Martin Truchseß von Wetzhausen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Martin Truchseß von Wetzhausen
Hochmeister
Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Hüküm süresi1477-1489
Önce gelenHeinrich Reffle von Richtenberg
Sonra gelenJohann von Tiefen
Doğum1435
Würzburg Prens-Piskoposluğu
Ölüm3 Ocak 1489
Königsberg, Töton Tarikatı Devleti
DefinKönigsberg Katedrali
Tam adı
Martin Truchseß von Wetzhausen zu Dachsbach
HanedanTruchseß von Wetzhausen
Truchseß von Wetzhausen hanedanının arması

Martin Truchseß von Wetzhausen zu Dachsbach (d. yaklaşık 1435 - ö. 3 Ocak 1489), 1477'den 1489'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 34. Büyük Üstadıydı.

Wetzhausen, daha sonra Frankony'daki Würzburg bölgesinden baronlar olan bir İmparatorluk Şövalyesi ailesinden geliyordu. Ailesinin birkaç üyesi Prusya'ya yerleşti ve Töton Tarikatı içinde önemli görevlerde bulundu. Wetzhausen kariyerinin başlarında Mewe, Strasburg (bugünkü Brodnica) ve Elbing'de bir keşişti.

1462'den itibaren Wetzhausen, Büyük Üstat Ludwig von Erlichshausen'in ve 1476'dan beri Osterode Komtur'unun danışmanı oldu. 4 Ağustos 1477'de Tarikat'ın kapitulumu, bir zamanlar "ehe er welde dem Könige von Polen schweren, er welde ehe in seinem Blutte vortrincken" (Eski Almanca; Polonya Kralı'na saygı yemini etmeden önce, kendi kanında boğulacaktı) Büyük Üstatların 1466 İkinci Toruń Barışı'ndan beri yapmak zorunda kaldıkları şey, sözünü söylemesine rağmen, Wetzhausen'i Büyük Üstat seçti.

Wetzhausen, 1467'de Polonya Kralı IV. Kazimierz Jagiellon'un adaylığını kabul etmemesi üzerine bir anlaşmazlık olarak başlayan Rahipler Savaşı'nda Warmia Piskoposu adayı Nicolaus von Tüngen'i destekledi. 1478'de Macaristan Kralı Matyas Corvinus'tan uluslararası destek aldıktan sonra, ancak Prusya'dan neredeyse hiç destek alamayan Wetzhausen, Polonya'ya karşı askeri bir tavır aldı ve Culm (Chełmno), Strasburg ve Starogard Chełminski'yi ele geçirdi. Kraliyet Prusyası ve Danzig tarafından desteklenen Jan Biały ve Jan Zieleziński komutasındaki Polonya ordusu, Tarikat'ın ordusunu hızla yendi ve Büyük Üstat, 9 Ekim 1479'da Nowe Miasto Korczyn'de Polonya kralına saygılarını sunmak zorunda kaldı.

Daha sonra Wetzhausen, Tarikat içindeki iç politikaya ve sorunlu mali durumuna odaklandı. 1488 yazında Wetzhausen ağır hastalandı ve 1489'un başlarında Königsberg'de öldü. Königsberg Katedrali'ne gömüldü.