Jakobitizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jacobitism (/ˈækəbˌtɪzəm/ ; Scottish Gaelic , [ʃeːməs̪əxəs̪] ;, İrlandacaSéamusachas ), büyük ölçüde 17. ve 18. yüzyılda yaşanan, Stuart Hanedanı'nı, Britanya tahtına tekrar çıkarmayı destekleyen bir hareketti. Adı, James'in Latince versiyonu olan Jacobus'tan türetilmiştir.

1688 Şanlı Devrimi'nden sonra II. James ve VII sürgüne gittiklerinde İngiltere Parlamentosu onun İngiliz tahtını terk ettiğini söyledi ve tahtı James’in Protestan kızı II. Mary ve kocası III William’a teklif etti. [1] Nisan ayında, İskoç Konvansiyonu James’in Şikayet Makalelerinde listelenen eylemleriyle İskoçya tahtını "kaybettiğine" karar verdi. [2]

Devrim, hükümdar ve halk arasında bir sözleşme ilkesini yarattı; bu ihlal edildiyse, o kaldırılabilir. Jacobitler, hükümdarların Tanrı veya ilahi hak tarafından atandığını ve kaldırılamayacağını ve 1688 sonrası rejimi gayri meşru hale getirdiğini savundu. Bu en tutarlı fark olsa da, Jacobitizm bir fikirler karışımıydı ve birçoğu Stuart'ların kendi fikirlerine karşı çıkıyordu; Örneğin İrlanda'da bu, James'in desteklediği Katolikliğe hoşgörü anlamına geliyordu, aynı zamanda James’in karşı çıktığı İrlanda özerkliği ve 17. yüzyıldan kalma toprak yerleşimlerini kabul etme anlamına geliyordu. 1707 Birlik Yasası ve ilahi hak üzerinde Prens Charles ve İskoç Jacobitler arasındaki çatışmalar 1745’te, onu uygulanabilir bir hareket olmaktan çıkardı.

İrlanda dışında, Jacobitizm batı İskoç Dağlık Bölgesi, Perthshire ve Aberdeenshire ve Kuzey İngiltere'nin batı Lancashire, Northumberland ve County Durham gibi yüksek oranda Katolik olan bölgelerinde en güçlüydü. [3] Sempatizanlar ayrıca Galler'in bazı bölgelerinde, West Midlands ve Güney Batı İngiltere'de de bulundu ve bir dereceye kadar Üç Krallık Savaşları sırasında güçlü bir şekilde Kraliyetçi olan alanlarla örtüşüyor. Hareketin uluslararası bir boyutu vardı; Birçok Avrupalı güç, Jacobite'leri daha büyük çatışmaların bir uzantısı olarak desteklerken, birçok Jacobite sürgün yabancı ordularda görev yaptı.

İrlanda'daki 1689-1691 Williamite Savaşı ve İskoçya'daki 1689 Jacobite ayaklanmasına ek olarak, 1715, 1719 ve 1745'te ciddi isyanlar vardı; 1708 ve 1744'te başarısız Fransız destekli işgal girişimleri; ve birkaç başarısız deneme oldu. 1745 ayaklanması, Hanover monarşisini tehdit etti ve İngiliz birliklerinin Kıta Avrupası'ndan geri çağrılmasını zorunlu kıldı. 1748'de Fransız desteğinin geri çekilmesi, Jakobitizm’i ciddi bir siyasi hareket olarak sona erdirdi.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]