Gface

Vikipedi, özgür ansiklopedi

GFACE, ilk olarak Cevat Yerli tarafından planlanan ve Crytek tarafından hazırlanıp yayınlanmış sosyal oyun projesi. Web tarayıcısı üzerinden oyun oynama ve oyuncuların birbiriyle Facebook benzeri profiller oluşturulacak bir platformda sosyalleşmesi üzerine kurulu olması planlandı. Farklı noktası, Facebook gibi sosyal platformlarda oynanan oyunlara kıyasla daha yüksek bütçeli ve daha yüksek grafikli oyunların profiller oluşturulabilen bir sosyal platformda yer alacak olmasıydı.[1][2][3]

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle Facebook'un çok revaçta olduğu 2009 yılında Cevat Yerli tarafından "Gface" projesi planlanmaya başlandı. O dönem Facebook oyunlarının tam olarak pc oyunculuğunu temsil etmeyen düşük seviyede oyunlar sayılması, daha yüksek seviye pc oyunculuğu üzerine inşa edilmiş bir sosyal profil oluşturma ve sosyalleşme platformu olması ana fikirdi. Gface'de yer alacak oyunlar için Crytek hazırlıklara başladı. Gface projesi 2010 yılında küçük çapta duyurulmaya başladı, 2011 yılında ağustos ayında ilk olarak web sitesi açıldı. 2012 yılında kapalı beta programına tam olarak alımlar başlandı.

Gface'i duyuracak ve çıkış noktası yapacak ilk oyunun Warface olması kararlaştırıldı. Warface'in hep yapımı hem de reklamları için yüksek seviyede paralar harcandı. Warface'i oynayabilmek için Gface üyeliği 2013 yılında zorunlu tutuldu. Bu süre zarfında Gface pek çok yerde ve konferanslarda Crytek tarafından sıkça duyuruldu ve tanıtımları yapıldı.

Projenin başarısız olması[değiştir | kaynağı değiştir]

Warface, Gface'in ilk çıkış noktası ve ilk oyunu olacaktı. 2013 yılında Warface o dönemin bilinen oyun inceleme yazarları tarafından diğer FPS oyunlarıyla kıyaslandığı çok olumlu farklılıklar sunamadığı için hem eleştirildi hem de çok iyi izlenimler alamadı, karışık seviyede izlenimler aldı. Gface'i yapı olarak hantallıkla eleştiren de vardı. Sırf Warface, Gface'e kayıt olunması için o dönemin bazı profesyonel eleştirmenleri tarafından iyi bir gerekçe olarak görülmedi.

Gface'in alt yapı çalışmaları uzun bir süre tam olarak bitemediği için Warface uzun bir süre platformun tek esas oyunu olarak kaldı. Ardından "Arena of Fate" duyuruldu. Arena of Fate hiçbir zaman tam anlamıyla piyasaya çıkamadı, sadece beta versiyonu Gface'de oynanmaya açıldı. Crytek mali sıkıntılar sebebiyle oyun stüdyolarını kapatmaya veya satmaya başladıktan sonra oyun iptal edildi. 2016 yılında sadece VR olarak çalışan "The Climb" ve "Robinson the Journey" Gface platformuna eklendi. 4 oyun haricinde platformda pc oyunculuğunu net temsil eden bir oyun yoktu.

Amaçlanan kitlenin yarısına bile erişemeyen Gface projesi 2016 yılının son aylarında tamamen sonlandırıldı. Başarısız bir proje olarak Crytek tarihinde bir deneyim olarak kaldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sandberg, Adam (2 Nisan 2009). "Crytek was way ahead of OnLive". That VideoGame Blog. 5 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2013. 
  2. ^ Dobra, Andrei (27 Nisan 2009). "Crytek Attempted Cloud Gaming Way Before OnLive". Softpedia. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2013. 
  3. ^ Fletcher, JC (5 Şubat 2012). "Gface, Crytek-backed streaming game network, goes into beta". Joystiq. 31 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]