John Kramer (karakter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
John Kramer
İlk görünümTestere (2004)
Son görünümTestere X (2023)
YaratanJames Wan
Leigh Whannell
CanlandıranTobin Bell
Bilgileri
Takma ad(lar)ıJigsaw
CinsiyetErkek
MeslekMühendis
Evlilik(ler)Jill Tuck
ÇocuklarGideon Kramer

John Kramer, Testere serisinde Tobin Bell tarafından canlandırılan kurgusal bir karakterdir.[1]

Kurbanlarını, cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı veya yoluyla kendilerinin veya başkalarının hayatlarını mahvederek yaşama duydukları küçümseme nedeniyle, kendisinin tasarladığı ve "oyunlar" olarak adlandırdığı tuzaklara sokan bir seri katil olarak tasvir edilir. Bu şekilde, frontal lob kanseri tarafından kınanan hayattan zevk almanın önemini anlamalarını sağlamaya çalışır. Kurbanları daha sonra onlara dayattığı testi geçme ya da ölme seçeneğine sahiptir. Adı, testlerini geçmemiş olanların vücudundan bir bulmaca parçası şeklinde bir deri parçası alması gerçeğinden geliyor. Daha sonra hikâyenin ana kötü adamını somutlaştırır.

Kurbanlarından birinin ellerinde ölümünden sonra, gölgesi, tuzaklarından kurtulan ve davasına dönüşen eski tebaaları olan çıraklarıyla dolaşmaya devam ediyor.

İnşaat mühendisi olarak geçirdiği eski yaşamı, oğlu Gideon'un karısının saldırısından sonra rahimde ölmesi, kanserinin ortaya çıkması ve oyunlarının hayata geçirilmesi, çırakları aracılığıyla ölümünden sonra da çalışmalarının devamını sağlaması, filmin ortak konusudur.

Franchise'ın başarısı ve filmlerin her birinde her yerde bulunması, onu korku sinemasındaki en ünlü ve popüler kötü adamlardan biri haline getirdi.[2]

Kurgusal Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

John Kramer, profesyonel kariyeri boyunca, uyuşturucu bağımlıları için bir kliniğin müdürü Jill Tuck ile evli olan parlak bir inşaat mühendisidir. Ellili yaşlarına yaklaşırken, her şey ona gülümsüyor gibi görünüyor. Karısı birçok girişimden sonra nihayet hamile kalmayı başarıyor ve hem avukatı hem de arkadaşı Art Blank ile birlikte, eski bir et paketleme tesisini sosyal konutlara dönüştürmek için büyük bir proje yürütmeye başlıyor. Ayrıca, Jill'in kliniğindeki bir bağış toplama büfesi sırasında kendisini ve Jill'i kapsayan sigorta şirketi Umbrella'nın CEO'su William Easton ile tanışır.

Ancak birkaç hafta içinde dünyası çöker: Jill, yakıt ikmali için kliniğinde düzenli olarak çalışan Cecil Adams'ın istemsiz bir jesti nedeniyle çocuklarını kaybeder. Kısa bir süre sonra, yeğeni belirli bir Mitch'ten hatalı frenli bir motosiklet satın aldıktan sonra bir araba kazasında öldü ve daha sonra onkoloğu Dr. Lawrence Gordon'dan frontal lob kanseri olduğunu öğrendi. Kanserinin daha önce tespit edildiği, ancak Irak savaşı sırasında işkence gören eski bir savaş doktoru olan stajyer Logan Nelson'ın dikkatsizliği nedeniyle geç teşhis edildiği ve röntgenini sağlıklı bir hastanınkiyle değiştirdiği ortaya çıktı. O sırada hâlâ tedavi edilebilen tümör şimdi ameliyat edilemez. Hayal kırıklığına uğramış, arabasıyla kendini uçurumdan atarak intihar etmeye çalışır ancak mucizevi bir şekilde hayatta kalır. Tam da bu sırada hayatının geri kalanını insan doğasını ve yaşama isteğini test etmeye adamaya karar verir. Kısa bir süre sonra Blank'a Gideon projesinden vazgeçtiğini söyler.

Norveç'te kanseri için deneysel bir tedavinin varlığını ve durumunun onu gelecekteki klinik araştırmalar için mükemmel bir aday haline getirdiğini öğrenerek, durumunu William Easton'a şahsen açıklamaya karar verir, tedavi için sigorta başvuruları reddedilmiştir. Şaşkınlık içinde William, raporlarına rağmen, bu tedavinin tümörünün kötü huylu doğası nedeniyle başarısızlığa mahkum olduğunu savunarak reddeder. İğrenen John, William'a şefkat eksikliğinin bir gün geri tepebileceğini söylerken ofisinden ayrılır.

Şimdi, ondan fayda sağlamayanlar veya cezalandırılmamış suçlardan suçlu olanlar için yaşamın önemini anlamak isteyerek, tuzaklarının eskizlerini çizmeye başlar. İlk kemoterapisi sırasında, komşuları Matthew ve Anna'dan manevi destek alır, ancak tartışmalarını oturma odasının penceresinden düzenli olarak izler. Bir gece, Anna'nın ağlayan bebeğine susmasını emreden çığlıklarını duyar. Kısa bir süre sonra, bebek birkaç saat geçmeden aniden ağlamayı bırakır, Matthew polis tarafından şok içinde götürülür. Odasına dönen Anna, uyuyan bebeği ölmüş bulur. Ancak John, gerçeğin oldukça farklı olduğunu ve Anna'nın aşırı öfkesinin sonuçlarını gizlemek için ev kazasını düzenlediğini anlıyor. Çocuğunu öldürdüğü için suçluluk duyan Matthew, intihar eder.

İlk tuzaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa bir süre sonra John, Cecil'i ilk kurbanı yapar. Böylece, kanından arınmak istemiyorsa, bağlı olduğu sandalyeden kurtulmak için kafasını bıçak bıçaklarına yeterince sert bastırması gereken bir test tasarlar. Çin Zodyak Domuz Yılı için bir parti sırasında sokaktaki bağımlıyı, kalabalığa karışmak için kloroforma batırılmış bir maske kullanarak kaçırır, kendisi de bir domuz maskesi takar. Çektiği çileyi atlatmış olmasına rağmen, herhangi bir ders almak şöyle dursun, Cecil misilleme olarak John'u öldürmeye çalışır, ancak dikenli tellere düşer ve mücadele etmeye çalışırken öfkeyle ölür. John'un Cecil'in ölümüyle ilgili sorumluluğuyla yüzleştikten sonra yaşadığı öfke nöbetinden sonra, o ve Jill boşanır, birbirlerine karşı hala sahip oldukları duygulara rağmen, John yeni hayatının Jill'e getirebileceği riskleri bilir.

Bu nedenle, kurbanlarıyla risk almadan iletişim kurmak için, video kasetlerine kaydettiği oğlu için yarattığı şeyin etkisiyle bir ventrilokist bebek kullanır. Birkaç kişiyle ilk gerçek oyunu, Jill'in ailesine ait eski domuz çiftliğinde kurar. Anna, Mitch ve Dr. Nelson'ı beş katılımcı arasına yerleştirir. Ancak, her insanın açmak için kapısının dairesel testerelerinde kendini hafifçe kesmesi gereken ilk test, planlandığı gibi gitmez. Nelson, çok güçlü anestezisi nedeniyle, zamanında uyanmaz ve fedakarlığını fark etmediği için ceza olarak kapısının dairesel testerelerine bastırılmaya başlar. Diğer dördü bir sonraki adımı atmayı başardıklarında ve kapıları arkalarından kapandığında, John odadaki gizli bir kapıdan çıkar ve onu seçtiği aynı nedenden dolayı ölmesine izin veremeyeceğini fark ederek Nelson'ı serbest bırakır fakat dikkatsiz bir hata yapmış olur. Oyun diğer tüm katılımcıların ölümüyle sona ererken John, Nelson'ı iyileştirir ve iyileşmesine izin verir.

Minnettar olan Nelson, John'a, savaşta yaşadığı işkenceden hala mevcut olan travma sonrası strese rağmen, ünlü ters çevrilmiş ayı tuzağı da dahil olmak üzere tuzaklarının yaratılmasında yardımcı olur ve bunu ölülerin intikamını almak ve onlar adına konuşmak için bir fırsat olarak görür. Ancak bir süre sonra John ile olan işbirliğini sonlandıracak gibi görünüyordur.

Testere yardımı[değiştir | kaynağı değiştir]

John'un tuzakları ve kurbanları yavaş yavaş birikir. Bu polisin ve basının dikkatini çeker, özellikle de her kurbanın John'a göre eksik oldukları şeyi sembolize eden, etten kesilmiş bir bulmaca parçasıyla keşfedilmesi gerçeğiyle. Bu hayatta kalma içgüdüsüdür. Soruşturmadan sorumlu gazeteciler ve müfettişler tarafından John'a Jigsaw lakabı takıldı. Constables David Tapp ve Mark Hoffman da dahil olmak üzere John, bu müfettişleri uzaktan gözlemliyordu. İkincisinin alkolik olduğunu ve kız kardeşi Angelina'nın beş yıl önce erkek arkadaşı Seth Baxter tarafından öldürülmesinden bu yana acımasız davranışlarda bulunduğunu keşfeder. Seth ayrıca yirmi beş yıl hapis cezasına çarptırılırken usule ilişkin usulsüzlükler nedeniyle serbest bırakıldı. Hoffman daha sonra Jigsaw davasındaki bilgisini, Seth'i öldürerek ve cinayetini bir tuzak gibi göstererek kız kardeşinin intikamını almak için kullanır; böylece Seth kendisinden isteneni yapsa bile ölümü kaçınılmazdır. Bunu keşfeden John, Hoffman'ı yakalar ve rehabilitasyon yöntemini gözlemlemeyi ya da Seth'in ölümünden sorumlu olduğunu ortaya çıkaracağını bilerek onu tutuklamayı teklif ederken, ölürse sahip olduğu kanıtların ortaya çıkacağını söyler. Tereddüt ettikten sonra, Hoffman kabul eder ve tüm cinayetlerinde ona yardım eden ilk gerçek çırağı olur.

John, Dr. Gordon'un meşale kalemini sahnelerinden birinde bırakır, yakında zina işleri ve hastalarıyla olan küçümsemesi için onu test etmeyi amaçlar, Hoffman'dan Tapp'ı ondan şüphelenmeye zorlamasını ister. Aynı zamanda, kendine zarar veren genç bir uyuşturucu bağımlısı olan Amanda Young, çektiği çileden kurtulur ve Nelson ile yaratılan ters ayı tuzağından başka bir şey olmayan bir yapboz tuzağından kurtulan ilk kişi olur. Araştırmacılara, çerçevelenmenin hayatını tekrar yoluna sokmasına izin verdiğini söyledi. Hoffman tarafından bundan haberdar edilen John, Amanda'ya kendini gösterir ve ikinci çırağı olacak kadar ona bir baba figürü olur. Bu durum Hoffman ve Amanda arasında gerginliğe yol açmadan olmaz. Ayrıca polisin kurbanlarının acılarından zevk alma eğilimine de dikkat çekiyor.

Bir akşam, Jeff adında bir adamı test etmek için stüdyosuna dönerken, John, son cinayetlerinden birinin kasetinde görünen manzara sayesinde saklanma yerini bulan Tapp ve takım arkadaşı Sing tarafından durdurulur. Tapp'ı ciddi şekilde yaraladıktan sonra yüzünü göstermeden kaçmayı başarır, ancak Sing bir güvenlik tuzağı tarafından öldürülür.

Birkaç hafta sonra John, Amanda'nın yardımıyla Dr. Gordon için planlanan oyunu kurar. Yanında Adam adında, karanlık insanlar için gölgede yaşayan ve Tapp'ın Gordon'u takip etmesi için polisten kovulmasından bu yana para ödediği bir fotoğrafçı getiriyor. Kullanılmayan bir banyonun karşı köşelerine zincirlenmiş olan Adam odayı terk etmek zorunda kalırken, Gordon odada terk edilmiş olarak ölmek istemiyorsa ve ailesi öldürülmek istemiyorsa sabah 6'dan önce onu öldürmek zorundadır. Bunun için John, Gordon'un çalıştığı hastanede bakıcı olan Zepp Hindle'ı yakaladı ve zehirledi. Zepp, Gordon'un karısını ve kızını yakalamak ve Gordon başarısız olursa onları vurmakla görevlendirilir. John, oyuna her zamankinden daha yakından tanık olmaya karar verir: banyonun ortasında bir ceset gibi davranır. Gordon başarısız olsa da, ailesi serbest kalır ve Gordon'un suçluluğuna hala ikna olmuş olan evlerinde casusluk yapan Tapp tarafından kurtarılır. Tapp, Gordon'u vurmak için tuvalete giderken Zepp ile kovalamaca sırasında öldürülür. Sonunda, kendisi kısa bir süre önce ölümünü taklit eden Adem tarafından öldürülür. Ayağını kesen Gordon sürünerek odadan çıkarken, John kendini Adem'e gösterirken, Adam Zepp'in ceplerinde Zepp'in de bir kurban olduğunu öğreten bir kaset bulmuştu.

"Çoğu insanın hayatta olduğunu kabul etmiyor ... ama sen değilsin, artık değil. Oyun bitti. »

— John, Adam'ı banyoya kilitlemeden önce,

John, Adam'ı karanlıkta bıraktıktan sonra banyoya kilitler ve kütüğünü sıcak bir boruyla koterize eden Gordon'u biraz daha yakalar. Hayatta kaldığı için onu tebrik ederek, onu tedavi eder ve onun için bir protez yaratır. Gordon da John'un suç ortağı, Hoffman ve Amanda'dan gizlenmiş bir suç ortağı olur ve yapamayacağı ameliyatları gerçekleştirir. Diğer insanlar, takip eden tuzaklardan kurtulmaya başlarlar, ancak özellikle Bobby Dagen, olmadığı zaman bir tuzaktan kurtulduğunu iddia ederek ortaya çıkarlar. Yanlış deneyimini anlatan en çok satanların satışlarıyla hızla ün ve servet kazandı. Bir imza oturumu sırasında John onunla tanışır ve sırrını bildiğini açıkça belirtmesine izin verir.

Kimliğinin İfşası ve Tutuklanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Gordon'un katkılarından biri, Hoffman'ın meslektaşı Teğmen Eric Matthews'un muhbiri olan Michael Marks'ın tuzağı için yapıldı ve John, delilleri tahrif ederek yolsuzluğu nedeniyle test etmek istiyor. Onu test etmek için, oğlu Daniel'i, Amanda da dahil olmak üzere kendi suçundan mahkum edilen yedi kişiyle zehirli bir gazın yayıldığı bir eve yerleştirir. Daniel, talihsizlik içindeki altı gerçek arkadaşı ölürken hayatta kalmayı başarır ve Amanda tarafından John'un inine geri getirilir. Oyun kameralar tarafından kaydedildikten sonra, Matthews testi kuruldu.

John, Michael Marks'ın cinayet mahallinde polisin onu bulmasına izin veren bir ipucu bıraktı. Matthews'u Daniel'in oyununun kayıtlarının yayınlandığı monitörlere yönlendirir, ancak görüntülerin canlı olarak çekilmediğini söylemez. Oğlunu tekrar görmek için John, Matthews'a bir test önerir: onu dinleyin. Konuşmaları sırasında John, oğluyla olan ilişkisindeki çelişkileri ve hatalarıyla yüzleşirken, onu yıkıcı davranışlarından kurtarmak istediğini iddia eder. Matthews sonunda sabrını kaybeder ve yalnız gitmeleri şartıyla onu oyunun gerçekleştiği eve götürmeyi kabul eden yaşlı adamı döver. Matthews onunla birlikte kaçmayı başarır, ancak eve döndüğünde, meslektaşları Daniel'in katilin ininde bir kasada olduğunu keşfederken, Amanda tarafından evin altındaki kullanılmayan banyoda kilitlenir ve zincirlenir: Beklemek için sabrı olsaydı, Matthews'un ödülüydü.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Altı ay geçer ve artık kendisinin ve Amanda'nın kimliğini bilen polis, Matthews'u kaçırırken onu avlar. John'un daha önce rehabilite etmesi gereken eski et paketleme tesisinde saklanıyorlardır. Kanseri son aşamasına giriyor ve ölümünün yakın olduğunu biliyordu. Sürekli yatalaktır. Amanda ve Hoffman'ın tuzakları kurmasına izin vermek zorundadır. Amanda, akıl hocasının kurallarına uymak şöyle dursun, tuzakları sabote ederek katılımcıları için kazanılamaz hale getirir. Daha sonra, iki tarafta gerçekleşecek olan son bir oyun sırasında, birine hayat verme isteğini test etmeye karar verir. Bir tarafta Çavuş Rigg'inki, herkesi kurtarma takıntısıyla savaşmayı öğretmek ve karısı Lynn, Gordon'un John'a ve kocasına önerdiği bir iş arkadaşı olan Denlon çiftininkiyle savaşmayı öğretmek için. Jeff, oğulları Dylan'ın bir araba kazasında ölümünden bu yana intikam almayı kafasına koymuştur. Çift, kızlarını ve son çocukları Corbett'i ihmal eder.

Oyun başlamadan kısa bir süre önce Jill, John'u ziyaret eder ve durması için yalvarır. İkincisi ona zamanında ne yapacağını bileceği bir anahtar verir. Amanda, Lynn Denlon'u kendisine getirmeden önce, Hoffman'a ölümünden sonra Amanda ile bir oyun düzenlemesini emanet eder. Kendinden emin olan Hoffman, Amanda'nın gizli bir kapıdan ayrılmadan önce testinde başarısız olacağını iddia eder. Matthews, Art Blank ve Rigg'in öldüğü kanlı bir akşamın sonunda Amanda, John'un koyduğu kurallara aykırı olarak karısını vurduktan sonra Jeff tarafından öldürülür. John, Jeff'e akşam boyunca yaptıklarından dolayı onu koruyarak intikamını unutmanın bir yolunu sunar. Buna cevaben, Jeff boğazını dairesel bir testere ile keser ve hayatı John'unkine bağlı olan karısını kınar.

Testere Efsanesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cesedi dakikalar sonra, başlangıçta Rigg'i takip eden ancak sonunda Jeff'i bilmeden takip eden FBI ajanı Peter Strahm tarafından keşfedilir. İkincisi de Strahm tarafından oyuna sokmaya çalıştığında vurulacaktır. Polis tarafından kurtarıldıktan sonra, cesedi daha sonra ironik bir şekilde tüm kurbanlarına otopsi yapan Dr. Heffner tarafından otopsi yapıldı. Hoffman'a balmumu bulaştırdığı ve ölümünden kısa bir süre önce yuttuğu ve midesinde, ölümünün çalışmalarını durdurmayacağını iddia ettiği bir kaset bulunur.

Hoffman, William Easton'un yanı sıra bir kundaklama saldırısından sorumlu beş kişiyle ilgili olarak John'a söz verilen oyunu art arda düzenler. İkincisi için, Jill'den çeşitli katılımcıların kimliklerini kurtarır. John gerçekten de bu unsurları Jill'e miras olarak bıraktığı kutuya koymuştu. Hoffman'ın haberi olmadan, John Jill'e son bir görev verdi. Onu test etmek, böylece test edilen insanların acılarından zevk almayı bırakacaktı.

Bu arada Jill, gazeteci Pamela Jenkins'ten John'un ölüm mahallinde bulunan bir mektupla Gideon'un ölümüyle ilgili gerçeği öğrenir. Amanda oradaydı ve Cecil onun isteği üzerine kliniği soymuş ve trajediden kısmen onu sorumlu tutmuştu. Amanda'ya yazılan mektup, John'un öğrenmesini istemiyorsa Lynn Denlon'u öldürmesini emreder. Jill, Hoffman'ın el yazısını kabul ediyor ve Amanda'nın sınavında başarısız olmasıyla ilgili huzurunu açıklıyor. Öfkeli, Hoffman'ı ters çevrilmiş bir ayı tuzağı ile test etmek yerine, onu bağlar ve cihazı çıkaramayacak şekilde kilitler. Hoffman yine de kendini kurtarmayı ve acı verici bir sakatlanma pahasına tuzağı yakalamayı başarır.

John'un dışarıda bıraktığı Bobby Dagen'in oyununu organize ettikten sonra Hoffman, Jill'i polis binasında orijinal ters ayı tuzağıyla öldürerek misilleme yapacak. Ancak kaçamadan önce, John'un Jill'i korumakla görevlendirdiği Gordon da dahil olmak üzere üç kişi tarafından yakalanır:

« [...] Bir isteğim var: Jill'i izle. Ve eğer ona kötü bir şey olursa, derhal benim adıma hareket etmenizi istiyorum.. »

— John'un Lawrence Gordon'a Son İsteği,

Sonuç olarak, Hoffman Gordon tarafından kilitlenir ve kendisinin ayağını kaybettiği banyoda ölüme terk edilir.

Takip eden yıllarda, bazı insanların, özellikle karanlık ağ ağlarında ve forumlarda ona taptığı noktaya kadar ünlü bir figür haline geldi. Eleanor Bonneville gibi bazıları, internette sızdırılan planlardan tuzaklarının kopyalarını yaratacak kadar ileri gidiyor. Genç William Schenk, yıllar sonra çalışma tarzını ve özellikle de bir zamanlar 8. Madde tarafından kendilerine verilen yetkileri kötüye kullanan yozlaşmış polis memurlarına saldırmak için Jigsaw'un kuklasının yanaklarını süsleyen spiralin sembolünü üstlenecek.

Ölümünden on yıl sonra Logan Nelson, bir yandan karısının ölümünden sorumlu kişilerden intikam almak, diğer yandan eski akıl hocasına haraç ödemek için katıldığı oyunu yeniden yaratmaya karar verir.

İlişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni hayatı nedeniyle kendisini ondan izole etmesine rağmen, John, eski karısı Jill Tuck'a karşı büyük bir sevgi ve hassasiyet duyuyor ve ölümünden birkaç dakika önce açık beyin ameliyatını takiben bir halüsinasyon sırasında ona olan sevgisini ilan edecek kadar ileri gidiyor.

Başlangıçta ilk cinayetleri sırasında yalnızdı, kanseri ilerledikçe daha fazla çırak tarafından destekleniyor. Tuzaklarından birinin hayatta kalan tüm kişileri, davasına az ya da çok varsayılan bir şekilde katılırlar ve her biriyle farklı ilişkileri vardır. Böylece Amanda Young için bir baba figürü haline gelir, Amanda Young ölümüne kadar onu izleyecek ve hatta John'un başka birine ilgi duyduğu zaman kıskançlık belirtileri gösterecektir. Ona olan çekiciliği Stockholm sendromuna çok benzer.

Mark Hoffman ve Logan Nelson ile daha çok bir öğretmen ilişkisi var, ancak Irak'taki işkence travmasından sonra kendini yeniden inşa etmesine yardımcı olarak ikincisine daha fazla akıl hocası oldu. Hoffman'a göre, ilişkileri çok daha az yakındır, polis memuru Jigsaw'un öğretilerini not alır ve tuzakları biraz gayretle kurar.

Dr. Gordon ile olan ilişkileri, onu en iyi unsuru olarak belirlemesine rağmen, onkologun oyununu geçtikten sonra, John'un gerçekleştirmesi imkansız olan cerrahi operasyonlar sırasında basit yardıma veya gelecekteki oyunlara katılanlar için önerilere indirgenir.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Görünüm[değiştir | kaynağı değiştir]

John Kramer, ellili yaşlarında, orta boylu ve normal yapılı bir adamdır.. Saçları beyazdır ve kısadan orta uzunluğa kadar değişen uzunluktadır. Kemoterapisi yine de onu birçok kez kelleştiriyor.

Kurbanlarının kaçırılması sırasında, uzun kırmızı ve siyah bir ceket giyer ve kimliğini, Çin Zodyak'ında yeniden doğuşun sembolü olan bir domuz maskesi ile gizler ve bu nedenle kurbanları için umduğu şeyi, aynı zamanda oğlu Gideon'un doğması gereken yılın sembolüdür.

Kişilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Oğlunun ölümünden önce, ortak bir psikolojiye ve sosyalliğe sahip bir adam gibi görünüyor: kliniğini finanse etmek için karısı tarafından düzenlenen akşam yemeklerine katıldı ve bu vesilelerle yeni tanıştığı William Easton ile nazik ilişkiler sürdürdü. Bu tartışma sırasında zaten hayata büyük önem verdiğini de gösteriyor. Karısının düşük yapması ve kanserinin keşfedilmesinin ardından, yavaş yavaş öfkeli ve yanlış antropik hale gelir.

Çoğunlukla sakindir ve sakin bir sesle kendiliğinden konuşur ve tuzaklarının vahşetinin aksine, sadece nadir durumlarda yükseltir. Eski bir inşaat mühendisi olarak, John Kramer son derece parlak bir adamdır. Kurbanlarının, boşluklarının ve üretiminin oyunlarına adanmış tuzakları tamamen tasarlıyor. Ayrıca saklandığı yerin etrafındaki güvenlik tuzaklarını da detaylandırabiliyor. Ayrıca büyük bir beklenti kapasitesine sahiptir: neredeyse her zaman kurbanlarının testleri sırasında sahip olacakları refleksleri tahmin edebilir..

Başkalarını yargılama ve kendisi için doğru ve yanlışa değer verme eğilimi nedeniyle, potansiyel olarak bir Tanrı kompleksinden mustarip gibi görünüyor., özellikle rehabilitasyon haçlı seferini, ölümünden sonra da devam ettirdiğinden emin olduğu bir çalışma olarak tanımlıyor. Ayrıca, yaşama seçiminin test konularına ait olduğuna inanarak kendisini hiçbir şekilde katil olarak görmüyor.. Bu nedenle, kökenini basına ve polise atıfta bulunarak Jigsaw takma adını asla talep etmediğini iddia etmekten çekinmiyor.

Prosedür[değiştir | kaynağı değiştir]

Jigsaw, yüzünü bir hippi domuz maskesinin altına gizleyerek kurbanlarını kaçırır ve onlara güçlü bir anestezi enjekte etmek için sürpriz unsurundan yararlanır. Daha sonra onları tuzağı kurduğu yere getirir.

Mağdur uyandığında, dikkatini çekmek için ses mikrofonuna veya video kasetine kaydedilmiş bir mesaj bulur; videolarda katilin kuklası Billy görünüyor. Her mesaj "Bonjour" formülüyle başlar, ardından ilk ad, bazen şunu ekler: "Bir oyun oynamak istiyorum" (Bir oyun oynamak istiyorum. orijinal versiyonda, Quebec versiyonunda "Je veux faire un jeu" olarak da çevrilmiştir). Daha sonra kurbanın içinde bulunduğu durumu ve ardından onu tuzağa düşürmesine neden olan motivasyonları açıklar. Son olarak, kurbanın tuzaktan nasıl kurtulabileceğini açıklar. Mesajını şöyle bitiriyor: "Yaşa ya da öl. Seçim sizin. (Yaşa ya da öl. Seçiminizi yapın. orijinal versiyonda). Kaydın sonundan itibaren, kurbanın tuzak ona kapanmadan ve onu ölüme mahkum etmeden önce yapması gerekenleri yerine getirmek için sınırlı bir zamanı vardır. Kurban ölürse, sahneyi gözlemleyen Jigsaw, vücuttan, eksik olduğu şeyi temsil etmesi gereken bir bulmaca parçası şeklinde bir deri parçası alır: hayatta kalma içgüdüsü.

Çok az insan Jigsaw'un tuzaklarından kaçabilir, çünkü yaşam karşılığında korkunç fiziksel acı içerirler. Kurban neredeyse her zaman kendini ciddi şekilde mutasyona uğratmak veya hatta uzuvlarından birini feda etmek zorundadır. Sadist olmanın yanı sıra, Jigsaw'un tuzakları çok ayrıntılıdır ve kurbanların reflekslerini öngörerek, onlara karşı çevirmek için. Kanserine rağmen, Jigsaw'un karmaşık mekanizmalar kurmayı ve kurbanlarını sorunsuz bir şekilde tecrit etmeyi başardığı belirtilebilir. Bazen bir çırağın veya başka bir kurbanın yardımına sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Squires, John (2017-03-02). "[Exclusive] We've Got the First 'Saw: Legacy' Plot Details; Tobin Bell Returning!". Bloody Disgusting. Retrieved March 2, 2017.
  2. ^ July 20, Clark Collis; EDT, 2023 at 12:02 PM. "See Tobin Bell's Jigsaw return in 'Saw X,' a prequel set after first film". EW.com (İngilizce). 26 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]