Gümüştepe, Muradiye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.03, 24 Temmuz 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17396048 numaralı sürüm (iç bağlantı dz. AWB ile)
Gümüştepe
Harita
Van
Van
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlVan
İlçeMuradiye
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam547
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0432
Posta kodu65500
Resmî site
[1]

Gümüştepe, Van ilinin Muradiye ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy eskiden Urartular ve Ermeniler´in yaşadığı bir yerleşim yeridir. Ermenilerin köyde gümüş işlemeciliği yaptığı için adını buradan aldığı sanılmaktadır Ayrıca köyde birçok kavmin ayak izlerine rastlamak da mümkündür. Geçiş yolu üzerinde bulunması sebebiyle birçok tarihi yapı da toprak altında kalmıştır veya yıkılmış olup arkeologları beklemektedir. Ayrıca birçok definecinin de uğrak yeridir.

Kültür

Gelenek ve görenekleri çokça tahrifata uğramışsa da geleneklerinde şark-İslam kültürünün ağırlığı hemen hissedilir. Köyde sadece Hevedi (Hüveydi) aşiretine mensup aileler yaşamaktadır.Hevédî aşireti genel olarak bazı alt yapılara ayrılmıştır :Gulsıni ve Cemili. Akrabalık ilişkilerinin yoğun olduğu bu köyde aşiretçilik ve ağalık sistemleri yoktur. Kürt dilinin Kurmanci lehçesini konuşmaktadırlar. Çevresinde yer alan köylere göre okuma yazma bilenlerin oranı yüksek olup yüzde 70 civarındadır. Ayrıca köy nüfusuna kayıtlı üniversite öğrencisi sayısı da çevre köylere oranla bir hayli fazladır.

Coğrafya

Van iline 106 km, Muradiye ilçesine 14 km uzadağları yeır. Muradiye ile Çaldıran sınırını oluşturan Köy, engebeli bir yer yapısına sahiptir. Köyün dağlarının büyük bir kısmı taşlıktır ve bitki ördağların hepai de mahrum sayılır. Köyün taşlık olmayan yerlerinin yüzde doksan beşi tarım alanı olarak kullanılmaktadır. köy Bendimahi çayı kenarına kurulmuştur. Ancak bendimahi çayi yatağı derin olduğundan sulama suyu olarak kulanılamamaktadır. Köyün üç tarafı büyük dağlarla çevrilmiştir. Köyün Kuzeydoğusunda Roj dağı yer alırken doğusunda Uzunkol dagları bulunur. Köyün rakımı yaklaşık 1850 metredir. Burda yer alan uzunkol dağının yükseltisi -diğer adıyla milé diréj- 3800 metredir. Köyde uzanan dagların hepsi kıvrım dağ özelliğine sahiptir.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Yıllık yağış miktarı ise 350 mm dolayındadır. Köy etrafı dağlarla çevrili bir oluk olduğu için kışları pek sert geçmez. Köyde en düşük sıcaklıklar ise -35 dereceyi bulur. Bunun nedeni ise kışın bölgeyi etkisi altına alan sibirya yuksek basıncıdır. Kışları çevresindeki birçok köye göre iyi geçmesine rağmen köy, gene de soğuktur. Köyde ekim ayından haziran ayının başlarına kadar don olayları görülmektedir. Bunun nedeni etkili olan gönderme rüzgarıdır. Bu rüzgarlar sıcaklığı sıcaklığı bayağı düşürmektedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 900
2000 547
1997 -

Ekonomi

Ekonomisi genellikle hayvancılığa dayanmaktadır. Buğday ve arpa dışında pek tarımsal üretim yoktur. Gelir olarak daha çok inşaat sektöründe çalışan işçilere bağımlıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi yeni yapılmıştır. Ancak şebeke baştan savurma ve rant amaçlı yapıldığı için şu an kullanılamamaktadır. Köyde kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal