Jokpyeon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jokpyeon
BölgesiKore
TürüEt jölesi
Ana malzemelerİnek paçası

Jokpyeon (Korece족편) Kore mutfağı'nda bulunan; inek paçası (ana malzeme) ve diğer kollajen içerikli inek başı, derisi, kuyruğu ve domuz başı gibi bölgelerin uzun süre suda kaynatılmasıyla hazırlanan bir yemektir.[1] İsim büyük ölçüde ineğin paçalarına dayanıyor, bu da jok (Korece, Türkçeayak) ve pyeon'dan (Korece, tteok) oluşan adını açıklıyor.[2] Jokpyeon bazen benzer görünüm ve özelliklerden dolayı tahıl nişastasından yapılan bir Kore jöle kategorisi olan muk olarak sınıflandırılır.

Hazırlanış[değiştir | kaynağı değiştir]

İnek başı, deri, kuyruk ve domuz başı gibi ince parçalanmış inek paçaları ve yüksek kolajen içerikli diğer bölgeler suda uzun süre kaynatılır. Bölgeler, uzun süre kaynarken, eriyen ve soğuduğunda katılaşan kolajen ile birlikte gelen büyük miktarda tendon içerir. Bazen yemeğe daha fazla doku kazandırmak ve lezzeti arttırmak için dana ön sapı veya sülün eti eklenir, bu durumda bu etler bir veya iki saat sonra çıkarılır ve daha sonra kullanılmak üzere ayrılır. Et ve kıkırdakla birlikte ancak kemikler olmadan haşlanmış sıvı bir kaba dökülür, ön sap veya sülün eti ile karıştırılır, ince kaya işkembe şeritleri, yumurta garnitürü ve acı biber ile süslenir ve soğumaya bırakılır. Ardından katılaşmış jokpyeon dilimlenir ve cho-ganjang (sirke ile karıştırılmış soya sosu) gibi bir sos veya saeu-jeot (tuzlu karides) ile servis edilir.[3]

Çeşitler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jokjanggwa (족장 과) - soya sosu ile renklendirilmiş ve haşlanmış yumurta ile hazırlanmış jokpyeon çeşidi.[4]
  • Yongbong-jokpyeon (용봉 족편) - inek paçaları ve sülün eti ile yapılan jokpyeon çeşidi.[5] (Sülün eti yerine tavuk eti kullanılabilir).

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "::Welcome to Food in Korea::". www.foodinkorea.org. 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  2. ^ ""jokpyeon" 족편". Ulusal Kore Dili Enstitüsü. 29 Nisan 2017. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ al, Robert Koehler et (23 Mayıs 2015). Traditional Food: A Taste of Korean Life (İngilizce). Seoul Selection. ISBN 978-1-62412-036-7. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  4. ^ "족편". www.doopedia.co.kr (Korece). 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  5. ^ ""yongbong-jokpyeon" 용봉족편". Ulusal Kore Dili Enstitüsü. 29 Nisan 2017. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. [ölü/kırık bağlantı]