Getrag

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Getrag
EndüstriOtomotiv
ÖncülGetriebe und Zahnradfabrik Hermann Hagenmeyer AG
KuruluşLudwigsburg, Almanya (1935)
KurucuHermann Hagenmeyer
Genel merkezi,
Almanya
Hizmet alanlarıDünya geneli[1]
Önemli kişilerTobias Hagenmeyer, Başkan
Hans-Jürgen Förster, CFO
ÜrünOtomatik ve Manuel otomobil transmisyonları
Gelirazalış €2,540 milyon(2008)[2]
Çalışan sayısıazalış 13,449 (2008)[2]
Web sitesiGetrag.com

GETRAG (bugün Magna PT), ünlü otomatik ve manuel otomobil transmisyonları üreticisi Alman firması. Şirket 1 Mayıs 1935'te Ludwigsburg, Almanya'da Hermann Hagenmeyer tarafından Getriebe- und Zahnradfabrik Hermann Hagenmeyer AG. ismiyle kurulmuştur. Günümüzde Dana Corporation ve Ford Motor Company ile ortaklık kurmuştur; ancak halen General Motors, Daimler, Renault, BMW, Ford, Fiat, Volvo, Ferrari ve Toyota gibi büyük otomobil üreticilerine otomatik ve manuel şanzıman sağlamaktadır. Yeni nesil BMW M3 - M4 - M5 - M6 serileri, Ferrari F12 - FF - 458 - California modelleri, Mercedes-Benz SLS AMG - AMG GT ve GTS modelleri gibi yüksek performans otomobillerine otomatik çift kavrama şanzımanlar sağlamaktadır. (Bilinenin aksine BMW M serilerinde ZF değil daha yüksek tork gücüne dayanıklı Getrag otomatik şanzımanları kullanmaktadır. bknz. Getrag resmi internet sitesi)

Bunun yanında Renault Megane 4 Hatchback ve Talisman gibi yeni nesil modellerde dünyaca ünlü Renault dci motorları için yüksek tork dayanıklılığı sağlayan 6DCT450/451 yağlı sistem (ıslak) çift kavrama şanzıman sağlayıcısıdır. Aynı çift kavrama ünite (6DCT450/451) Volvo S80, XC60 ve Ford Mondeo gibi yüksek tork gücü gerektiren modellerde de yer almaktadır. En önemli rakipleri Japon Aisin, Jatco ve Alman ZF'dir. Firma aynı çatı altında Avusturya Magna tesislerinde önceleri askeri amaçla üretilen fakat günümüzde zenginlerin tercihi ve üretilen en iyi arazi araçlarının başında gelen Mercedes G serilerinin üretimini üstlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "GETRAG Corporate Group - Global Presence". Getrag Corporate Group. Getrag.de. 3 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2009. 
  2. ^ a b "Facts and figures of the GETRAG Corporate Group". Getrag Corporate Group. Getrag.de. 27 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2009.