İçeriğe atla

Sayısız Gözyaşı Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sayısız Gözyaşı Savaşı
Beşinci Beleriand Savaşı

Muharebenin sanatsal betimlemesi
( Tom Loback tarafından resimlendirilmiştir.)
TarihGüneş'in 472'in yıllarında
Bölge
Sonuç Morgoth'un zaferi
Taraflar
Morgoth Maedhros Birliği
Komutanlar ve liderler
Gothmong,Glaurung ve Morgoth'un komuta ettiği güçler. Maedhros,Fingon,Turgon,Gwindor,Hurin Thalion,Huor,Haldir
Savaşı Morgoth kazanmıştır.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde hikâye edilen Beleriand savaşlarının beşincisidir. Elfçe'de, Nirnaeth Arnoediad olarak anılır.[1]

Fëanor oğullarının efendisi Maedhros, eldar (bütün elfler) birleşmediği zaman kara efendi Morgoth'un ordularına karşı zafer kazanılamayacağını düşünmekteydi.Bu yüzden eldarın geçmişteki anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp ortak hareket etmeliydi. Bu amaçla Maedhros bir birlik kurdu Maedhros Birliği olarak anılan bu birliğin amacı Anfauglith ovası üzerinde iki koldan hareket ederek kara efendinin kalesi Angband'ı düşürmektir. Maedhros düşündüğünden daha az sayıda bir orduya ulaşabildi. Kardeşleri Celegrom ve Curufin'in yaptıkları kötülükler yüzünden Finarfin oğlu Nargothrond Reisi Orodreth, birliğe katılmaya istekli değildi; Nargothrond Elfleri'nin büyük çoğunluğu da kendi başlarına dayanabileceklerini düşünüyorlardı. Prens Gwindor ise birliğe katılmayı arzuluyordu. Gwindor ve yoldaşları Fingolfin'in nişanını alarak Yüksek Noldor Kralı Fingon'un sancakları altında savaşmaya gitti. Doriath Kralı Thingol de Fëanor'a olan öfkesi nedeniyle birliğe katılmadı, fakat Mablung ve Beleg'in birliğe katılmalarına izin verdi. "Maedhros Birliği"nde cüceler ile Doğulular da mevcuttu. Maedhros liderliğindeki Fëanor oğulları doğudan, Noldor Kralı Finrond'un ordusu batıdan Angband'a yürüdü.

Fingon'un ordusunda Hithlum Elfleri, Falas Elfleri ve Nargothrond Ellerinin bir kısmı ve insanlar vardı. Sağ tarafta Dorlómin ordusunun başında Hurin Thalion ve Huor bulunmaktaydı. Ayrıca Brethil'li Haldir'in ordusu da sağ tarafa katıldı.

Fingon'un doğusundan bir toz ve sis bulutu geliyordu;fakat bu bulut yıldız gibi çelik ışıltısıyla parlıyordu.Bu Maedhros'un ordusuydu.Sonra Fingon Thangorodrim'e doğru baktı. Angband orduları dışarı çıktı. Bu sırada güneyden elf beyi Turgon beklenmedik bir şekilde Gondolin'den ordusuyla savaşa katıldı.

Angband'dan çıkan bir ordu Hithlum'a, diğer bir ordu ise doğuya Maedhros'un ordusuna yürüdü. Maedhros'un planı Angfauglith'e yürümekti. Morgoth'u açığa çıkardığında, Fingon batıdan gelecek ve Morgoth kıskaca alınacaktı. İşaret olarak Dorthonion'daki büyük işaret ateşinin yakılması olarak belirlendi. Morgoth'un da planları vardı. Fingon konuşlandığı tepeden aşağı çekilmeliydi. Fingon'un önündeki Angband ordusu Barad Eithel duvarlarını geçerek Serech Bataklığı'na kadar geri çekildiler. Sonra Fingon'a müzakere işaretleri ile biniciler gönderildi. Yanlarında Dagor Bagollach Savaşı'nda esir düşmüş olan Gelmir vardı. Ve Gelmir'in kollarını ve bacaklarını kesip,orada bıraktılar.

Kardeşinin bu halini gören Gwindor gazaplandı ve habercileri yakalayıp öldürdü. Fingon'un ordusu ani bir atakla fırladı. Ve Angband saflarına doğru hareket ettiler. Batı orduları Angband kapılarına kadar dayandı. Morgoth, Thangorodrim'de sakladığı ordusunu çıkardı ve Gwindor'u esir etti, soydaşlarını katletti. Fingon büyük kayıplar vererek Angband kapılarından püskürtüldü.

Savaşın dördüncü günü ejderha Glaurung, Belegost Cüceleri tarafından bozguna uğratıldı; Doğulular ihanet etti ve Maedhros Birliği dağıldı. Brethillilerin çoğu öldü. Ertesi sabah, Gondolin ordusu geldi. Turgon ve Fingon'un ordularından üç kat daha büyük bir ordu üzerlerine geldi ve Turgon ile Hurin Thalion'i bir tarafa, Fingon'u diğer tarafa sürdü. Bu ordunun başında Balrogların başı Gothmog ile Fingon karşı karşıya geldiler ve aralarında çetin bir savaş oldu Fingon'a saldıran başka bir balrog Fingon'u öldürdü. Turgon çekildi Húrin ve Huor kuşatıldı. Huor gözünden vurularak öldü. Hurin yakalandı ve Morgoth'a esir düştü.

Bu savaştan sonra Gondolin'in çöküşü gelecek ve bu da Öfke Savaşı'yla sonuçlanacaktır.

  1. ^ "Sayısız Gözyaşı Savaşı". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2021.