Hip hop (kültür)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hip-Hop sayfasından yönlendirildi)
İki hip hop DJ'i, birden fazla plak çalardan parçaları karıştırarak yeni müzikler yaratıyor. Resimde DJ Hypnotize (solda) ve Baby Cee (sağda) görülüyor.

Hip hop, 1970'li yılların sonunda Amerika'da kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu bir kültür, yaşam tarzı ve sanat akımıdır. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdance'ı ve DJ'liği içerir. Hip hop kültürünün doğmasında Blues, Funk, Soul ve Caz müziğinin etkisi büyüktür.[1][2]

Hip hop kültürleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • West Coast Hip Hop: Amerika Birleşik Devletleri'nin batı bölgesinde doğmuş, hip hop müziğin bir alt türüdür. 1980'li yılların başlarında Kaliforniya'da temelleri atılmıştır. Gangsta rap ve G-funk ağırlıklıdır. Hayat kadınları, para, silah, uyuşturucu kullanımı gibi konulardan bahseder ve yaşam standartlarının zorluklarını anlatır. En önemlisi her rap'te olduğu gibi yaşanmışlık ön plandadır. N.W.A, 1990'larda West Coast Hip Hop'ın önde gelen grubudur.
  • East Coast Hip Hop: 1970 yıllarında ABD'nin New York bölgesi ve çevresinde doğmuş, hip hop müzik'in bir alt türüdür. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu bölgesini kapsayan alana farklı bölgelerden gelen rap sanatçılarının zaman içinde oluşturdukları tarzdır. Basit kafiye düzeni old school tarzın dışında "East Cost" daha çok lirik becerisi üzerine kurulmuş bir tarzdır. Çok heceli tekerlemeler, karmaşık cinas, sürekli ve serbest akışlı teslimat aynı zamanda karmaşık metaforlar ile karakterize edilmiştir. East Coast Hip Hop'ta sanatçıda düzgün bir ses yeteneği olmasa da agresif bir vurgu eğilimi gerekmektedir. Public Enemy ve EPMD gibi gruplarda bu anlatılanlara örnek niteliğindedir. Ayrıca Eric B. & Rakim, Boogie Down Productions, Big Daddy Kane, Slick Rick gibi gruplar ve sanatçılarında lirik ve flow yeteneği oldukça kuvvetlidir.

Rap[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'lerin başında New York'un siyah gettolarında doğan hip hop kültürünün müziğidir. Rap "Rhytm And Poem" ("Ritim ve Şiir" ya da "Ritmik Şiir") veya "Rhytmic African Poetry" (Ritmik Afrika Şiiri) sözcüklerinin kısaltması olarak bilinse de aslında Rap, İngilizcede "ağır eleştiri" demektir ve "and" kelimesi kısaltmalarda asla "a" harfiyle sembolize edilmez (&,n,N) [Rock n Roll, R&B, P&G]. Rap, müziğin tempo ve ritmine uyarlanıp beat eşliğinde söylendiği sokak tarzı ve sert sözlerin ağır bastığı hip hop kültürünün içindeki başlıca dört elementten biridir.

  • MC / Rapper: Açılımı "Master of Ceremony'dir (seremoni ustası)". Rap müzikte şarkı sözünü yazan, şarkıyı söyleyen, rap stilini belirleyen, bas ve ritim ayarını müziğe uyduran kişilere MC denir. MC, bölümlere ve yaptığı işlere göre gruplara ayrılır. MC: Solisttir, şarkıyı söyler ve rap stili düzenlemekle yükümlüdür.
  • Diss: Rap müzikte rapçilerin birbirlerini yermek için yazıp söyledikleri parçalar.
  • Acapella: Rap müzikte doğaçlama ve canlı performanslara denir.
  • Cypher: Birkaç MC'nin canlı olarak bir araya gelip her birinin kendi parçasını okuyarak birleştirmesi.

Breakdance[değiştir | kaynağı değiştir]

"Sokak dansı" olarak da bilinen, hip hop kültürüne ait dans türü. Kız break dansçılara b-girl, erkeklere b-boy denir.

Graffiti[değiştir | kaynağı değiştir]

Sprey boyalarla duvarlara, trenlere ve özellikle sokaklara çizilen resim ve yazılardır. Türkiye'de İstanbul içerisinde Kadıköy'de ve Beşiktaş'ta sık olarak görülen bu tarz son zamanlarda İzmir'in Karşıyaka ve Ankara'nın Yenimahalle ilçelerinde yer almaktadır.

  • Writer: Türkçe "yazar" demektir. Hip hop kültürünün dalı olan Graffiti'de ise, Graffiti yazan-çizenler için kullanılan terimdir. Graffiti sokak sanatı olduğu için writer'lar da sokak sanatçılarıdır.

DJ[değiştir | kaynağı değiştir]

Açılımı Disk Jokey. Müzik akışını kontrol eden, parça seçiminde ve parçalar arası geçişlerde uyum sağlamakla görevli kişi.

  • Beat: Rap şarkısının temelidir. Beat, Rap şarkının arka planıdır ama aynı zamanda MC'yi nasıl Rap yapılacağı konusunda (hız, ses, teknik) yönlendirmektedir. Beat, şarkının karakteri ve hissidir. Müziğin altyapısı olarak da değerlendirilir.
  • BeatBox: Beat'in insan sesiyle manuel olarak seslendirilmesi sanatıdır.
  • Verse: Parçanın bir bölümü
  • Flow: Sözler okunurken kafiyeli olan yerleri aynı ritimle okumaktır.
  • Flex: Sanatçının şarkı sözlerini olabildiğince hızlı bir tempoda okumasıdır. Aynı zamanda "Flex atmak" şeklinde de kullanılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hip-Hop: A Culture of Vision and Voice". www.kennedy-center.org (İngilizce). 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  2. ^ "What is Hip-Hop?". Musical Dictionary (İngilizce). 29 Kasım 2018. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]