Internment (The Walking Dead)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Internment"
The Walking Dead bölümü
Bölüm no.4. sezon
5. bölüm
YönetmenDavid Boyd
SenaristChanning Powell
Yayın tarihi10 Kasım 2013 (2013-11-10)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Indifference"
Sonraki →
"Live Bait"
The Walking Dead (4. sezon) The Walking Dead bölümleri listesi

Internment (TürkçeGöz hapsi), kıyamet sonrası korku televizyon dizisi The Walking Dead 'in dördüncü sezonunun beşinci bölümüdür. İlk olarak Birleşik Devletler'de 10 Kasım 2013 (2013-11-10)'te AMC'de yayımlanmış olup, Channing Powell tarafından yazılmış ve David Boyd tarafından yönetilmiştir.

Bölümde çok sayıda tehdit hapishane sakinlerinin üzerinde baskı oluşturmaktadır: Hapishanenin tel örgülerinin ardındaki aylak sayısının artması ve ölümcül virüsü kapan hastaların giderek kötüleşen durumları. Bölüm ayrıca dizinin üçüncü sezon final bölümü Welcome to the Tombs'dan bu yana görmediğimiz Vali'nin de (David Morrissey) diziye yeniden katıldığı ilk bölüm olmuştur.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Rick Grimes (Andrew Lincoln) hapishaneye geri döner ve tel örgülerin orada aylakları temizleyen Maggie'ye (Lauren Cohan) Carol'ın (Melissa McBride) gruptan iki kişiyi öldürdüğünden bahseder. Karantina altına alınmış A Bloku'nda ölümcül virüsü kapmış kişilerin durumları kötüye gitmektedir. Hershel (Scott Wilson), Sasha (Sonequa Martin-Green) ve Glenn'in (Steven Yeun) yardımıyla hastalarla ilgilenmektedir. Hershel, Dr. Caleb Subramanian'ın (Sunkrish Bala) tavsiyesi üzerine herkesin hücre kapılarını kapatır ve virüs sebebiyle hayatlarını kaybetmiş kişileri birer aylak olarak yeniden canlanmadan önce gözlerden ırak bir yerde öldürür.

Carol'ın sürgüne gönderildiğini öğrendikten sonra Hershel, hücre blokuna geri döner ve orada kendinden geçmiş bir durumda olan Sasha ile karşılaşır. Hershel Sasha'yı yeniden hayata döndürür ancak içinde kadın bir aylağın bulunduğu bir hücrenin kapısını açık unutur. Glenn'in entübasyon uyguladığı bir adam ölür ve Glenn yardım çağrısı yaparken kendi kanında boğulur ve yere yığılır. Lizzie Samuels (Brighton Sharbino) Glenn'i bulduğunda entübasyon uygulanmış adam bir aylak olarak yeniden canlanır ve Lizzie, Hershel'i çağırır. Bu çağrı kadın aylağın dikkatini çeker ve bu aylak Hershel'e saldırır. Hücre blokunda aylakların sayısının giderek artmasıyla bir kaos ortamı oluşur. Hershel, bir aylağa dönüşmüş olan Dr. Subramanian'ı, yatağının altında sakladığı silahları almak için öldürür. O sırada Lizzie, entübasyon uygulanmış aylağı Glenn'den uzak tutmaya çalışmaktadır. Rick ve Maggie, hapishanenin içinden gelen silah seslerini duyar ve Rick, Maggie'den hapishaneye gidip babasına yardım etmesini ister ve ardından oğlu Carl'ı (Chandler Riggs) bularak ondan, aylakların ağırlığıyla yeniden çökmek üzere olan hapishanenin tel örgülerinin yıkılmasını engellemek için yardım ister.

Kendinden geçmiş olan Glenn'in yanına gelen Hershel, halen entübasyon uygulanmış aylağa bağlı durumda olan solunum maskesine ihtiyacı olduğunu anlar ve o aylakla dövüşmeye başlar. Maggie ziyaret odasına gider ve oradaki aylakları öldürür ve babasının dövüştüğü aylağı silahıyla vurarak babasının solunum maskesini alabilmesini sağlar. Dışarıda hapishanenin tel örgüleri en sonunda aylakların ağırlığına dayanamayarak yıkılır ve büyük bir aylak sürüsü tel örgüleri geçmeye başlar. Rick ve Carl silahlanır ve aylakları birer birer vurmaya başlar. Aylakların hepsini temizledikten kısa bir süre sonra Daryl Dixon (Norman Reedus), Michonne (Danai Gurira), Tyreese (Chad L. Coleman) ve Bob Stookey'in (Lawrence Gilliard, Jr.) bulunduğu araba hapishaneye ulaşır. Arabadaki grup, yanlarında hapishanede hastalığa yakalanmış olanlar için gerekli tıbbî malzemeleri getirmiştir. Carl, babasına içeridekilerin iyileşeceği konusunda güvence verir. Tyreese içeri girer ve kız kardeşini kolları arasına alır. Bu sırada Bob, Glenn'in yanına gider ve ona getirdiği ilaçlardan oluşan bir karışımı enjekte eder. Hershel, Dr. Subramanian'ın hücresine gider, odadaki İncil'i okumaya ve hayatını kaybetmiş olan arkadaşı için ağlamaya başlar.

Bir sonraki sabah, Michonne aylakların cesetlerini kamyonetin arkasına yüklemekle meşguldür ve Hershel ile birlikte oradan ayrılarak cesetleri yakmaya gider. Rick ve Carl bahçeleri ile ilgilenirken, hapishane duvarlarının ardında uzakta bir adam belirir. Bu adam, Vali'den (David Morrissey) başkası değildir.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm dizinin ortak yapımcılarından Channing Powell tarafından yazılmıştır. Bu bölüm, Powell'ın dizinin dördüncü sezounda yazar kadrosuna katıldıktan sonra yazdığı ilk bölüm olmuştur. Bölüm David Boyd tarafından yönetilmiştir. Boyd, daha önce üçüncü sezona ait "Arrow on the Doorpost" isimli bölümü yönetmiş ve ayrıca dizinin ilk iki sezonunun görüntü yönetmenliğini yapmıştır.

Bölüm sonunda Vali (David Morrissey) yeniden diziye katılır. Vali'yi oynayan David Morrissey'in ismi, dizinin başlangıcındaki oyuncuların isimlerinden çıkarılarak, izleyicilerin bölümün tamamını izlemeden Vali'nin yeniden diziye katılacak olmasını öğrenmelerinin önüne geçerek dizinin severlerine bir sürpriz yapmıştır. Bazı eleştirmenler, Vali'nin diziye yeniden getirilme şeklini beğenirken, bazıları ise tam aksini savunmuşlardır. Hitfix'ten Alan Sepinwall, bölümü sonuna kadar beğenerek izlediğini ancak bölüm sonunda çizgi filmlerdeki gibi tehditkâr bir karakter olan Vali'nin, yine çizgi filmlerdeki gibi tehditkâr bir biçimde diziye getirildiğini söyleyerek bu konudaki hoşnutsuzluğunu dile getirmiştir.[1]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

"Internment", dizinin üçüncü sezon final bölümü Welcome to the Tombs'dan bu yana görmediğimiz Vali'nin de (David Morrissey) diziye yeniden katıldığı ilk bölüm olmuştur.

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınlandığı gece "Internment", 12.20 milyon kişi tarafından izlenmiş ve 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden 6.2 puan almıştır. Bu izlenme oranı, bir önceki bölümün yakaladığı 13.31 milyonluk izlenme oranından ve hatta 18-49 yaş aralığındaki izleyici kitlesinden aldığı puandan bile daha azdır.[2]

Eleştirel karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Zap2it yazarı Terri Schwartz, bölüm için "The Walking Dead dizinin dördüncü sezonun sinirleri en çok geren bölümü olmasının yanı sıra en iyi bölümlerinden birisi aynı zamanda. Hershel'in bölümün merkezinde olması ve ölümcül virüsün etkilerinin zirveye ulaşması, hapishanede hayatta kalmayı başaranların hayatlarını daha önce hiç bu kadar tehlikeye atmamıştı" yorumunda bulunmuştur.[3]

IGN'den Roth Cornet, bölüme 10 üzerinden 9 puan vererek bölüm hakkında son derecede olumlu yorumlarda bulunarak, bölümü "mükemmel bazı aylak ve makineli tüfekle saldırı sahneleri vardı ancak bölüm aynı zamanda liderlik ve ebeveynlik arasındaki ince çizgiyi başarıyla yansıttı" sözleriyle değerlendirmiştir.[4]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2014. 
  2. ^ Bibel, Sara (12 Kasım 2013). "Sunday Cable Ratings: 'The Walking Dead' Wins Night, 'Talking Dead', 'Boardwalk Empire', 'Homeland', 'Killing Kennedy' & More". TV by the Numbers. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2013. 
  3. ^ Terri, Schwartz (15 Kasım 2013). "'New Girl,' 'Parenthood' and more November sweeps best & worst". Zap2it. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2013. 
  4. ^ Cornet, Roth (10 Kasım 2013). "The Walking Dead: "Internment" Review". IGN. 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2013.