı. Japonya için ise bu eğitimin geri dönüşü yaklaşık 20 yıl aldı. 1970'lerde, Japon ürünleri kalitede lider olarak görülmeye başlandı. Bu, 1980'lerde ABD ürünlerinin kalite sorunları nedeniyle ABD'de krize yol açtı.

Hayatı boyunca sonuncusu 1990'da olmak üzere Japonya'ya on ziyaret yaptı.

Katkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Pareto prensibi[değiştir | kaynağı değiştir]

1941'de Juran Vilfredo Pareto'nun çalışmalarına rastladı ve kalite sorunlarına Pareto ilkesini uygulamaya başladı (örneğin sorunun %80'i nedenlerin %20'sinden kaynaklanır). Bu aynı zamanda "the vital few and the trivial many= hayati olanlar az ve önemsiz olanlar çoktur" olarak da bilinir. Sonraki yıllarda, Juran, nedenlerin geriye kalan %80'inin tamamen göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtmek için "hayati olan az ve faydalı olan çok"u tercih etti.

Örneğin, Ekonomist'e göre çoğu hataların tüm hataların nedenlerinin küçük bir yüzdesinin sonucu olduğunu savundu. Bir diğeri, ekip üyelerinin %20'si projenin başarılı sonuçlarının %80'ini yapar. İşletmelerin müşterilerinin %20'si kârın %80'ini getirir. Juran, bu bilgiyle donanımlı kuruluşların anlamsız ve önemsiz ayrıntılara daha az odaklanacağı, %20'sini belirlemeye ise daha fazla odaklanacağını hissetti. Bu, hataların çoğuna neden olan hataların %20'sini ortadan kaldırmak, başarının %80'ine neden olan çalışanların %20'sini ödüllendirmek ve satışları yönlendiren sadık müşterilerin %20'sine hizmet etmek demektir. Bir bakıma, Pareto'nun İlkesi, iş hayatında olduğu gibi işlerde de her şeyin eşit dağılmadığı fikrine rakamlar koydu.

Pareto İtalya'da arazi mülkiyeti üzerine çalışıyordu. Ancak Juran, iş için de bunun geçerli olduğunu gördü. Kaynak: https://www.sixsigmadaily.com/remembering-joseph-juran-quality-improvement/ 3 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Yönetim teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyerine 1920'lerde başladığında, kalite yönetiminin hedefi son kalite veya bitmiş ürünün kalitesi üzerineydi. Kullanılan araçlar Bell sistemlerinin kabul örneklemesi, muayene planları ve kontrol grafikleriydi. Frederick Winslow Taylor'ın fikirleri baskındı.

Juran, kalite yönetimine insani boyut kattığı için büyük ölçüde itibar görür. Yöneticilerin eğitimi ve öğretimi için baskı yaptı. Juran için insan ilişkileri sorunları soyutlanacak olanlardır ve kalite sorunlarının asıl nedeni değişime dirençti. İşletme kalitesini iyileştirmedeki temel sorunu aydınlattığı için Juran, Margaret Mead'in Kültürel Desenler ve Teknik Değişim adlı kitabını itibarlandırır.[4]:267 1964'te basılan kendi kitabı “Managerial Breakthrough” ya da Türkçesi “Yönetsel Atılım” da konu özetlendi.

Juran'ın kalite yönetimi kavramı, özellikle hizmetle ilgili olduğu düşünülebilecek olanları, üretim dışı süreçleri kapsayacak şekilde fabrika duvarlarının dışına genişletti. Örneğin, 1997'de basılan bir röportajda[6] şöyle ifade etti:

Satışlarda yöneticilerin karşılaştığı kilit konular, diğer disiplinlerdeki yöneticilerin karşılaştığı sorunlardan farklı değildir. Satış yöneticileri, "Çok uzun sürüyor ... hata oranını düşürmemiz gerekiyor" gibi sorunlarla karşılaştıklarını söylüyorlar. "Müşteriler bizi nasıl algılıyor?" Bu konular, diğer alanlarda gelişmeye çalışan yöneticilerin karşılaştığı sorunlardan farklı değildir. İyileşmeye yönelik sistematik yaklaşımlar aynıdır. ... Kalite ve proses mühendisliği ile ilgili bilinen prensiplerimizin satış sürecinde çalışmamasının bir nedeni olmamalıdır.

Juran Üçlüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Juran, kalitesizlik maliyetleri hakkında ilk yazanlardan biriydi.[7]

Bu, "Juran üçlüsü", üç yönetim sürecinden oluşan işlevler arası yönetim yaklaşımıyla gösterilmiştir:[3]

Değişim olmadan sürekli israf olur; değişim sırasında maliyetler artar, ancak iyileştirmeden sonra kar payları daha yüksek olur ve artan maliyetler telafi edilir.

Juran İlkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Juran, organizasyonda kalite devrimini başarmak için şu ilkelerin önemli olduğunu vurgulamaktadır:

  • Firmada lider tarafında Kalite Konseyi oluşturulmalıdır.
  • Firmada kalite hedefi açık olarak belirlenmelidir.
  • Kalite konusunda eğitim ve seminerlere önem verilmelidir.
  • Sadece finansal göstergelere bakmak yetmez; kalite de ölçülmelidir.
  • Kalite geliştirme sürekli olmalıdır.
  • Kalite geliştirme, problem çözme, yaratıcılık ve yenilik organizasyonda önem taşımalıdır.
  • Takdir ve ödüllendirmeye önem verilmelidir.
  • Müşterilere yönelik kalite ve performans standartları oluşturulmalıdır.

Doğu ve Batı arasında kalite bilgilerinin aktarılması[değiştir | kaynağı değiştir]

1966 Japonya ziyaretinde Juran, batıda coşkuyla mücadele ettiği Japon kalite çemberleri kavramını öğrendi.[8] Ayrıca ABD ve Japon şirketleri arasında birbirlerine takdim isteyen bir çöpçatan olarak da görev yaptı.[4]:260

Gelişim İçin Juran'ın Üç Temel Adımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ürün veya hizmet kalitesini dünya seviyesine getirmek isteyen şirketler, Juran'a göre aşağıdaki adımlara uymalıdır:[9]

  1. Paylaşım ve sorumluluk bilincinin korunarak sürekli geliştirme ve iyileştirmeler yapılması
  2. Geniş kapsamlı eğitimlerle kalite bilincinin artırılması
  3. Üst yönetimin liderlik işini en iyi şekilde yerine getirmesi

Juran Enstitüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Juran, 1979 yılında Juran Enstitüsü'nü kurdu. Enstitü, kalite yönetimi, Yalın üretim yönetimi ve iş süreçleri yönetimi eğitiminin yanı sıra Altı sigma sertifikasında eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren uluslararası eğitim, belgelendirme ve danışmanlık şirketidir.

Görev beyanları "Kuruluşları ve insanları sınırlarını zorlamaya teşvik edecek küresel bir uygulama topluluğu oluşturmaktır."[10]

Emeklilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Juran 80'lerine kadar aktifti ve sadece 86 yaşında uluslararası seyahati bıraktı. 90 yaşında emekli oldu ama yine de röportaj verdi. Hayatının ikinci yarısındaki faaliyetleri şunlardır:

Sonraki hayatı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Juran anılarını 92'de yazmaya başladı. 99. doğum gününü kutlamadan iki ay önce yayınlandılar. 94 ve 97'de iki röportaj verdi.

2004 yılında 100 yaşındayken İsveç'te Luleå Teknoloji Üniversitesi' nden fahri doktora unvanı verildi. 100. doğum gününü kutlamak için mayıs ayında özel etkinlik düzenlendi.

Sadie ve Haziran 2007'de 81. evlilik yıl dönümlerini kutladı. İkisi de o sırada 102 yaşındaydı. Juran 28 Şubat 2008'de 103 yaşında Rye, New York'ta inme'den öldü. 103. doğum gününde aktifti ve öldüğünde kendine ve sağlıksız olan Sadie'ye bakıyordu. Sadie 2 Aralık 2008'de 103 yaşında öldü. Juran ve karısı, ardlarında 4 çocuk, 9 torun ve 10 büyük torun bıraktılar.[5][11] Juran 98 yaşında başladığı % 37 oranında bitmiş bir kitap bıraktı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Juran aşağıdakileri en etkili eserleri olarak belirtmiştir:[4]:261-275

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

altı sürümde sonunda basıldı: 2nd edition, 1962 4 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 3rd edition, 1974 4 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 4th edition, 1988 4 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 5th edition, 1999 4 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 6th edition, 2010

Yayınlanmış makaleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Japoncada yayınlananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Planning and Practices in Quality Control, Japanese Union of Scientists and Engineers, 1956 
  • a collection of Juran's 1954 lectures[4]:260
  • Lectures in Quality Control, 1956[kaynak belirtilmeli]
  • Lectures in General Management, 1960[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Phillips-Donaldson, Debbie (Mayıs 2004), "100 Years Of Juran", Quality Progress, Milwaukee, Wisconsin: Amerikan kalite topluluğu, 37 (5), ss. 25-39, 17 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Haziran 2008 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2010. 
  3. ^ a b Öztürk, A., (2009), Kalite yönetimi ve planlaması, Ekin Yayınevi, Bursa, ISBN 978-9944-141-79-6, s.3
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Juran, Joseph M. (2004), Architect of Quality: The Autobiography of Dr. Joseph M. Juran (1 bas.), New York: McGraw-Hill, ISBN 978-0-07-142610-7, OCLC 52877405 
  5. ^ a b Bunkley, Nick (3 Mart 2008), "Joseph Juran, 103, Pioneer in Quality Control, Dies", New York Times, 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Haziran 2008 
  6. ^ Paul H. Selden (1997), Sales Process Engineering: A Personal Workshop, Milwaukee, WI: ASQ Quality Press, ss. xxi-xxii 
  7. ^ Bergman & Klefsjö (2007), Kvalitet från behov till användning, Studentlitteratur, 978-91-44-04416-3
  8. ^ "The QC Circle Phenomenon", Industrial Quality Control, Buffalo, New York: Society of Quality Control Engineers, Ocak 1967 
  9. ^ Öztürk, A., (2009), Kalite yönetimi ve planlaması, Ekin Yayınevi, Bursa, ISBN 978-9944-141-79-6, s.2.
  10. ^ "ASQ: About: Joseph M. Juran | ASQ". asq.org. 8 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2019. 
  11. ^ "Joseph Juran, pioneer of quality control, dies at age 103", International Herald Tribune, 1 Mart 2008, 14 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 5 Nisan 2008 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]