Húrin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

J. R. R. Tolkien’in kurgusal Orta Dünya evreninde Hurin Thalion yani Sadık Hurin, Dor-lómin’in son Edain efendisidir.[1] (d. G.Y. 439, ö. 502 ) İlk çağda yaşayan ölümlülerin en güçlüsü, en fedakârı ve bahtsız Turin’in babası. Hurin, Marach Hanedanı’ndan Dor-lóminli Hador’un torunudur.[1] Galdor’un ve Haladin Hanedanı’ndan Hareth’in en büyük oğlu ve Huor’un ağabeyidir.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençliği ve evliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

G.Y. 458. yılında Hurin ve Huor akrabalarıyla birlikte Brethil Ormanı’nda yaşarken, orklara karşı savaşa girerler. Sirion Vadisi’nde, iki kardeşin diğer akrabalarıyla iletişimi kesilir ve Orklar tarafından izlenirler. Bu sırada, Vala Ulmo nehirler üzerinde sis oluşturarak kardeşlerin Dimbar’a kaçmasını sağlar. Burada iki kartal onları bularak Gondolin’e getirir. Gondolin’in kralı Turgon, Ulmo’nun Gondolin'in en çok ihtiyaç duyduğu anda Hador hanedanının yardıma geleceğine dair kehanetini hatırlayarak, iki kardeşi içtenlikle buyur eder. Turgon, iki kardeşin saklı krallık Gondolin’de kalmasını ister ancak Hurin ve Huor akrabalarının yanına dönmek isterler. Bunun üzerine, Gondolin şehrinin gizliliğini açığa çıkarmayacaklarına dair yemin ederler ve kartallar onları Dor-Lomin’e geri götürür.

G.Y. 462 yılında Morgoth, Hithlum’a saldırır ve Hurin’in babası Galdor Ered Wethrin’i savunurken ölür. Hurin, çok kayıp verilmesine rağmen Orkları Anfauglith düzlüklerinde geri püskürtür. Hurin, Hithlum’da Dor-Lomin’li Hador Hanedanı’nın yeni efendisi olur. 2 yıl sonra Beör hanedanından olan Morwen’le evlenir, oğulları Turin doğar. Daha sonra Turin’in kız kardeşi Lalaith doğar, ancak 3 yaşında iken Angband’dan yayılan bir veba sonucu ölür.

Esareti, salınışı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

G.Y. 472 yılında Sayısız Gözyaşı Savaşı’nda (Nirnaeth Arnoediad) Hurin ve Huor, yanlarında Hador hanedanının savaşçılarıyla birlikte yer alır. Savaşın ortasında Turgon ve ordusuyla karşılaşır, çok kutlu olmuştur bu karşılaşma. Savaş Doğuluların ihaneti sonucu kaybedilince, Hurin ve Huor, Turgon’un kaçışını sağlamak için Orklara karşı set kurarlar. Huor katledilir; ancak Hurin baltasıyla, ölü orkların oluşturduğu bir yığının altında kalıncaya kadar savaşır. Bu esnada, düşmana karşı her yaptığı vuruşta, “aure entuluva!” (gün yeniden doğacak!) diye haykırdığı ve bunu 70 defa tekrarladığı söylenmektedir. Hurin, bir Balrog tarafından esir düşürülür. Morgoth’un huzuruna getirilir ve Gondolin’in yerini söylemediği için o ve ailesi Morgoth tarafından lanetlenir.

Hurin, Morgoth tarafından büyü veya zincirle Thangoridrim’in tepesine oturtulur. Buradan, oğlu Turin’in başına gelecek her türlü kötülüğü görür. Esareti sırasında doğan ikinci kızı Nienor’u hiç göremeyecektir.

G.Y. 500 yılında, çocuklarının ölümünden sonra Morgoth tarafından serbest bırakılır. Hithlum’a getirilir. Ancak, burada şimdi Doğulular hüküm sürmektedir ve Morgoth’a hizmet ettiğini düşünerek Hurin’den çekinirler. Hador halkı katledilmiş ve esir edilmiştir. Burada 7 kaçak ona katılır, birlikte Sirion Vadisi’ne giderler. Hurin, diğerlerinden ayrılarak Gondolin’in girişini arar ancak giriş kapatılmıştır ve Turgon, Hurin’i Gondolin gözlendiği için içeri almak istemez. Hurin, Turgon’un bulunduğu yöne doğru bağırır ve uzaklaşır. Hurin gider gitmez Turgon pişmanlık duyarak fikir değiştirir, Thorondor ve kartalları Hurin’i bulmaya gönderir ancak bulamazlar, Hurin gitmiştir.

Hurin, oğlu ve kızının öldüğü Brethil Ormanı’na gider, eşi Morwen ölmeden hemen önce onunla karşılaşır. Ve morwen'in yaslandığı kayanın dibinde ikisi de son nefesini verir ve sonsuza dek sessizliğe bürünürler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kocher, Paul H. (1980). A reader's guide to The Silmarillion. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-28950-5. 
  2. ^ Bates, Brian (2002). The real Middle-Earth: magic and mystery in the Dark Ages. Londra: Sidgwick & Jackson. ISBN 0-283-07353-5.