Dipodidae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Jerboa sayfasından yönlendirildi)
Dipodidae
Yaşadığı dönem aralığı: 15,97-0 myö
Orta Miyosen-Günümüz 
"Allactaga tetradactyla"
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
Üst familya: Dipodoidea
Familya: Dipodidae
Fischer de Waldheim, 1817

Dipodidae, Dipodoidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.[1] Ortalama yaşam süresi yaklaşık 6 yıldır.[2] Kovalandığında hızı 24 km/sa (15 mph) çıkabilir.[3]

Küçük ön ayaklar yer değiştirmek için kullanılmaz. Genelde Asya cırboğalarının arka ayaklarında 5 parmak bulunur, Afrika cırboğalarında ise parmak sayısı 3 adettir. Kulaklarının şekli türlere göre değişkenlik gösterir. Cırboğa'nın tüyleri uzun, yumuşak ve ipeksidir. Beslenmesi büyük değişkenlik gösterir; bazıları yalnızca tohum, böcek ve bitki yerken diğerleri her türlü besini yerler. Cırboğaların enerjilerinin kaynağı bitkilerdir.

Bazı türleri Orta Asya'da kukumav'lar (Athene noctua) tarafından avlanmaktadır. Cırboğaların ortalama yaşam süresi yaklaşık 6 yıldır.[4]

Taksonomi ve sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha önceden Zapodinae ve Sicistinae alt familyalarının da dahil edildiği sınıflandırmanın parafiletik olduğu düşünülmekteydi. Yapılan filogenetik analizler sonucunda bu alt familyalar Zapodidae ve Sminthidae olarak ayrılarak kendi familyaları altında sınıflandırıldı ve Dipodidae familyasında yalnıza cırboğa türleri kalarak monofiletik bir grup hâline geldi.

Türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cırboğa iskeleti

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2022. 
  2. ^ Swanson, Nicole (2007). Yahnke, Chris, ed. "Euchoreutes naso" 3 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Burton, Maurice; Burton, Robert (1970). The International Wildlife Encyclopedia. Marshall Cavendish. s. 1323. ISBN 978-0-7614-7266-7. 3 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2022. 
  4. ^ Swanson, Nicole (2007). Yahnke, Chris, ed. "Euchoreutes naso" 3 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Animal Diversity Web. Retrieved 4 January 2012.