John Churchill, I. Marlborough Dükü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

General John Churchill, I. Marlborough Dükü, I. Mindelheim Prensi, I. Nellenburg Kontu, Kutsal Roma İmparatorluğu Prensi (26 Mayıs 1650 – 16 Haziran 1722 OS), kariyeri beş hükümdarın saltanatını kapsayan bir İngiliz asker ve devlet adamı. Soylu bir aileden gelmektedir. İlk olarak 1670'ler ve 1680'lerin başlarında James, York Dükü altında Stuart Hanedanına hizmet etti ve cesareti ve diplomatik becerisiyle askeri ve siyasi ilerleme kazandı.

Churchill'in 1685'te Monmouth İsyanı'nı yenmedeki rolü James'in tahta geçmesine yardımcı oldu ancak James'in Şanlı Devrim sırasında tahttan indirilmesine yol açan askeri komploda da kilit bir oyuncuydu. III.William tarafından Marlborough Kontu unvanıyla ödüllendirilen Jakobitizmle ilgili ısrarlı suçlamalar görevden alınmasına ve Londra Kulesi'nde geçici olarak hapsedilmesine yol açtı. William, 1701'deki İspanyol Veraset Savaşı'ndan önce onu Güney Hollanda'da (günümüz Belçika'sı) vekili olarak atadı ancak 1702'de Kraliçe Anne'nin katılımına kadar ününü ve servetini güvence altına almadı.

Sarah Jennings ile evlilik ve Anne ile olan ilişkisi Marlborough'nun önce İngiliz kuvvetlerinin kaptan-generalliğine ardından düklüğe yükselmesini sağladı.[1] Alçak Ülkelerdeki Müttefik kuvvetlerinin fiili lideri olarak Blenheim (1704), Ramillies (1706), Oudenarde (1708) ve Malplaquet (1709) zaferleri ile Avrupa'nın en büyük generallerinden biri olarak tarihteki yerini aldı.

Karısının Kraliçe ile fırtınalı ilişkisi ve ardından mahkemeden çıkarılması düşüşünün merkezinde yer aldı. Anne'nin gözünden kaçan ve Tory ile Whig grupları arasında kalan Marlborough görevinde zorlandı ve kendi kendine sürgüne gitti. I. George'un 1714'te İngiliz tahtına çıkması ile talihi döndü ancak 1716'da geçirdiği bir felç aktif kariyerine son verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Burton, I. F. (2023, August 25). John Churchill, 1st duke of Marlborough. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/John-Churchill-1st-duke-of-Marlborough 7 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.