Üçlü İttifak Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Üçlü İttifak Savaşı
Escenas de la Guerra de la Triple Alianza.png
Tarih12 Ekim 1864 – 1 Mart 1870
(5 yıl, 4 ay, 2 hafta ve 3 gün)
Bölge
Güney Amerika; Paraguay, Brezilya ve Arjantin
Sonuç

Müttefik zaferi

  • Brezilya ve Paraguay arasında Loizaga–Cotegipe Antlaşması
  • Arjantin ve Paraguay arasında Machaín-Irigoyen Antlaşması
Coğrafi
Değişiklikler
  • Brezilya Apa Nehri'nin kuzeyindeki tartışmalı bölgeyi ele geçirdi
  • Arjantin tartışmalı Misiones Bölgesi'ni ve Pilcomayo Nehri'nin güneyindeki tartışmalı bölgeleri ele geçirdi
  • Taraflar
    Flag of Brazil (1870–1889).svg Brezilya
    Flag of Argentina.svg Arjantin
    Flag of Uruguay.svg Uruguay
    Flag of Paraguay.svg Paraguay
    Komutanlar ve liderler
    Flag of Brazil (1870–1889).svg II. Pedro
    Flag of Argentina.svg Bartolomé Mitre
    Flag of Argentina.svg Domingo Faustino Sarmiento
    Flag of Uruguay.svg Venancio Flores
    Flag of Paraguay.svg Francisco Solano López 
    Güçler
    Flag of Brazil (1870–1889).svg ~123.000 Brezilyalı asker
    Flag of Argentina.svg ~30.000 Arjantinli asker
    Flag of Uruguay.svg ~5.500 Uruguaylı asker
    Toplam: ~160.000 asker
    Flag of Paraguay.svg ~80.000 Paraguaylı asker ve 70.000 Milis
    Kayıplar
    Flag of Brazil (1870–1889).svg 50.000 asker
    ~40.000 sivil
    Flag of Argentina.svg 18.000 asker
    ~10.000 sivil
    Flag of Uruguay.svg 10.100 Uruguaylı
    Toplam: ~128.100 asker ve sivil
    Flag of Paraguay.svg ~240.000 asker ve sivil
    Toplam 150.000-500.000 ölü

    Üçlü İttifak Savaşı ya da Paraguay Savaşı olarak da bilinir. Arjantin, Brezilya ve Uruguay'dan oluşan koalisyon bloğu ile Paraguay arasında, 1864/65-1870 arası meydana gelen, Latin Amerika tarihinin en kanlı savaşıdır.

    Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

    Savaşın tetikleyicileriyle ilgili birkaç teori var. Özünde, Arjantin revizyonizmi ve geleneksel Paraguaylı bakış açısı, Britanya İmparatorluğu'nun çıkarlarına baskın bir rol atfetmektedir. Klasik liberal tarih yazımı, Mareşal Francisco Solano López'in bu konudaki saldırgan politikasını vurgular. Paraguaylı başkan Mareşal Solano López, Kolorado Partisi'ne karşı bir iç savaşta özellikle Paysandú'yu savunmaya yardımcı olmak için Uruguay Blanko Partisi tarafından kullanılan hükûmetin yardımına gelmeye karar verdiğinde, 1864 sonlarında çatışma patlak verdi. Brezilya tarafından askeri olarak. López, Brezilya ve Arjantin hükûmetlerini Uruguay'a karşı herhangi bir saldırıyı "Plate Eyaletler'in dengesine bir saldırı" olarak değerlendireceği konusunda uyardı, ancak Brezilya askerleri Ekim 1864'te Uruguay topraklarını işgal etti. 12 Kasım 1864'te Brezilya'nın Uruguay'ı işgaline misilleme olarak, Paraguay hükûmeti Brezilya'da bir ticaret gemisini ve Brezilya'nın Mato Grosso eyaletinin valisini ele geçirerek savaşı başlattı ve ertesi gün ilan etti. İlk aşama, Aralık 1864'te Mato Grosso'nun işgalinden oluşuyordu ve bu sırada Paraguaylı güçler, bu vilayetin büyük bir bölümünü işgal etti ve yağmaladı. Henüz dış yardım almadan ve Venancio Flores'in birlikleri, Brezilyalı işgalciler, imparatorluk ekibi ve Arjantin hükûmetinden önemli lojistik destek almadan Uruguay hükûmeti teslim olmaya zorlandı. Solano López, Mitre tarafından reddedilen bir taleple Arjantin Devlet Başkanı Bartolomé Mitre'den, Arjantin topraklarını Uruguay'a doğru askerleriyle geçme izni istedi. Savaşan birliklerin kendi bölgesini geçmesine izin vermiş olsaydı, Arjantin'in şimdiye kadar kamuya açık tarafsız konumunu terk etmiş olacaktı; Öte yandan Arjantin hükûmeti, Uruguay'ın Kolorado Partisi'ne sempati duyuyordu. Buna cevaben, Paraguaylı birlikler Nisan 1865'te Arjantin'deki Corrientes şehrini işgal ederek Arjantin'i Brezilya ve yeni Uruguay hükûmeti ile ittifak halinde savaşa girmeye zorladı. O andan itibaren "Üçlü İttifak Savaşı" başladı. Buenos Aires ve Rosario dışında (basının Brezilya lehine güçlü siyasi propaganda yaptığı yer), Arjantin'in çatışmaya girişi popüler değildi ve gönderilen askerlerin büyük bir kısmı bunu yapmaya zorlandı.

    Sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

    Savaş, 1870'te Paraguay'ın yenilgisiyle sona erdi ve bu da demografik bir felakete yol açtı: farklı kaynaklara göre, ülke nüfusunun% 50'sini ve belki de yetişkin erkek nüfusunun% 90'ından fazlasını kaybetti. Paraguay, Brezilya ile halen diplomatik anlaşmazlık içinde bulunduğu bölgelerin büyük bir bölümünü kaybetti ve büyük bir savaş tazminatı ödemeye mahkum edildi.