Hernikler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Merkez İtalya'da Herniklerin konumu

Hernikler veya Hernici; Antik İtalya'da, güney sınırlarında Volski ve kuzey sınırlarında Ekler (Aequi) ile Marsi olmak üzere Fucine Gölü ve Sacco Nehri (Trerus) arasındaki Latium'da yaşamış olan bir İtalik kabileydi.

Erken Roma Cumhuriyeti döneminde uzun yıllar boyunca Roma ile müttefiktiler ve komşularına karşı yanlarında savaştılar.

MÖ 495'te Titus Livius, Antik Roma'ya karşı Volski ile bir antlaşma imzaladıklarını kaydeder.[1][2]

Bağımsızlıklarını uzun süre korudular ve MÖ 486'da hala Latinlerle eşit bir antlaşma imzalayacak kadar güçlüydüler.[3]

MÖ 475'te Latinlerle birlikte, Ekler ve Volski'ye karşı savaştılar ve aynı yıl Roma'nın yanında Veiililer (Veientes) ve Sabinlere karşı savaştılar.[4] MÖ 468'de Roma'yla Volski'ye karşı savaştılar.[5]

MÖ 464'te Roma'yı, Ecetra'nın ihaneti hakkında uyardılar ve Ecetralılarla müttefik olan Eklere karşı Roma'nın yanında savaştılar.[6]

MÖ 362[7] ve 306'da[8] baş şehirleri Anagnia alınıp bir praefectura'ya düşürüldüğünde Roma'dan ayrıldılar fakat Ferentium, Aletrium ve Verulae sadakatlerinden dolayı özgür municipia - o tarihte civitas'a tercih ettikleri bir konum- olarak kalmalarına izin verilerek ödüllendirilmişti.

Herniklerin adı, tıpkı Volski'ninki gibi Polybius'un[9] MÖ 225'te asker sağlayabilen diye tanımladığı İtalyan halkları listesinde yok; bu yüzden o tarihe kadar toprakları Latium'dan genel olarak ayırt edilemezdi ve tam Roma vatandaşlığını daha sonra almış olmaları olası görünüyor. Bölgenin en eski Latince yazıtı (Ferentium'dan[10]), Sosyal Savaş'tan daha eskidir ve hiçbir yerel özellik göstermemektedir.

Dil[değiştir | kaynağı değiştir]

Hernikçe
Bölgeİtalya
Ölü dilevet
Dil ailesi
Yazı sistemiEski İtalik yazısı
Dil kodları
ISO 639-3xhr
Dilbilimci listesixhr
Glottologhemi1234[11]

Birkaç yazıt Hernikçenin Osko-Umbriya dillerinden olduğunu gösteriyor. "co" ile biten adları; onları, isimleri "no" ekiyle oluşturulan kabilelerle değil, İtalya'nın batı kıyısının ilk sakinlerinden olan Volski gibi "co" kabileleriyle birlikte sınıflandırıyor.

Hernikler kökenli Gensler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Livy, Ab urbe condita, 2.22
  2. ^ Barthold Georg Niebuhr (1845). Niebuhr's History of Rome. D.A. Talboys. ss. 180-. 
  3. ^ Dionysius of Halicarnassus viii. 64 and 68
  4. ^ Livy, ii. 53.
  5. ^ Livy, ii. 64.
  6. ^ Livy, iii.4-5.
  7. ^ Livy vii.6 if.
  8. ^ Livy ix.42
  9. ^ ii. 24
  10. ^ C.I.L. x. 5837-5840
  11. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "{{{name}}}". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History.