Heinrich Reuß von Plauen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Heinrich Reuß von Plauen
Hochmeister
Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Hüküm süresi1469-1470
Önce gelenLudwig von Erlichshausen
Sonra gelenHeinrich Reffle von Richtenberg
Doğumy. 1400
Plauen, Saksonya Elektörlüğü
Ölüm2 Ocak 1470
Königsberg, Töton Tarikatı Devleti
DefinKönigsberg Katedrali
HanedanReuß

Heinrich Reuß von Plauen (ö. 2 Ocak 1470),[1] 1467'den 1470'e kadar hüküm süren 1441'den 1449'a kadar yönettiği Töton Şövalyeleri'nin 32. Büyük Üstadıydı.. Bir önceki Büyük Üstat Ludwig von Erlichshausen'in yeğeni ve 27. Büyük Üstat Heinrich von Plauen'in uzak akrabasıydı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Reuß Plauen, Saksonya'dan, Plauen'deki Reuss ailesinden geliyordu. Bu arada, aile her erkek çocuğuna Heinrich (Henry) adını vermişti. Daha önce, Büyük Heinrich Reuss von Plauen ve Genç Heinrich Reuss von Plauen kardeşler On Üç Yıl Savaşı'nda görev yapmışlardı.

Reuß Plauen genç yaşta Töton Tarikatı'na katıldı. Önce Almanya'daki bir bir manastırda kardeşti. Reuß Plauen, Dirschau'nun (Tczew) Vogt'u olduğunda 1420'lerde Prusya'ya taşındı. 1433'te Balga Komtur'u ve 1440'ta Natangiya'nın Vogt'u oldu. 1441'den itibaren Reuß Plauen, Groß Hospitaller ve Elbing (Elbląg) Komtur'u pozisyonlarını elinde tuttu. Büyük Üstat Erlichshausen'in yeğeni olduğu için Tarikat içindeki etkisi artıyor ve rütbeler arasında hızla ilerliyordu. On Üç Yıl Savaşları sırasında Tarikat ordusunun kontrolünü eline aldı ve Chojnice Muharebesi'nde Polonya ordusunu yok etmesiyle ününe ün kattı. 1466'da İkinci Toruń Barışı'ndan sonra Reuß von Plauen, Preußisch Holland'ın (Pasłęk) Komtur'u oldu.

Amcası Büyük Üstat Ludwig von Erlichshausen'in 1467'deki ölümünden sonra Reuß Plauen, Büyük Üstat seçilmeden Töton Tarikatı'nın kontrolünü üstlendi. Mohrungen'e yerleşti ve Polonya Kralı IV. Kazimierz Jagiellon'un daha sonraki hamlelerini bekledi ve Tarikat'ın kapitulum toplantısını onu de jure seçmeye çağırmaktan çekindi. IV. Kazimierz'in baskısıyla nihayet kapitulumu 1469'da başkenti Königsberg'e çağırdı. Karar oybirliğiyle alındığından ve Reuß Plauen 17 Ekim 1469'da Töton Tarikatı'nın 32. Büyük Üstadı[2] ilan edildiğinden bu sadece bir formaliteydi.

Reuß Plauen, IV. Kazimierz'e saygılarını sunduğu sejm'e katılmak için Piotrków Trybunalski'ye gitti. Prusya'ya dönerken inme geçirdi ve felç oldu, bu da daha fazla seyahat etmesini imkansız hale getirdi. Reuß von Plauen, 2 Ocak 1470'te Mohrungen'de öldü ve naaşı Königsberg Katedrali'ne gömüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Joseph Meyer (1875). Meyers Konversations-Lexikon: eine Encyklopädie des allgemeinen Wissens (Almanca). Bibliographisches Institut. s. 233. 
  2. ^ Max Pollux Toeppen (1853). Geschichte der preussischen Historiographie. ss. 274. 
  • Friedrich Borchert: "Die Hochmeister des Deutschen Ordens in Preußen." İçinde: Preußische Allgemeine Zeitung, 6 Ekim 2001.