Hint Mars Keşif Programı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hindistan Mars Keşif Programı, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün (ISRO) Mars'ın keşfine yönelik devam eden bir dizi dış uzay görevidir. Keşif şu anda Orbiter misyonlarıyla birincil aşamadadır.[1]

Şimdiye kadar gezegenin çevresine bir yörünge aracı yerleştirilen ilk görevdi ve 2022'de dünyayla bağlantısı kesildi.[2][3][4] Lansman penceresinin açıldığı 2024 yılı için ikinci bir görev planlanmaktadır.[5]

Görevlerin Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Görevin ilk aşaması, Mars yörünge aracı görevlerinden oluşurken bir sonraki aşaması ise Mars yüzeyine yumuşak iniş ve örnek çalışma için bir gezicinin konuşlandırılmasıydı.

Aşama I: Orbiterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mars Orbiter Misyonu

Mars Orbiter Görevi-1'in şeması.
Arsia Mons çevresindeki bölge MOM-1 tarafından ele geçirildi.

Mars Orbiter Mission (MOM) olarak da bilinen ilk görev, Mars Orbiter Mission 2013 yılında fırlatıldı. Orijinal misyonun 6 ay boyunca faaliyet göstermesi bekleniyordu fakat beklenen ömrünün çok üzerinde yaşadı ve 2022'de yedi yıldan fazla bir süre boyunca yaptığı görevinin ardından dünyayla bağlantısını kaybetti.

Mars Orbiter Misyonu 2

Mars Orbiter Mission-2, Mars'a önerilen ikinci bir Hint yörünge aracı görevidir. Önceki yörünge aracından farklı olarak Periareon ve Apoareon rakımları Mars yüzeyine daha yakın olacak şekilde daha düşük bir yörüngede çalışacak. Ayrıca, Mars'ın erken aşamalarını, erken kabuğunu, güncel bazaltları ve kaya düşmeleri gibi devam eden faaliyetleri daha iyi anlamak için hiperspektral bir kamera, çok yüksek çözünürlüklü bir pankromatik kamera ve bir radar içeren daha büyük bir bilimsel yük taşıyacaktır.[6][7]

Görev Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Görev
Misyon
Lansman tarihi Araç
Yörünge Ekleme Tarihi İniş Tarihi Dönüş tarihi Durum
Ana

Görev

Uzatılmış
Görev
Beklenen
Görev
Süresi
Son Görev
Süresi
Notlar
Aşama 1: Yörünge Araçları
Mars Orbiter Misyonu 5 Kasım 2013 PSLV-XL 24 Eylül 2014 Başarılı Başarılı 6 ay 7 yıl, 6 ay, 8 gün İlk Hint gezegenler arası misyonu.
Mars Orbiter Görevi 2 NET2024 LVM3 henüz bilinmiyor henüz bilinmiyor henüz bilinmiyor 1 yıl henüz bilinmiyor Önerilen ikinci Hint Mars yörünge aracı görevi.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mars Orbiter Mission Spacecraft". Indian Space Research Organisation. 25 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2014. 
  2. ^ "Designed to last six months, India's Mars Orbiter bids adieu after 8 long years". The Times of India. 2 Ekim 2022. 2 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  3. ^ "With drained battery & no fuel, India's Mars Orbiter craft quietly bids adieu". Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. 
  4. ^ "SCIENCE PROGRAMME OFFICE (SPO), ISRO HEADQUARTERS". www.isro.gov.in. 3 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. It was also discussed that despite being designed for a life-span of six months as a technology demonstrator, the Mars Orbiter Mission has lived for about eight years in the Martian orbit with a gamut of significant scientific results on Mars as well as on the Solar corona, before losing communication with the ground station as a result of a long eclipse in April 2022. During the national meet, ISRO deliberated that the propellant must have been exhausted, and therefore, the desired attitude pointing could not be achieved for sustained power generation. It was declared that the spacecraft is non-recoverable, and attended its end-of-life. The mission will be ever-regarded as a remarkable technological and scientific feat in the history of planetary exploration. 
  5. ^ MOM Orbiter enters 6th year, ISRO eyes Mangalyaan-2.
  6. ^ S. Vijayan; Neeraj Srivastava; Amit Basu Sarbadhikari (27 Eylül 2022), "Future Exploration of the Inner Solar System: Scope and the Focus Areas", Planetary Sciences Division (PSDN), Physical Research Laboratory – ISRO Facebook Panel Discussion, Mars Orbiter Mission National Meet vasıtasıyla 
  7. ^ Bagla (17 Şubat 2017). "India eyes a return to Mars and a first run at Venus". Science. doi:10.1126/science.aal0781. 23 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Future spaceflights