Itter Kalesi Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Itter Kalesi Muharebesi

Itter Kalesi, 1979
Tarih5 Mayıs 1945
Bölge
Itter Kalesi, Tirol
Sonuç Alman-Amerikan-Avusturya zaferi
Taraflar
Amerika Birleşik Devletleri A.B.D. Ordusu
Nazi Almanyası Wehrmacht
Avusturya Avusturya Direnişi
Waffen-SS
Waffen-SS
Komutanlar ve liderler
Amerika Birleşik Devletleri John Lee
Amerika Birleşik Devletleri Harry Basse
Nazi Almanyası Josef Gangl  (ölü)
Kurt-Siegfried Schrader
Georg Bochmann  Teslim
Çatışan birlikler
Amerika Birleşik Devletleri 12. Zırhlı Bölüğü
Amerika Birleşik Devletleri 142. Piyade Alayı
17. Waffen-SS Panzergrenadier Tümeni Götz von Berlichingen
Güçler
36 Personel
4 Tank
150 — 200 Personel
3 FlaK Silahı
Kayıplar
1 Ölü
4 Yaralı
1 Tank
Sayısı bilinmeyen ölü ve yaralı
100 Esir

Itter Kalesi Muharebesi, 5 Mayıs 1945'te, Avusturya'nın Kuzey Tirol bölgesindeki Itter köyünde, II. Dünya Savaşı II. Dünya Savaşı'nda Avrupa Cephesinin son günlerinde yapıldı.

Teğmen John C. "Jack" Lee Jr. liderliğindeki ABD XXI Kolordusu'nun 12. Zırhlı Tümeni'nin 23. Tank Taburu'nun birlikleri, Binbaşı Josef "Sepp" Gangl, SS- Hauptsturmführer Kurt-Siegfried Schrader liderliğindeki bir dizi Wehrmacht askeri ve kısa süre önce serbest bırakılan Fransız savaş esirleri Itter Kalesi'ni, XXI Kolordu'nun 36. Tümeninin Amerikan 142. Piyade Alayı'ndan gelen yardım gelene kadar SS Panzergrenadier Tümeninin saldırı gücüne karşı savundu .

Fransız mahkumlar arasında eski başbakanlar, generaller, tenis yıldızı Jean Borotra ve Charles de Gaulle'ün kız kardeşi de vardı. Savaş, Amerikalılar ve Almanların yan yana savaştığı bilinen iki zamandan biri, diğeri Kovboy Operasyonu ve Waffen-SS'nin aktif bir üyesinin Müttefikler tarafında savaştığı bilinen tek savaştı Popüler kaynaklar bunu İkinci Dünya Savaşı'nın en tuhaf savaşı olarak adlandırıyor.[1]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Itter Kalesi, Avusturya'daki Itter köyünün yakınındaki bir tepenin üzerinde küçük bir kaledir[1] 1938 Anschluss'tan sonra, Alman hükümeti kaleyi 1940 sonlarında sahibi Franz Grüner'den resmi olarak kiraladı.[1]

Kale, 7 Şubat 1943'te Heinrich Himmler'in emriyle SS Korgeneral Oswald Pohl tarafından Grüner'den ele geçirildi. Kalenin hapishaneye dönüştürülmesi 25 Nisan 1943'te tamamlandı ve tesis, Dachau toplama kampının idaresine verildi.[1]

Hapishane, Reich için değerli olan yüksek profilli Fransız mahkumları barındıracak şekilde kuruldu.[1][2] Önemli mahkumlar arasında tenisçi Jean Borotra,[1] eski başbakanlar Édouard Daladier[1] ve Paul Reynaud,[1] eski başkomutan Maxime Weygand[1] ve Maurice Gamelin,[1] Charles de Gaulle'ün büyüğü yer alıyordu. kız kardeş Marie-Agnès Cailliau,[1] sağcı lider ve gizli Fransız direniş üyesi François de La Rocque,[1] ve sendika lideri Léon Jouhaux[1] Kalede, VIP mahkumların yanı sıra, bakım ve diğer basit işler için kullanılan, Dachau'dan ayrılmış bir dizi Doğu Avrupalı mahkum da bulunuyordu.[1]

Bu arada Fransız mahkumlar, Itter'de yaralarının iyileşmesi sırasında arkadaş oldukları ve orada yaşayan SS subayı Kurt-Siegfried Schrader'den savunmalarının sorumluluğunu üstlenmesini istediler.[3] Lee kaleye vardığında mahkumlar kurtarma ekibini sıcak bir şekilde karşıladılar ancak kalenin küçük olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradılar.[1] Lee, komutası altındaki adamları kalenin etrafındaki savunma pozisyonlarına yerleştirdi ve Sherman tankı Besotten Jenny'yi ana girişe yerleştirdi.

Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Takviye kuvvetlerinin gelişinden kısa bir süre sonra, kasabanın yakınındaki bazı tepeleri işgal eden Georg Bochmann liderliğindeki 100-150[1] Waffen-SS askerinden oluşan bir kuvvet, bir saldırı başlatmaya karar verdi.[4] Lee, Fransız mahkumlara saklanmalarını emretmişti ama onlar dışarıda kaldılar ve Amerikalı ve Wehrmacht askerleriyle birlikte savaştılar[1] Gece boyunca savunmacılar, güçlerini değerlendirmek ve kalenin zayıf yönlerini araştırmak için gönderilen bir keşif gücü tarafından rahatsız edildi. Ana saldırı başlamadan önce Gangl, Wörgl'deki Avusturya direniş lideri Alois Mayr'a telefon edip takviye isteyebildi Onun komutasındaki yalnızca iki Alman askeri ve genç Avusturyalı direniş üyesi Hans Waltl kurtulabildi ve hızla kaleye doğru yola çıktılar.[1]

5 Mayıs sabahı saldırı başladı. Sherman tankı, 88 mm'lik bir topun Alman ateşiyle yok edilene kadar makineli tüfek ateşi desteği sağladı; o zamanlar sadece tankın arızalı telsizini onarmaya çalışan bir telsizci tarafından işgal edilmişti; yara almadan kurtuldu.[5]

Bu arada öğleden sonra erken saatlerde, savunucuların içinde bulunduğu kötü durumun 142'nci noktasına nihayet haber ulaştı ve bir yardım gücü gönderildi.[5] İletişim kesilmeden önce 142.'ye düşman ve onun durumu hakkında tam bilgi veremeyeceğinin farkında olan Lee, tenis yıldızı Borotra'nın kale duvarına atlama ve onu teslim etmek için SS güçlü noktalarına ve pusuya düşme teklifini kabul etti.[6] Tenis yıldızı, Quebec'in 142. ve daha sonraki Başbakanına dahil olan Fransız Kanadalı muhabir René Lévesque tarafından tanındı[7] Borotra bir Amerikan askeri üniforması istedi ve savunucuları son cephanelerini ateşlemeden önce hapishaneye ulaşmak için acele ederek birliğe katıldı.

Binbaşı Josef Gangl

Yardım gücü saat 16:00 civarında geldi ve SS'ler hemen yenilgiye uğratıldı[1] Yaklaşık 100 SS mahkumunun götürüldüğü bildirildi.[8] Fransız mahkumlar o akşam Fransa'ya doğru tahliye edildi.[9] 10 Mayıs'ta Paris'e ulaştı[10]

Sonrası ve tarihsel önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaleyi savunan hizmetinden dolayı Lee, yüzbaşılığa terfi etti ve Üstün Hizmet Haçı'nı aldı[1] 1973'te öldü.[11]

Gangl, savaş sırasında eski Fransa Başbakanı Paul Reynaud'u tehlikeden uzaklaştırmaya çalışırken 7.92×57mm Mauser mermisi nedeniyle öldü.[10][1] ve bir Avusturya ulusal kahramanı olarak onurlandırıldı;[12] Wörgl'de bir caddeye onun adı verilmiştir[1][13] Savaş sırasında ölen tek savunmacı oydu, ancak diğer dört kişi de yaralandı. Savaşın popüler anlatımları, onu İkinci Dünya Savaşı'nın en tuhaf savaşı olarak adlandırdı[12][1] Savaş, Adolf Hitler'in intihar etmesinden beş gün sonra[1] ve Almanya'nın koşulsuz teslimiyetinin imzalanmasından yalnızca iki gün önce gerçekleşti.

İsveçli power metal grubu Sabaton, 2016'daki " The Last Stand " albümlerinde savaşı konu alan "The Last Battle" adlı bir şarkı yayınladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x Harding 2013.
  2. ^ Piekałkiewicz, Janusz (1974). Secret Agents, Spies, and Saboteurs: Famous Undercover Missions of World War II. William Morrow. 
  3. ^ Nutter, Thomas (23 Nisan 2013). "The Last Battle: When U.S. and German Soldiers Joined Forces in the Waning Hours of World War II in Europe". New York Journal of Books. 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  4. ^ Mayer 1945.
  5. ^ a b Lateiner, Donald (21 Mart 2014). "The Last Battle: When U.S. and German Soldiers Joined Forces in the Waning Hours of World War II in Europe". Michigan War Studies Review. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2014.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Lateiner" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  6. ^ Léon-Jouhaux, Augusta (1973). Prison pour hommes d'État. Collection femme (Fransızca). Paris: Denoël. s. 157. OCLC 636148523. 
  7. ^ "Castle Itter: The Strangest Battle of World War II". 26 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2022. 
  8. ^ Bell, Bethany (7 Mayıs 2015). "The Austrian castle where Nazis lost to German-US force". BBC News. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  9. ^ Distel, Barbara; Königseder, Angelika, (Ed.) (2005). Der Ort des Terrors, volume 2 (Almanca). Munich: C. H. Beck. ISBN 978-3406529627.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ a b Koop, Volker (2010). In Hitlers Hand: die Sonder- und Ehrenhäftlinge der SS (Almanca). Böhlau. ISBN 9783412205805.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Koop" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  11. ^ "the-strangest-battle-of-wwii_1.pdf" (PDF). 26 Kasım 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023. 
  12. ^ a b Roberts 2013.
  13. ^ "Sepp Gangl-Straße in Wörgl • Strassensuche.at". Strassensuche.at. 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]