Johann von Tiefen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Johann von Tiefen
Hochmeister
Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Hüküm süresi1477-1489
Önce gelenMartin Truchseß von Wetzhausen
Sonra gelenFrederick, Saksonya dükü
DoğumBilinmiyor
Eski İsviçre Konfederasyonu
Ölüm25 Ağustos 1497
Lemberg, Polonya Krallığı
DefinKönigsberg Katedrali

Johann von Tiefen (ö. 25 Ağustos 1497), 1489'dan 1497'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 35. Büyük Üstadıydı.

Von Tiefen'in doğum tarihi bilinmemektedir, ancak İsviçre'den geldiğine inanılmaktadır. Töton Şövalyeleri'ndeki başlangıcı, Grand Hospitaller Heinrich Reuß von Plauen'in sağ kolu olduğu Elbing'de başlar. 1474'te Memel'in Komtur'u, iki yıl sonra da Büyük Komtur oldu. Birçok Avrupa mahkemesinde çeşitli diplomatik görevlerde Töton Şövalyeleri'ni temsil etmiştir.

Büyük Üstat Martin Truchseß von Wetzhausen döneminde von Tiefen, Töton Şövalyeleri ile Polonya Krallığı arasındaki baskıyı hafifletmeye çalışmıştır. 1480'de Brandenburg Komturu (Frisches Haff) ve Tarikatın Büyük Hastanecisi olmuştur. 25 Haziran 1487'de von Tiefen, Drengfurt'ta Alt Jucha'da bir kilise kurmak için bir tüzük yayınlamıştır.

1489'da Tarikatın Capitulum'u von Tiefen'ı Büyük Üstat olarak adlandırır. Seçildikten hemen sonra Polonya'ya gitmiştir ve 18 Kasım 1489'da Radom'da Polonya Kralı IV. Kazimierz Jagiellon'a vasal olarak gerekli saygıyı sunmuştur.

Polonya ile siyasi durumun çözülmesi, Tarikatın iç işlerine odaklanmasına yardımcı olmuştur. Ancak Warmia Piskoposu Lucas Watzenrode, Büyük Üstadın yanı sıra Polonya Kraliyetinden de bağımsızlık kazanmaya çalışmıştır. Mayıs 1490'da von Tiefen, Watzenrode'a , Groß Stürlack'taki Vaftizci Yahya şapelini kutsamasına ve Schwarzstein'dan bir rahibin ayin yapmasına izin verilmesi için yazılı bir talep göndermiştir.

1492'de Polonya kralı I. John Albert, Töton Şövalyeleri'nin Prusya'dan Podolya'ya taşınmasını önermiş, ancak von Tiefen bu fikre karşı çıkmıştır. Bunun Töton Şövalyeleri'nin egemenliğinin sonu anlamına geleceğini anlamıştır. Kutsal Roma İmparatoru I. Maximilian'a başvurmuş ve plandan vazgeçilmiştir.

I. John Albert'in çağrısı üzerine von Tiefen, Karadeniz kıyısındaki limanları ele geçirmek için Osmanlı İmparatorluğu'na karşı bir haçlı seferi düzenlemek zorunda kalmıştır. 400 şövalyeden oluşan bir ordusu vardı ama içinde hastalık yayılmaya başlamıştır. Büyük Üstat, Dinyester nehri boyunca seyahat ederken dizanteri nedeniyle hastalanmıştır. Bir daha asla iyileşemediği Lemberg'e dönmeye karar vermiştir. Von Tiefen 1497'de ölmüş ve Königsberg Katedrali'ne gömülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]