Intellisync

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Puma Technology
Intellisync Corporation
Kuruluş27 Ağustos 1993 (30 yıl önce) (1993-08-27)
San Jose, Kaliforniya, ABD
SahibiNokia (2006)

Intellisync Corporation, cep telefonu ve cep bilgisayarı gibi mobil cihazlar için veri senkronizasyon yazılımı sağlayıcısıydı. Şirket, 2006'da Nokia tarafından satın alındı.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Puma Technology (Pumatech olarak da bilinir), San Jose, Kaliforniya merkezli bir şirketti. Ağustos 1993 tarihinde Princeton mezunu Bradley A. Rowe ve Stephen A. Nicol tarafından kuruldu.[1] Şirket, mobil cihaz veri senkronizasyon yazılımının geliştirilmesinde öncüydü ve mobil cihaz bilişiminin erken dönemlerinde 36 ABD patenti kazandı. Üç turda gerçekleşen risk sermayesi yatırımları arasında Greylock Partners CSK Venture Capital ve Intel yer alıyordu. Nisan 1996'da Pumatech, 3.5 milyon dolar karşılığında Nahsua, New Hampshire merkezli IntelliLink Corporation'ı satın aldı. 6 Aralık 1996'da NASDAQ'da halka arz edildiğini duyurdu.[2] Yaklaşık 37 milyon dolar topladı ve sembolü PUMA olarak işlem gördü.[1] Pumatech, Temmuz 1998 tarihinde SoftMagic'i, Ekim 1999'da ProxiNet'i, Şubat 2000 tarihinde NetMind'i, Temmuz 2000'de Dry Creek Software'i ve Ekim 2000 tarihinde The Windward Group'u satın aldı.[kaynak belirtilmeli] Mart 2003 tarihinde Motorola'nın Starfish Software bölümünü satın aldı.[3]

Pumatech, Alpharetta, Georgia merkezli Synchrologic'i 2003'te satın aldı ve kendisini 2004'te Intellisync Corporation olarak yeniden adlandırdı (IntelliSync ürün ailesinden sonra). Sembolü SYNC olarak işlem gördü.[4] 31 Ocak 2006'da, Intellisync'in Nokia tarafından satın alınımı için hissedar onayı alındı. 10 Şubat 2006'da Nokia, satın alımı tamamladı.[5][6] Kasım 2006'da Nokia, Exchange ActiveSync ile entegrasyonunu ve Eserisi ürünleri ile ilişkilendirmeyi duyurdu.[7]

Nokia'nın satın alımından sonra, San Jose'deki Intellisync merkezi kapatıldı ve tüm çalışanlar Mountain View, Kaliforniya'daki Nokia ofisine taşındı. Şirketin geliştirme ofisleri Alpharetta, Georgia, Bulgaristan, Yeni Delhi, Tokyo ve Kaloşvar'da bulunuyordu. Nokia, IntelliSync Desktop ürününün üretiminin durdurulduğunu duyurdu ve ürünü sipariş etmek için son tarih 19 Temmuz 2008 olarak belirtildi. Ürün desteği 19 Temmuz 2010'a kadar sağlandı.

29 Eylül 2008 tarihinde Nokia, kendi firmanın güvenlik duvarı arkasındaki iş mobilite yazılımını (Intellisync Mobility Ürün Paketi) geliştirmeyi veya pazarlamayı sona erdirmeyi planladığını duyurdu. Uygun teknoloji ve uzmanlık, Nokia'nın tüketiciye yönelik e-posta hizmetine yeniden dağıtılacaktı. Nokia, cihazlarını Microsoft, IBM, Cisco Systems ve diğerleri gibi yazılım sağlayıcılarının yazılımıyla entegre etmeyi düşündüğünü belirtti.

Ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pumatech'ın 1997'de piyasaya sürdüğü ilk ürün TranXit adını taşıyordu. TranXit, iki Windows tabanlı PC arasında otomatik dosya senkronizasyonu sağlıyordu ve o dönem popüler olan LapLink adlı bir ürünle doğrudan rekabet ediyordu. LapLink genellikle kutulu perakende bir ürün olarak satılırken, Pumatech TranXit'i doğrudan yazılımı sistemlerine önceden yükleyen PC üreticilerine pazarladı. Şirket, IBM (ThinkPad), Compaq, Toshiba, Acer, Canon, NEC, Epson ve yaklaşık 20 diğer PC üreticisi ile lisans anlaşmaları imzaladı.

Intellilink'in satın alınmasının ardından şirket, mobil cihazlara odaklanmayı genişletti ve bireyler, şirketler ve kablosuz taşıyıcılar için tasarlanmış olan Intellisync Mobile Suite yazılımını tanıttı. Bu, bağımsız olarak veya herhangi bir kombinasyon halinde kurulabilen dört modül içeriyordu: kablosuz e-posta, sistem/cihaz yönetimi, dosya senkronizasyonu ve uygulama senkronizasyonu. Daha güvenli bir güvenlik duvarı yapılandırması için özel bir uygulama ters vekil sunucusu Intellisync Secure Gateway olarak satıldı.

Amaç, şirketin uygulama senkronizasyon ürünüyle veritabanı senkronizasyonu sağlamak; kablosuz e-posta ile e-posta ve Kişisel Bilgi Yönetimi (PIM) senkronizasyonu ve mobil cihaz yönetimi ile statik dosya dağıtımını sağlamaktır. Bu ürünler, bir şirketin Microsoft Exchange Server, Domino posta sunucuları veya Novell GroupWise ile senkronizasyonunu destekler, aynı zamanda POP ve IMAP e-posta desteği sunar.

Şirket ilk başta sadece Windows tabanlı bilgisayarlar, Palm Cihazları, el bilgisayarları ve cep bilgisayarları için yazılım sağlıyordu, ancak daha sonra Symbian, BREW ve diğer mobil cihazları da desteklemeye başladı. Şirket başlangıçta ürününü Boeing, Nintendo ve Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri gibi büyük işletmelere pazarladı, ama daha sonra ürününü bireysel tüketicilere gelir artırıcı bir hizmet olarak dağıtılacak şekilde yeniden markalama yoluna gitti. Intellisync ile işbirliği yapan kablosuz sağlayıcılar arasında Verizon ve Eurotel bulunuyordu.

Yahoo, popüler Blackberry kişisel iletişim araçlarının ailesi ile birlikte BlackBerry tarafından kullanılan Intellisync ürünlerini kullandı. AutoSync Yahoo, Yahoo kişilerini, notlarını, takvimlerini ve görevlerini Outlook Express ve MS Outlook ile senkronize etmek için Intellisync tarafından yazılmış bir üründür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Puma Technology, Inc (4 Aralık 1996). "Prospectus". Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  2. ^ "Puma Technology Announces Initial Public Offering". Basın açıklaması. 6 Aralık 1996. 27 Şubat 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  3. ^ "Pumatech, Inc. Acquires Motorola Subsidiary Starfish Software". Basın açıklaması. Nokia. 30 Mart 2003. 27 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  4. ^ "Intellisync Corporation Joins the New Russell Microcap Index". Basın açıklaması. 27 Haziran 2005. 13 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  5. ^ "Acquisitions". 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  6. ^ "Nokia to extend leadership in enterprise mobility with acquisition of Intellisync". Basın açıklaması. 16 Kasım 2005. 19 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 
  7. ^ "Nokia expands Intellisync Device Management support to include Microsoft Exchange ActiveSync settings on Nokia Eseries and Windows Mobile 5. - powered devices". Basın açıklaması. 13 Kasım 2006. 18 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2013. 

Harici bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]