Humaitá'nın Geçişi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Humaitá'nın Geçişi
Humaitá Kuşatması'nın bir parçası
Tarih19 Şubat 1868
Bölge
Paraguay Nehri, Humaitá
Sonuç Brezilya zaferi
Taraflar
Komutanlar ve liderler
Paulino Alén Delfim de Carvalho
Güçler
Humaitá Kalesi (8 nehir bataryası; bilinmeyen temas mayınları) 3 kıyı savaş gemisi
3 nehir monitörü
Kayıplar
Bilinmiyor (Karadan şaşırtma saldırısında +150 ölü veya yaralı) 10 yaralı (Karadan şaşırtma saldırısında +1.200 ölü veya yaralı)[1]

Humaitá Geçidi (Portekizce: Passagem de Humaitá), Paraguay Savaşı esnasında -Güney Amerika tarihinin en ölümcül savaşı- altı Brezilya İmparatorluk Donanması zırhlı gemisinden oluşan bir kuvvetin Paraguay'daki Humaitá kalesinin silahlarının altında geçip gitmesi emredildiği bir nehir savaşı operasyonuydu. Bazı yetkin tarafsız gözlemciler, başarının neredeyse imkansız olduğunu düşünüyorlardı.

Tatbikatın amacı, Paraguaylıların kaleyi nehir yoluyla ikmal etmelerini durdurmak ve Brezilya İmparatorluğu'na ve Müttefiklerine çok ihtiyaç duyulan bir propaganda zaferi sağlamaktı. Girişim 19 Şubat 1868 tarihinde gerçekleşti ve başarılı oldu – saldırganlar kalenin Aşil topuğuna çarpmıştı. Brezilya Donanması'nın itibarını ve Brezilya imparatorluğu'nun mali kredisini geri kazandı ve Paraguaylıların başkentleri Asuncion'u tahliye etmelerine neden oldu. Bazı yazarlar bunun savaşın dönüm noktası veya doruk noktası olduğunu düşünmüşlerdir. O zamana kadar karada Müttefik kuvvetlerle tamamen çevrili veya suyla ablukaya alınmış olan kale, 25 Temmuz 1868 tarihinde ele geçirildi.

  1. ^ Whigham 2017, s. 225.